Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

ΤΕΕ Μαγνησίας: Απόσυρση της τροπολογίας για ημιυπαίθριους

Την έντονη διαφωνία του στην τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της , ζητά με επιστολή του στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Όπως τονίζει, τα μέτρα και τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν είναι σίγουρο ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα, καθώς δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας κα αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται, και παραμένουν εκτεθειμένοι στην όποια πολιτική ή δικαστική μελλοντική απόφαση.

Η μόνη λύση είναι η έναρξη ενός σοβαρού συνολικού διαλόγου, για την ουσιαστική και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η κατατεθείσα τροπολογία για την «τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων»: Είναι μέτρο αμφιβόλου Συνταγματικότητας αφού κατά την κρίση μας προσκρούσει σε θεμελιώδεις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας μας.

«Τακτοποιεί» έναντι ανταλλάγματος παράνομες αλλαγές χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους, υπόγεια και γκαράζ αλλά δεν τις νομιμοποιεί κατά την έννοια του ΓΟΚ σε πολεοδομικό επίπεδο. Ομολογείται ευθέως και ρητά ότι το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα όπως αναφέρεται και στην ίδια την αιτιολογική έκθεση. Δεν διευκρινίζεται στο Σ/Ν αν οι «τακτοποιηθέντες» ημιυπαίθριοι χώροι θα αποτελούν στο εξής χώρους κυρίας χρήσεως μεταβιβάσιμους και μετεγγραφόμενους σαν τέτοιοι στο υποθηκοφυλακεία της χώρας ή στα κατά τόπους κτηματολόγια.

Οι ημιϋπαίθριοι χώροι ήταν και είναι αναγκαίοι καθώς είναι βασικό εργαλείο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και, μάλιστα, στις ελληνικές συνθήκες. Τέλος νομιμοποιεί παρανομίες και γεννά τεράστιες αδικίες, δεδομένο ότι ο νόμιμος ουσιαστικά τιμωρείται και ο παράνομος επιβραβεύεται.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template