Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Στις καλένδες η εκτροπή του Αχελώου

Στις ελληνικές καλένδες οδηγεί η κυβέρνηση το μεγάλο έργο της εκτροπής του Αχελώου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εμμέσως χθες, κατά την κήρυξη της έναρξης του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου νομού Καρδίτσας από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη!
Παρ’ ότι η μερική εκτροπή αποτελούσε κεντρική θεματική ενότητα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού - όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του – δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά για το έργο και την τύχη του ωσάν ακόμη και η προφορά του ονόματος του Αχελώου να είναι απαγορευμένη!
Ο κ. Μαγκριώτης στη διάρκεια της τοποθέτησής του αρκέστηκε μονάχα να επαναλάβει την ασαφή προεκλογική δέσμευση του κ. Παπανδρέου στη συγκέντρωση που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Λάρισα ότι ως κυβέρνηση της χώρας «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ερήμωση της Θεσσαλίας» και πώς «μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό είμαστε βέβαιοι πως σύντομα η Θεσσαλία θα επανακτήσει τη δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας».
Έτσι παρά την επικοινωνιακή παρουσία του κ. Μαγκριώτη στο Συνέδριο, εξακολουθεί για τον κόσμο της Θεσσαλίας, να παραμένει αναπάντητο το ουσιώδες ερώτημα... Με ποιον τρόπο και με τι είδους έργα (εκτός της εκτροπής του Αχελώου) θα επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος;
Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ο Υφυπουργός Υποδομών δήλωσε ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών θα είναι έτοιμες οι μελέτες που θα τεκμηριώνουν τις ανάγκες για νερό στην περιφέρειά μας, πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός στον αγροτικό τομέα. Όμως, δεν είπε λέξη για τι μέλλει γενέσθαι αυτό το διάστημα με την τεράστια σήραγγα εκτροπής στη Δρακότρυπα και στην Αγορασιά η οποία άρχισε από σήμερα κιόλας να καταρρέει λόγω της μη εκτέλεσης των απαραίτητων τεχνικών παρεμβάσεων επένδυσης και προστασίας της, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους φορείς και στους κατοίκους του νομού για περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της Αργιθέας!
Σε ό,τι αφορά τέλος στην κυβερνητική πολιτική για τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε σε σχέση με το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του νομού Καρδίτσας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η διερεύνηση, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση δεν είναι απλώς σημαντικά αλλά απαραίτητα για την το σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Καρδίτσας, προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αισιοδοξία μου.
Όχι γιατί υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά γιατί η συνεργασία της κυβέρνησης, των τοπικών φορέων, των επιστημόνων και των πολιτών είναι προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης μπορώ να διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε τις ανάγκες της περιοχής και είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η επιτάχυνση, ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση της κατασκευής απαραίτητων έργων υποδομής που είναι:
* Η κατασκευή του Ε65 που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό,
* Η κατασκευή της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσα-Άρτα που έχει ορισθεί ως εθνικού επιπέδου έργο και περιλαμβάνει τη σήραγγα του Τυμπάνου, έργο που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση προς το υπό κατασκευή φράγμα Συκιάς.
* Η βελτίωση της Εθνικής οδού Καρδίτσας-Τρικάλων, η αναβάθμιση του οδικού δικτυού σύνδεσης της Καρδίτσας και της Ε65 με τα Φάρσαλα, την Αγχίαλο και το Βόλο,
* Η έναρξη των έργων διαχείρισης υδάτων Σμοκόβου, συνιστούν ένα σύνολο αναγκαίων υποδομών που θα δώσουν πνοή στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων για τους ορεινούς όγκους, όπως είναι αυτός των Αγράφων, που μοιράζεται σε 4 περιφέρειες και 5 νομούς. Πυρήνας και κεντρική φιλοσοφία αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η πράσινη- αειφόρος ανάπτυξη. Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να υπάρξουν ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης των ορεινών περιοχών από την Ε.Ε., τόσο στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο, όσο και στην επόμενη. Ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση αλλά και η διαχείριση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα γίνει μέσα από ένα φορέα του Δημοσίου, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους άλλους φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών και κοινωνικών τάξεων των 5 νομών.
Η Δυτική Θεσσαλία έχει χαρακτηριστικά περιφέρειας μέσα στην περιφέρεια. Γι’ αυτό μόνο ένα σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που αξιοποιεί τους οδικούς άξονες και δεν καθορίζεται μονομερώς από αυτούς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή».
Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των κατευθύνσεων τοπικής δράσης που προωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας παρακολούθησαν και απηύθηναν χαιρετισμούς οι Βουλευτές κ.κ. Ντίνος Ρόβλιας, Νίκος Σαλαγιάννης, Μαρία Θεοχάρη, Χρήστος Μαγκούφης, Σπύρος Ταλιαδούρος και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο Βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας και ο Βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template