Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Η έκθεση της Ε.Ε. για την οικονομία

Δύο τοπικές εφημερίδες, ο Ταχυδρόμος και η Μαγνησία, αναφέρονται με άρθρα τους στην έκθεση της Κομισιόν.
Για τον Ταχυδρόμο, πρόκειται περί "βόμβας απ' την Κομισιόν για την οικονομία", ενώ για την Μαγνησία "Ανησυχία για την Ελλάδα εκφράζει έκθεση της Ε.Ε".
Όπως και να τη δει κανείς, είναι μια έκθεση κόλαφος της Ε.Ε. για την κατάσταση της ελληνικης οικονομίας.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 μπορεί να φτάσει το 5,1% του Α.Ε.Π., αν και αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.
Ταυτόχρονα αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας το 2008".
Ειδικότερα για την Ελλάδα η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008 έφτασε στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Η απόκλιση της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, σε μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στο βαθμό που η επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά περιορισμένη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας το 2008.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2008 ανήλθε στο 97,75% του Α.Ε.Π., λόγω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της οικονομικής επιβράδυνσης.
Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι παρά την επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, ο στόχος του ελλείμματος για το 2009 παραμένει αμετάβλητος στο 3,7% του Α.Ε.Π., σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009 (περιλαμβάνονται προσωρινά μέτρα ύψους 0,5% του Α.Ε.Π.).
Ωστόσο, η Επιτροπή από την πλευρά της, λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη και μια συνετή αξιολόγηση των εσόδων, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 θα φτάσει το 5,1% του Α.Ε.Π..
Εξάλλου για το 2009 η Επιτροπή τονίζει ότι τα κρατικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% του Α.Ε.Π., μέσω των πρόσθετων φορολογικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μειωθούν κατά 0,25% του Α.Ε.Π,. μέσα από μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.
Σε αυτά τα μέτρα επισημαίνονται ενδεικτικά η μείωση των δημόσιων συμβάσεων, η μείωση των απολαβών για τους υψηλόμισθους του δημοσίου, καθώς και το πάγωμα των μισθών του δημοσίου για το 2009 που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών.
Σε ό,τι αφορά το 2010, η Επιτροπή προβλέπει ότι αν η οικονομική πολιτική της Ελλάδας παραμείνει αμετάβλητη (δηλαδή αν ο προϋπολογισμός του 2010 κινηθεί στους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού του 2009), το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 5,75% του ΑΕΠ. Εκτιμά, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 103,5% του Α.Ε.Π., ενώ το 2010 θα ανέλθει στο 108% του Α.Ε.Π..
Μετά τα μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών, έφτασε η στιγμή της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της χάραξης μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της Ε.Ε. το 2009.
Ειδικότερα, επισημαίνει τα αυξανόμενα ελλείμματα και δημόσια χρέη των χωρών της Ένωσης, τις υπέρογκες δαπάνες των κυβερνήσεων προκειμένου να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις αυξανόμενες δαπάνες για κοινωνικές παροχές και συντάξεις και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η χάραξη μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση, μέσα από μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τομέα, και με συγκεκριμένα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν όταν επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έλαβαν συνολικά τα κράτη μέλη αναλογούν στο 5% του κοινοτικού Α.Ε.Π. (συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων σταθεροποιητών), ήτοι σε 600 δις. ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη για τη στήριξη των τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, οι χώρες που έλαβαν τα υψηλότερα, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., μέτρα στήριξης της οικονομίας τους ήταν η Ισπανία, η Αυστρία , η Φιλανδία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

buzz it!

1 σχόλια:

Thodoris Liapis on 2 Νοεμβρίου 2012 - 2:32 μ.μ. είπε...

Στα 9 δισ. τα φέσια του Δημόσιου www.xrimaonline.gr

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template