Ως «Γκουαντάναμο» του Νοσοκομείου Βόλου χαρακτηρίζεται η Β’ Παθολογική Κλινική, η οποία αποτελεί το «αγκάθι» για τη Διοίκηση, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους καθώς και τους ασθενείς, μιας και οι τελευταίοι κάνουν τα πάντα για μην εισαχθούν σε κάποιο δωμάτιο.
Δεν είναι λίγες οι φορές σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών που ασθενείς με διάφορα προβλήματα, σοβαρά ή όχι τόσο έντονα, μόλις ενημερωθούν πως εφημερεύει η Β’ Παθολογική Κλινική, δυσανασχετούν κι επιστρέφουν στο σπίτι τους μέχρι να εφημερεύσει η Α’ Παθολογική Κλινική, η οποία στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου.
Η εικόνα της Β’ Παθολογικής Κλινικής δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Μόλις εισέρχεται στο χώρο κάποιος ασθενής ή απλός επισκέπτης θα αντικρύσει την μεγάλη εικόνα της Παναγίας και σκοτεινούς διαδρόμους και θαλάμους, οι οποίοι παραπέμπουν σε νοσοκομείο της κατοχής.
Τα δωμάτια θυμίζουν δωμάτια σε στρατιωτικά καταλύματα επί εποχής πολέμου, ενώ το καλοκαίρι -όπως είχε δημοσιεύσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ- οι ασθενείς και οι νοσηλευτές «κυνηγούν» τα σμήνη των κουνουπιών, τα οποία κατακλύζουν τα δωμάτια.
«Είναι αίσχος και όνειδος ο διαχωρισμός των ασθενών και του προσωπικού που τους παρέχει περίθαλψη σε δύο ταχύτητες, αυτούς του παλιού και αυτούς του νέου νοσοκομείου, με τεράστιες ανισότητες μεταξύ τους.
Το Γκουαντάναμο του Νοσοκομείου Βόλου πρέπει να κλείσει και το σημερινό αίσχος να περάσει στην ιστορία και να ακολουθεί πάντα αυτούς που ευθύνονται για τη διατήρησή του μέχρι σήμερα», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Ν. Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί εργάζεται στο Νοσοκομείο Βόλου εδώ και 26 χρόνια.
Το ιστορικό και η σημερινή κατάσταση
Η Β’ Παθολογική Κλινική είναι κλινική ανεξάρτητη, προβλεπόμενη από τον Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο ίδιος Οργανισμός προβλέπει συνολικά 11 θέσεις ειδικών παθολόγων και για τις δύο (Α’ και Β’) Παθολογικές κλινικές. Εθιμικώ δικαίω οι θέσεις αυτές κατανεμήθηκαν από της ενάρξεως εφαρμογής του Οργανισμού σε 6 θέσεις στην Α’(1 Δ/ντής και 5 Επιμελητές) και 5 θέσεις (1 Δ/ντής και 4 Επιμελητές) στη Β’.
Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση της Β’ Παθολογικής Κλινικής;
Σήμερα λοιπόν η θέση του Διευθυντή είναι κενή και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης του γιατρού.
Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ και οι τροποποιήσεις που ακολούθησαν αναφέρουν ότι επί αποχωρήσεως λόγω σύνταξης ή άλλης αιτίας ενός γιατρού η προκήρυξη από το κάθε νοσοκομείο είναι άμεση, χωρίς άλλες διαδικασίες έγκρισης. Η προκήρυξη λοιπόν έγινε, η πλήρωση όμως της θέσης έχει παγώσει από το Υπουργείο Υγείας, όπως και όλες οι κενές θέσεις.
Μια θέση Επιμελητή έμεινε κενή πρόσφατα λόγω συνταξιοδότησης του γιατρού και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης.
Μία θέση Επιμελητή φαίνεται κατειλημμένη, αλλά η γιατρός που την κατέχει υπηρετεί τα τελευταία έτη στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Έτσι λοιπόν υπηρετεί ένας μόνον Επιμελητής με οργανική θέση σήμερα.
Έχει αποσπασθεί από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου στη Β’ Παθολογική ένας ειδικός παθολόγος βαθμού Διευθυντή.
Συνεπώς οι δύο τελευταίοι καλούνται να φέρουν όλο το βάρος, με τη βοήθεια τριών ειδικευομένων, της καθημερινής εφημερίας της κλινικής και των επειγόντων κάθε δεύτερη μέρα.
Αυτό σημαίνει πως ο καθένας πρέπει να κάνει 15 ενεργές εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι μισές απλήρωτες λόγω υπέρβασης του νομοθετημένου ανώτατου ορίου αποδοχών που ισχύει για τους γιατρούς νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.
Το γνωστό κτηριακό πρόβλημα
Μπορεί η νέα πτέρυγα να εγκαινιάστηκε με τιμές και δάφνες, όμως οι υποσχέσεις εκείνης της ημέρας για τη μεταστέγαση της Β’ Παθολογικής Κλινικής ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοτζόπουλο με «υπόγειες» διαδικασίες κατά τη διαδικασία μεταφοράς στη νέα πτέρυγα τον Ιούνιο του 2007, η Β’ Παθολογική παρέμεινε στο παλιό κτήριο, με υπόσχεση ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας της Μαιευτικής κλινικής και μετεγκατάσταση της Β’ Παθολογικής κατόπιν εκεί. Η τεχνική μελέτη προβλέπει μετατροπές του υπάρχοντος χώρου της παλιάς Μαιευτικής, 32 κλίνες σε μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια ασθενών με ανεξάρτητο λουτρό ο κάθε θάλαμος, όπως επίσης και διασύνδεση με τη νέα πτέρυγα.
Τα χρήματα γι’ αυτή την ανακατασκευή ανέρχονται στη δαπάνη των 500.000 ευρώ.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ όμως που έχει αναλάβει το έργο αδυνατεί να το ξεκινήσει λόγω έλλειψης των χρημάτων αυτών. Επιπλέον, μετά την μεταφορά της ΔΕΠΑΝΟΜ από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, προστέθηκε και η δικαιολογία ότι το έργο καθυστερεί γιατί θα συνταχθεί νέα μελέτη και η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει η Β’ Παθολογική στο… έλεος του Θεού.
«Η άθλια κατάσταση απαξιώνει το έργο που καθημερινά επιτελείται από τους ελάχιστους ήρωες γιατρούς και λοιπό προσωπικό της Β’ Παθολογικής.
Είναι ντροπή γι’ αυτούς που από τις υψηλόβαθμες θέσεις τους της κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο, ΔΕΠΑΝΟΜ κ.λ.π.), αδιαφορούν για αυτά τα προβλήματα που η ύπαρξή τους και μόνο προσβάλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μέριμνας για τους πάσχοντες και το προσωπικό που τους περιποιείται», σημείωσε ο κ. Μοσχοτζόπουλος.
Χαμένα στη γραφειοκρατία 70.000 ευρώ…
Η τελευταία κίνηση από πλευράς Διοίκησης, προκειμένου να «ξεκολλήσει» το θέμα της ανακαίνισης, ήταν να δοθούν 70.000 ευρώ στη ΔΕΠΑΝΟΜ πριν τις εκλογές για να γίνει μια μελέτη του έργου. Μετά τις εκλογές όλα σταμάτησαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΟΜ ενημέρωσε πως ανήκει πλέον στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μαρία Καρά, «μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με τη μελέτη και τι θα γίνει από δω και πέρα».
Το όλο γραφειοκρατικό ζήτημα έχει ως απότοκο την καθυστέρηση της ανάπτυξης του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», καθώς αν δεν φύγει η Β’ Παθολογική, το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας και το Ογκολογικό από την παλιά πτέρυγα αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη.
Υποσχέσεις για παρεμβάσεις που έμειναν γράμμα κενό
Το εν λόγω ζήτημα της Β’ Παθολογικής δεν είναι σημερινό θέμα, όμως μέχρι και σήμερα ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς, τους γιατρούς και το προσωπικό.
Οι παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Όμως και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας σε υπόμνημά του προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε επισημάνει την καθυστέρηση στην ανακαίνιση της πρώην Μαιευτικής Κλινικής στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου και στη μεταφορά της Β’ Παθολογικής Κλινικής.
Μίλησε για τη γενική ανακαίνιση που χρειάζεται η παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου μέσα από το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», ώστε να λειτουργήσει η νέα μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου