Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Θα εξαιρεθούν οι μικρο-αγρότες από τις επιδοτήσεις;

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει για τους αγρότες και της χώρας μας ο «έλεγχος υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας -σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την περασμένη εβδομάδα- ενημέρωσε τους Προέδρους και τους Διευθυντές των Ενώσεων της Θεσσαλίας για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα ταχθεί υπέρ της περικοπής όλων των επιδοτήσεων στους αγρότες που εισπράττουν λιγότερα από 400 ευρώ.

Την πρόταση αυτή θα την καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενόψει των τελικών προτάσεων που πρέπει να αποστείλει η Κυβέρνηση στην Κομισιόν για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου της ΚΑΠ για μετά το 2013.
Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Γεωργίας θα πρέπει να λάβουν την απόφαση ποιο μοντέλο γεωργίας επιθυμούν να υιοθετήσουν.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι δύο: η πρώτη προβλέπει τη διακοπή λήψης επιδότησης σε δικαιούχους επιδοτήσεων με κλήρο από 4 έως 10 στρέμματα, κάτι που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, αφού στη χώρα μας υπάρχουν οι δυναμικές καλλιέργειες των θερμοκηπίων, που λαμβάνουν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων.
Η δεύτερη εναλλακτική, η οποία συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες είναι η διακοπή λήψης επιδοτήσεων σε αγρότες που λαμβάνουν ποσά μικρότερα από 400 ευρώ το χρόνο.
Στη χώρα μας ο αριθμός αυτών των παραγωγών ανέρχεται σε 200.000 περίπου και το ποσό που λαμβάνουν στα 28 εκ. ευρώ, τα οποία, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2013 θα σταματήσουν να τις λαμβάνουν και το παραπάνω ποσό θα μεταφερθεί στο εθνικό απόθεμα, για να διανεμηθεί στους υπόλοιπους 600.000 περίπου δικαιούχους.
Τέλος, ακόμα μια σημαντική αλλαγή που πρόκειται να επέλθει είναι η αλλαγή υπολογισμού του ποσού των επιδοτήσεων ανά παραγωγό, με το ιστορικό μοντέλο υπολογισμού στο Περιφερειακό.
Το νέο μοντέλο προβλέπει το διαχωρισμό της χώρας σε μια ενιαία Περιφέρεια, όπου πλέον ο παραγωγός θα λαμβάνει επιδότηση σύμφωνα με τον αριθμό των στρεμμάτων και ανεξάρτητα από το προϊόν που καλλιεργεί.
Αυτή τη στιγμή, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, ανά παραγωγό αναλογεί στρεμματική αποζημίωση 60 ευρώ περίπου, με βάση το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας από τα Κοινοτικά Ταμεία για την ενίσχυση της αγροτιάς.
Οι αλλαγές αυτές θα συμβούν προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να συναντήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

Αν αυτές οι ρυθμίσεις δεν λέγονται ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, με ταυτόχρονη ενίσχυση των τσιφλικάδων, πείτε μου εσείς πως αλλιώς λέγονται!!!
Και τα μέτρα αυτά τα προτείνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών!!!
Τους Συνεταιρισμούς τους έφτιαξαν κάποτε οι αγρότες, για να γλυτώσουν απ' την εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και των μεσαζόντων.
Σήμερα μετατρέπονται σε Εφιάλτη τους!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template