Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

Μεγάλα και πολλά τα προβλήματα για τους οικοδόμους

Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί... οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες οικοδόμους της Μαγνησίας.
Η οικοδομική κρίση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα τέλη του 2008 και παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις απουσία ιδιωτικών ή δημόσιων έργων στην περιοχή, έχει φέρει σε απόγνωση τους οικοδόμους, που αν δεν... περικόψουν τις «απαιτήσεις» τους σε μεροκάματα και ένσημα, καταδικάζονται στην ανεργία.
Η αγορά της οικοδομής φαίνεται να ακολουθεί το νόμο της «προσφοράς και της ζήτησης».
Τα εργατικά χέρια είναι δυσανάλογα πολλά σε σχέση με τις θέσεις εργασίας και επιπλέον στον κλάδο δραστηριοποιούνται αλλοδαποί που φαίνεται ότι... συμφέρουν.
Έτσι τα μεροκάματα πέφτουν, τα ένσημα χάνονται.
Κι όλα αυτά, ενώ αύριο, Δευτέρα, ο οικοδομικός κλάδος έχει στραμμένο το βλέμμα του στην υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που αν δεν είναι ικανοποιητικές, θα τους οδηγήσει στους δρόμους.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού Συνδικάτου κ. Βάιο Λαγοδόντη, ένας στους δύο οικοδόμους είναι άνεργος, η "μαύρη" εργασία ανθεί με συνέπεια πολλοί οικοδόμοι να ψάχνουν εναγωνίως να συμπληρώσουν ένσημα, ενώ καταγράφεται σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας!
«Σωσίβιο» για τους οικοδόμους φαίνεται να αποτελεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, για την οποία αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.
Σε περίπτωση όμως που -σύμφωνα με τον κ. Λαγοδόντη- το ύψος των συμβάσεων δεν ικανοποιήσει, τότε οι οικοδόμοι θα είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη στους δρόμους, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Περισσότερα στην εφημερίδα Ελευθερία


buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template