Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

''Για χάρη σου κοιμήθηκα δυο μέρες έξω''

Είχα υποσχεθεί στη Μάνια, ότι θα έγραφα σε μια ανάρτηση τις απόψεις μου για το πρόβλημα της μετανάστευσης στη χώρα μας.
Σήμερα αλίευσα το παρακάτω κείμενο στο ιστολόγιο ANemos.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος, ανεξάρτητα από κομματική ή άλλη τοποθέτηση, που να διαφωνεί μαζί του!
Το προσυπογράφω, καθώς θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να βρω καταλληλότερα λόγια για να τοποθετηθώ στο θέμα.


«Πρέπει να δεχτούμε το εξής: όποια μέτρα και να πάρεις, δεν θα σταματήσεις τη διακίνηση. Άνθρωποι που υποφέρουν κάποια στιγμή φεύγουν και κάπου πάνε. Ούτε εγώ έφυγα από κέφι. Η λογική μου λοιπόν λέει: πρώτον, ανθρώπινη υποδοχή στον βαθμό που κάθε κράτος μπορεί και δεύτερον, βοήθεια σε χώρες με οξυμμένα προβλήματα. Οι άλλες λύσεις έχουν δοκιμαστεί. Οι Αμερικανοί έφραξαν τα σύνορα με το Μεξικό χωρίς αποτέλεσμα, ο Μιτεράν πλήρωνε Ισπανούς και Πορτογάλους για να φύγουν, αυτοί έπαιρναν τα λεφτά και ξαναγύριζαν. Οι μετανάστες δεν είναι κυνηγοί ευτυχίας, όπως κάποιοι νομίζουν. Κυνηγούν λύσεις. Πώς θα ταΐσουν τα παιδιά τους, πώς θα ξεφύγουν από τη φυλακή ενός δικτάτορα.

Πρωτίστως είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Έτσι πρέπει να βλέπουμε το ζήτημα. Και αυτού του τύπου τις λύσεις δεν τις έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Δεν ξέρω κατά πόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους. Η άφιξη 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων το ΄22 ήταν πρόβλημα που λύθηκε και μάλιστα προς όφελός μας. Είναι σαν ένα παιδί με πρόβλημα στα Μαθηματικά. Προσπαθείς να το βοηθήσεις. Δεν προσπαθείς να το στείλεις στην Ιταλία. Ούτε να το ρίξεις στον Καιάδα.

Υπάρχει μια διδακτική ιστορία στα "Λακωνικά" του Παυσανία. Ένας Σπαρτιάτης έρχεται στην Αθήνα. Έχει έναν γνωστό στην Αγορά, ο οποίος κάνει ότι δεν τον βλέπει επί δύο μέρες. Μετά που έχει ετοιμάσει το σπίτι του, τον καλεί να μείνει εκεί. Ο Σπαρτιάτης κοιτάζει το τακτοποιημένο δωμάτιο και λέει: "Για χάρη σου κοιμήθηκα δυο μέρες έξω". Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να είναι όλες οι συνθήκες κατάλληλες για να βοηθήσουμε κάποιον. Άρα όχι απαγορεύσεις, αλλά βοήθεια. Να μην κλείνουμε τους αρρώστους έξω από τα σπίτια τα βράδια, όπως στον Μεσαίωνα».


Θοδωρής Καλλιφατίδης
Συγγραφέας
Μετανάστης στη Σουηδία
ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

>ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Ανοίγει τις πύλες του στις 3 του Ιούλη

buzz it!

6 σχόλια:

ΜΑΝΙΑ on 28 Ιουνίου 2009 - 9:06 μ.μ. είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΓΝΗΤΗ,
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ Ο Κ. ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ ΝΑ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ;
ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΟΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 7% ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΟΜΙΜΟΙ. ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΓΩ.
ΕΔΩ ΟΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% (ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ...
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ELIS ISLAND. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. ΣΤΑ 200 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΩΣ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ ΟΠΟΙΑ ΒΑΡΚΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΑΖΕΥΟΥΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΤΕΡΑΝ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ;
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ" ΤΟΥ '22, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΧΑΛΑΓΕ, ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΔΙΩΓΜΕΝΟΙ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ...) ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ. ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ (ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ...)

magnitis on 29 Ιουνίου 2009 - 4:21 π.μ. είπε...

Αγαπητή Μάνια,
κάτι για τα "Λακωνικά" του Παυσανία δεν είδα να σχολιάσεις ή μήπως δεν το διάβασες;
Τι θα πει τελικά νόμιμος και λαθραίος;
Αυτός που έρχεται αναζητώντας καλύτερη τύχη απ' αυτή που είχε στην πατρίδα του τελικά φταίει για το πρόβλημα ή αυτοί που κυβερνούν τον τόπο μας δεκαετίες τώρα και δεν έχουν αναπτύξει ένα σοβαρό σχέδιο υποδοχής και ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων;
Kαι οι έλληνες της Μικράς Ασίας το '22 δεν ήθελαν να γίνουν πρόσφυγες, κάποιοι τους ανάγκασαν να γίνουν.
Ποιός φταίει άραγε που αυτή η χώρα δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο παροχών της Σουηδίας;
Όσα συρματοπλέγματα κι αν έβαλαν όσα πλοία κι αν σταμάτησαν, οι ίδιοι οι αμερικανοί λένε πως η μεγαλύτερη πόρτα εισόδου μεταναστών στη χώρα τους , είναι το Μεξικό.
Η Ιταλία αφού υποδέχθηκε τη μισή Αλβανία και την μισή Αφρική (ναι υπερβάλλω και υπερθεματίζω το ξέρω),τώρα κάνει συμφωνίες με τον Καντάφι για να μην της στείλει άλλους απ' την Αφρική.
Πιστεύεις δλδ, ότι θα πρέπει να κάνουμε αντίστοιχες συμφωνίες με τον Καντάφι, τον Ερντογάν κλπ.;;;
Μήπως τελικά στη χώρα του ξένιου Δία και των κατοίκων της, που απ' τα πανάρχαια χρόνια την μετανάστευση την έχουν ζήσει, έχουμε αλλοτριώσει τις ανθρώπινες αξίες μας;
Tέλος καλό θα ήταν ν' αποφεύγουμε τις υπερβολές καθώς αυτό το 30% (δλδ. έχουμε 3,5 μύρια μετανάστες;),από πού' θε έρχεται;
Γιατί απ' όσο τουλάχιστον εγώ γνωρίζω, τα επίσημα στοιχεία του ΥΠ.ΕΣ. μιλούν για 500.000 μετανάστες και οι περισσότερες αναλύσεις τους ανεβάζουν στο 1,5 μύριο. Aν και για μένα δεν είναι αριθμητικό το πρόβλημα, αλλά βαθιά πολιτικό και ανθρωπιστικό!

ΜΑΝΙΑ on 29 Ιουνίου 2009 - 11:09 π.μ. είπε...

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΣ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ" ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ Ή ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ;
"ΟΜΑΙΜΟΝ, ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ, ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ, ΟΜΟΔΟΞΟΝ" ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ;
ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ.

magnitis on 29 Ιουνίου 2009 - 11:58 π.μ. είπε...

Περί μετανάστευσης μιλάμε ή περί έθνους;
Aν θεωρείς ότι στην Ελλάδα πρέπει να έρχονται μόνο "όμαιμοι, ομόθρησκοι, ομότροποι και ομόδοξοι", τότε ναι η συζήτηση τελειώνει εδώ, καθώς το επόμενο σκαλοπάτι, είναι η αρία φυλή, που μας τελείωσε εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Πόσο φασισμό μπορεί να κρύβει κανείς μέσα του;

ΜΑΝΙΑ on 29 Ιουνίου 2009 - 12:46 μ.μ. είπε...

ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ! ΤΟ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ (ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ) ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ" Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ "ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ".

magnitis on 29 Ιουνίου 2009 - 2:21 μ.μ. είπε...

Το ν' αγαπάς την πατρίδα σου, δεν είναι φασισμός.
Το να θεωρείς ότι στην πατρίδα σου μπορούν να έρχονται και να κατοικούν, εργάζονται κλπ. μόνον "όμαιμοι, ομόθρησκοι, ομότροποι και ομόδοξοι", είναι βαθιά φασιστικό.
Ο συνειρμός της θεώρησης, προήλθε απ' το γεγονός ότι στη συζήτηση περί μετανάστευσης, έβαλες τον Ηρόδοτο.
Όσο για την εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση, να σου θυμήσω ότι από αρχαιοτάτων χρόνων οι έλληνες εξήγαγαν μετανάστες (στο σχολείο μας το έμαθαν σαν αποικίες!), μέχρι τα σημερινά ακόμα χρόνια, καθώς και τώρα που μιλάμε, υπάρχουν έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό και πολλοί απ' αυτούς μάλιστα κάτω από άθλιες προϋποθέσεις, μέσα απ' τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία. Γι' αυτά βέβαια οι κυβερνήσεις μας και τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. "ποιούν την νήσσαν".
Τέλος υπάρχει και η λαϊκή σοφία, που μας λέει ότι "χίλιοι καλοί χωράνε".

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template