Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Αγανάκτησαν οι πολίτες με τα διόδια

Τον αγώνα τους ενάντια στα διόδια, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι επιτροπών και συλλογικοτήτων του Βόλου, είπαν όμως ένα βροντερό «όχι» στην κομματική ποδηγέτηση της πρωτοβουλίας για την κατάργηση των τελών διοδίων. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της τοπικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Διοδίων, τη συζήτηση μονοπώλησε ο κίνδυνος πολιτικής εκμετάλλευσης του αγώνα των πολιτών, με τους δεύτερους να τραβούν διαχωριστικές γραμμές...
Πολίτες και φορείς του Βόλου συνεδρίασαν για μία ακόμη φορά προχθές και αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο κατά των διοδίων. Τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των σταθμών διοδίων και των ελεύθερων δρόμων για όλους και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην καταβάλλουν τα τέλη. Το σύνθημα «Φτάνει πια!- Δεν πληρώνουμε!», που καταγράφει την αγανάκτηση των πολιτών ακούστηκε και στην πρόσφατη συνέλευση.
Έθεσαν όμως μία ακόμη παράμετρο. Αυτή της κομματικής εκμετάλλευσης του αγώνα κατά των διοδίων. Στη συνέλευση καταγγέλθηκαν προσπάθειες που καταβάλλουν επιμελώς κομματικοί μηχανισμοί και πολιτικές οργανώσεις προκειμένου να ελέγξουν τις διαδικασίες και να εκμεταλλευτούν πολιτικά το νέο κίνημα των εργαζομένων. «Έχουμε εμπειρία. Κάθε φορά που οι κομματικοί καρεκλοκένταυροι έρχονται, οι κάτοικοι, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι φεύγουν. Σε όλους αυτούς, που δεν απορρίπτουμε ως συναγωνιστές, (απορρίπτουμε όμως την κομματική τους πρεμούρα) έχουμε να πούμε τα παρακάτω: 
Η πολιτική της ποδηγέτησης των κινημάτων προκειμένου να δικαιολογήσουν τη παρουσία τους στην πολιτική οι κομματικοί μηχανισμοί έχει χρεοκοπήσει ανεπιστρεπτί. Το ίδιο εμφανής και αποκρουστική είναι η προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους για να σπονσονάρουν την παρουσία τους στα δημόσια πράγματα. Εκλογές στην αυτοδιοίκηση έρχονται, όλοι καταλαβαίνουν... Το κίνημα ενάντια στα διόδια δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να το εκμεταλλευτεί και να το ενσωματώσει σε οποιοδήποτε πολιτικό σχεδιασμό. Η ενσωμάτωσή του θα σημάνει το τέλος του. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ας το αντιληφθούν όσο είναι καιρός οι θιασώτες της αντιπροσωπευτικής και όχι της άμεσης ακηδεμόνευτης, δημοκρατίας», τονίστηκε.
Οι πολίτες τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές. Αποφάσισαν τη λειτουργία του κινήματος με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και από κάτω. «Δεν θέλουμε άλλους «εκπροσώπους» αντιπροσώπους, δεν θέλουμε διαμεσολαβητές, δεν εκλέγουμε «γραμματείες» και «όργανα» καθοδήγησης από τα πάνω. Αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά μέσα από γενικές συνελεύσεις, εκλέγουμε ανακλητούς εκπροσώπους κάθε φορά που αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Ωστόσο δεν λείπουν τα ...παρατράγουδα», τονίστηκε και τέθηκαν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Τα παρόντα μέλη στη συνδιάσκεψη του Βόλου θα είναι και μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού (Π.Σ.).
2. Δεν θα υπάρχει Γραμματεία και ο συντονισμός θα γίνεται με συνεννόηση μεταξύ των μελών του Π.Σ.
3. Όλα τα μέλη των επιτροπών αγώνα που υπάρχουν και δημιουργούνται, πάνω στο καθορισμένο πλαίσιο αγώνα, θα είναι και μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού
4. Τα συντονιστικά θα λειτουργούν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και θα είναι ανοικτά, χωρίς αποκλεισμούς και συμφωνίες από τα πάνω και πίσω από κλειστές πόρτες, με δικαίωμα λόγου και συνδιαμόρφωσης της απόφασης, από όλους.
5. Το blog diodiastop.blogspot.com θα αναβαθμιστεί σε blog του πανελλαδικού συντονιστικού, αφού πρώτα ανατεθεί η διαχείριση του, σε ικανό αριθμό ατόμων που θα είναι αντιπροσωπευτικά των περιοχών και των απόψεων των μελών και των επιτροπών. Τα κείμενα της κεντρικής στήλης θα είναι αυτά που θα ενημερώνουν για την πορεία του αγώνα μας, ανακοινώσεις των επιτροπών και τα προγράμματα κινητοποιήσεων τοπικά και πανελλαδικά.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template