Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Έρχεται ο λιθάνθρακας από την «πίσω πόρτα»

Και εκεί που όλοι νομίζαμε πως είχαμε αποφύγει τον κίνδυνο εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή μας, νέα δεδομένα κάνουν την εμφάνισή τους, με τα σχέδια κατασκευής από ιδιώτη, που θα εμπορεύεται το ρεύμα στη ΔΕΗ, από ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Φιλιαδόνα Δομοκού, που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Ανάβρα.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το χωριό, αφού οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις της Ανάβρας δεν θα έχουν καμία αξία», τονίζει αποκλειστικά στον «Λαό του Αλμυρού» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτρης Τσουκαλάς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ιδιώτης επιχειρηματίας έχει ήδη αγοράσει 300 στρέμματα στη Φιλιαδόνα Δομοκού και έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων αδειών από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για παραγωγή 450 μεγαβάτ (MW) με δικαίωμα επέκτασης της παραγωγής για άλλα 450.
Ήδη ο Δήμος Δομοκού, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Φθιώτιδος, έχουν πραγματοποιήσει συλλαλητήρια εναντίον της προοπτικής αυτής και πριν από μερικούς μήνες είχαν αποτρέψει τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσει σε εργασίες καθαρισμού της έκτασης, αλλά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μαζί με αρκετούς από την Ανάβρα, τους σταμάτησαν.
«Το θέμα αυτή τη στιγμή έχει παγώσει, αλλά θα πρέπει πάση θυσία να κινητοποιηθούμε σε επίπεδο Νομού και να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα επηρεαστεί μόνο η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, αλλά κυρίως η υγεία των δημοτών μας», προσθέτει ο Πρόεδρος Ανάβρας.
Ο ιδιώτης επενδυτής έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη περιοχή διότι σε πολύ κοντινή απόσταση διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου που το μεταφέρει στην Αθήνα και στόχος του είναι να το χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά οι πιθανότητες να γίνει το εργοστάσιο είναι μοιρασμένες. Πρόσφατα έχει γίνει παρουσίαση της επένδυσης από την εταιρεία και έχει ανακοινωθεί πως θα προσληφθούν 30 εργαζόμενοι κατά τη λειτουργία της μονάδος, ενώ κατά την κατασκευή θα εργαστούν περίπου 1000.

Επιστολή ΤΕΕ
προς Αθανασόπουλο
Για το παραπάνω θέμα το ΤΕΕ Μαγνησίας έστειλε στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλο επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία τον καλεί να προχωρήσει «στην αύξηση του ρυθμού διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατευθύνσεις του οικείου Ειδικού Πλαισίου», ενώ του επισημαίνει πως «πριν από οποιοδήποτε σχεδιασμό ενεργειακής επένδυσης, πρέπει να προηγείται η κοινωνική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι αδιανόητο να σχεδιάζονται μεγάλα έργα, τα οποία πιθανόν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των φορέων και των πολιτών».
Τέλος, τονίζεται πως ότι «μπορεί η χρήση λιθάνθρακα ως καύσιμη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι πιο οικονομική, σε σχέση με την αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας (αιολική – ηλιακή), έχοντας μεγαλύτερη οικονομική απόδοση, ωστόσο, οι επιπτώσεις της λειτουργίας του στο περιβάλλον είναι σημαντικές».
Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν για τη Διοικούσα Επιτροπή ο Πρόεδρος Σωκράτης Αναγνώστου και η Γεν. Γραμματέας Κατερίνα Καλτσογιάννη.
Του Μπάμπη Παπαρρίζου από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template