Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Από το 2008 γνωστή η ρύπανση στη Μακρινίτσα!

Για τη διοίκηση της μονάδας Ραντάρ της Αεροπορίας στο Πλιασίδι η μόλυνση με πετρελαιοειδή κοντά στην πηγή «Βλαχογιάννη» της Μακρινίτσας ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 2008.
Και όμως χρειάστηκε η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να… βγει εκτός στρατοπέδου, για να δηλώσουν ανώτεροι και υπουργείο ότι δίνουν «όσα-όσα» για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η δημοσιοποίηση του προβλήματος σήμανε κατάσταση συναγερμού.
Πολυμελές κλιμάκιό τους αφίχθη χθες στο Βόλο, προχώρησε σε αυτοψία του υπαίτιου για τη ρύπανση του πόσιμου νερού της Μακρινίτσας βόθρου με πετρέλαια μέσα στη μονάδα και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία.
Στο εσωτερικό της μονάδας στο μεταξύ αναζητούνται υπηρεσιακές ευθύνες μέσα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Έξω από τη μονάδα, κοινοτική αρχή, εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κάτοικοι αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από τα πρώτα δείγματα νερού.
Ο αρχηγός του ΓΕΑ μετέφερε μέσω των υφισταμένων του ότι υπάρχει διάθεση να δοθεί οποιαδήποτε διοικητική και οικονομική διευκόλυνση για να αποκατασταθεί η ρύπανση του εδάφους και των πηγαίων υδάτων στην περιοχή της κοινότητας Μακρινίτσας.
Σε επικοινωνία δε που είχε χθες μαζί του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ενημέρωνε ότι το πρόβλημα με τον εγκαταλελειμμένο σήμερα βόθρο ξεκίνησε από το 2008.
Τότε είχαν ληφθεί κάποια μέτρα, είχε κατασκευαστεί μια στεγανοποιημένη δεξαμενή και μετά άγνωστο…
Μετά την αυτοψία χθες στη μονάδα το κλιμάκιο του ΓΕΑ συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία με τη συμμετοχή της αντινομάρχη Νατάσας Οικονόμου και του προέδρου της Μακρινίτσας Γιάν. Κερασιώτη.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον διευθυντή Υποδομής και Έργων, Σμήναρχο Γ. Οικονόμου, δύο στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος, γιατρό του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας του ΥΕΘΑ, δύο στελέχη του ΑΤΑ από τη Λάρισα και το Διοικητή της μονάδας RADAR κ. Μιχαλόπουλο.
Οι επιτελείς του υπουργείου αναγνώρισαν τις ευθύνες της Αεροπορίας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μακρινίτσας και δήλωσαν τη διάθεση της ηγεσίας του Σώματος για πλήρη αποκατάσταση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, της ζημιάς που έχει προκληθεί, ενώ ζήτησαν τη συνεργασία της κοινότητας και της Νομαρχίας για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών.
Υποσχέθηκαν ότι η Αεροπορία θα κινηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για την εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση τόσο της περιοχής εντός του στρατοπέδου, όσο και έξω από αυτό, αλλά και την πρόθεσή τους να προβούν στις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές διευκολύνσεις, προκειμένου να ληφθούν σε πρώτη φάση τα άμεσα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα από τις τοπικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η αντινομάρχης και ο πρόεδρος της κοινότητας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν την Αεροπορία για τα άμεσα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών, καθώς και τη βούληση των φορέων που εκπροσωπούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να συμβάλουν στην ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο μεταξύ ο κ. Σούρλας μετά την επικοινωνία του με τον αρχηγό του ΓΕΑ δήλωνε ότι δεν δικαιολογούνται τέτοιες εξελίξεις και ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα έγκαιρα.
Το θέμα, είπε, πρέπει να απασχολήσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες, ενώ υπενθύμισε το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης γεωτρήσεων από το 304 ΠΕΒ, πριν από επτά χρόνια και την αχρήστευση μιας γεώτρησης από διείσδυση χρωμίου, το οποίο είχε αναδείξει.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template