Οταν τα δημοσιογραφικά μαγνητόφωνα κλείνουν, βγαίνουν αλήθειες που τρομάζουν για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Γιατί, αν τα τελευταία χρόνια ελέω Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν στριμωχτεί κάπως τα πράγματα για τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές, τα προηγούμενα χρόνια οι όποιες προσπάθειες μόνον ως ημιτελείς και σπασμωδικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Επομένως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για τις προσπάθειες της Νομαρχίας να εντοπίσει την παρουσία τοξικών αποβλήτων στο εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους υποψιασμένους…
Αποκάλυψη: Θαμμένες τοξικές ουσίες στην περιοχή της Β΄ ΒΙ.ΠΕ
Οπως μας εξομολογείται άνθρωπος της ΝΑΜ που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος επί χρόνια ασχολείται με τα θέματα των ελέγχων, είναι γνωστό σε πολλούς ότι σε οικόπεδο που ανήκει σε γνωστή βιομηχανία της Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου έχουν θαφτεί εδώ και χρόνια βαρέλια με PcB’s, μία επικίνδυνη και άκρως τοξική ουσία που συναντάται στους πυκνωτές και στους μετασχηματιστές και που αποδεδειγμένα από το σύνολο της διεθνούς επιστημονικής αλληλογραφίας προκαλεί καρκινογενέσεις, καθώς η υδατοδιαλυτότητά της στο έδαφος προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες, μέσω του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και μέσω του νερού στον άνθρωπο. Τίποτα στη γύρω περιοχή δεν έχει φυτρώσει όλα αυτά τα χρόνια, όπως αποκαλύπτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ίδια πηγή της ΝΑΜ και κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να είναι βέβαιος, αν έχουν μολυνθεί υδάτινες λεκάνες ή καλλιέργειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα PcB’s τα τελευταία χρόνια έχουν απαγορευτεί και σιγά - σιγά η χρήση τους μειώνεται σταδιακά. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι δύο- τρεις ή περισσότεροι μετασχηματιστές ή πυκνωτές δεν χρησιμοποιούνται από κάποιο συνεργείο ή από μία μικρή βιοτεχνία; λέει ο ίδιος άνθρωπος, τον οποίο αναζητήσαμε, προκειμένου να ξετυλίξουμε το κουβάρι για τον τρόπο διάθεσης των επικίνδυνων και τοξικών στερεών και υγρών αποβλήτων στην περιοχή μας.
Ακόμη και τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, όταν καούν με άλλα άχρηστα υλικά, εκλύουν φουράνια και διοξίνες, που ναι μεν δεν εισέρχονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ωστόσο επικάθονται στην επιφάνεια του εδάφους και εκεί μέσω της τροφικής αλυσίδας δημιουργούν αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που όλα αυτά τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα πολύ συχνά απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στους γύρω χειμάρρους ή στα δεκάδες ρέματα που υπάρχουν πέριξ του Βόλου. Είναι προτιμότερο όλα αυτά να απορρίπτονται σε έναν οργανωμένο ΧΥΤΑ, για την οριοθέτηση του οποίου υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, παρά δίπλα στην αυλή μας, όπως λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος δεν είναι συμπτωματικό ότι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, ο οποίος ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, μας εξομολογήθηκε ότι πολλές φορές το θέμα της διάθεσης των αποβλήτων από τις βιομηχανίες στο ΧΥΤΑ έχει απασχολήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε όπως μας είπε η ίδια πηγή του ΣΕΒ Θεσσαλίας, η νομοθεσία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα αστικά ή στα βιομηχανικά απόβλητα. Ορθώς, όπως υπογραμμίζει, η διάκριση γίνεται σε επικίνδυνα και τοξικά ή μη απόβλητα.
Τι λέει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Στον αντίποδα οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Νομού Μαγνησίας που διαχειρίζονται το ΧΥΤΑ Βόλου, μέσω του προέδρου τους Γ. Κουρτίνα λένε με νόημα ότι δεν αποκλείεται τίποτα στην εποχή που ζούμε. Όλα, προσθέτει, έχουν ένα όριο τιμής σε σχέση με τη διαχείριση επικίνδυνων και μολυσματικών απορριμμάτων. Άλλο τα 20 ευρώ που πληρώνουν για τη διάθεσή τους στο ΧΥΤΑ Βόλου και άλλο τα 500 ή τα 2.000 ευρώ τον τόνο που κοστίζει η μεταφορά επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων σε ειδικά εργοστάσια στο εξωτερικό (κυρίως στο Βέλγιο), μεταφορά που γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες ασφαλείας και στην οποία εμπλέκονται πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες βιομηχανίες στην περιοχή μας, λέει ο Αλέκος Γούναρης, χημικός - μηχανικός, Διευθυντής του ομώνυμου Χημικού Εργαστηρίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Βόλο και το μοναδικό που είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής Ελλάδος. Η νομοθεσία υπάρχει και σε ένα μεγάλο μέρος της, όπως τονίζει, τηρείται, κυρίως από τις μεγάλες βιομηχανίες. Καμία από αυτές, προσθέτει, δε ρισκάρει τη δυσφήμισή της για ποσά 5.000 ή 10.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρει με ασφαλή τρόπο τα επικίνδυνα και τοξικά της απόβλητα στο εξωτερικό μία ή δύο φορές το χρόνο. Αναφέρει σαν παράδειγμα το εργοστάσιο που είναι θυγατρική της 3 Ε στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου, τη VPI, που είναι ένα από τα δέκα περίπου εργοστάσια της περιοχής μας στα οποία κάνει μετρήσεις για τα απόβλητά τους με βάση όλα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τα απορρίμματα που εισέρχονται για εναπόθεση στο ΧΥΤΑ Βόλου, για τον οποίο σπεύδει να σημειώσει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια από τη σημερινή διοίκηση.
Καταγγελίες που ποτέ δεν διερευνήθηκαν σοβαρά
Στο παρελθόν πολλές φορές είχαν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ανώνυμες καταγγελίες ότι στο ΧΥΤΑ τις βραδινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες γίνονταν διακίνηση με φορτηγά επικίνδυνων ή τοξικών αποβλήτων, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και για την προβληματική, στο παρελθόν διάθεση των μολυσματικών απορριμμάτων από τις κλινικές, καθώς και ότι ορισμένοι ασυνείδητοι τα εναπόθεταν στους κάδους με τα αστικά απορρίμματα. Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Εκείνο που είναι σαφές είναι το γεγονός ότι σταδιακά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Η… « κόκκινη κάρτα» που έχει δείξει πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα και η απειλή της χώρας μας με βαριά πρόστιμα έχει ως αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί σημαντικά η συνολική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο τελευταία περίπου χρόνια που έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων είναι σε εξέλιξη η πλήρης εξάλειψη των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη Μαγνησία, η ολοκλήρωση των ΧΥΤΑ στην Αργαλαστή και στα νησιά των Βορείων Σποράδων η επέκταση της ανακύκλωσης κ.α. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια στο θέμα της διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων από τις κλινικές λειτουργεί στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου η εταιρία ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές τη μεταφορά , την αποστείρωση και την καύση των μολυσματικών αποβλήτων.
Το πρόβλημα έχει πολύ μέλλον
Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, λέει ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας. Έχουμε ζητήσει να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ένας χημικός. Δυστυχώς οι διαδικασίες πάγωσαν μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ζητάμε, προσθέτει, μόνιμο προσωπικό, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα γίνεται καλύτερος έλεγχος. Άλλο να έχεις μόνιμο προσωπικό και άλλο να απασχολείς προσωπικό που έχει σύμβαση για οκτώ μήνες, αναφέρει ο κ. Κουρτίνας και συνεχίζει λέγοντας ότι για να αποτραπούν περίεργες μεταφορές φορτίων με επικίνδυνα ή τοξικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ η σημερινή διοίκηση έχει προχωρήσει στην καθιέρωση συγκεκριμένου ωραρίου υποδοχής των στερεών αποβλήτων από ιδιώτες κατά τις ώρες 7.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. Τη συγκεκριμένη ενέργεια την κάνουμε για να υπάρχει, όπως λέει ο κ. Κουρτίνας, ο μόνιμος υπάλληλος στην πύλη που είναι υπεύθυνος του ΧΥΤΑ. Από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ υπάρχει στο ΧΥΤΑ συμβασιούχος υπάλληλος, ενώ από τις 8 το βράδυ είναι στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) η ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Από το μεσημέρι μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, λέει κατηγορηματικά ο κ. Κουρτίνας, τα μόνα οχήματα που μπαίνουν στο ΧΥΤΑ είναι τα απορριμματοφόρα από τους Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας που εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στο χώρο του ΧΥΤΑ, ωστόσο η διάστρωσή τους στους χώρους της χωματερής από τον ιδιώτη γίνεται την επόμενη μέρα, στον οποίο έχουν δοθεί επιπλέον ρητές εντολές όταν εντοπίσει επικίνδυνα υλικά να ειδοποιεί άμεσα τους υπεύθυνους . Σημειώνεται πως στο ΧΥΤΑ Βόλου απορρίπτουν τα στερεά απόβλητά τους περίπου 40-45 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που εδρεύουν στις Α΄ και Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου. Η μεταφορά τους γίνεται από ειδικούς μεταφορείς που αδειοδοτούνται από τη Νομαρχία και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν τα απαραίτητα, από διαπιστευμένο εργαστήριο, πιστοποιητικά ότι τα υλικά που μεταφέρουν δεν είναι επικίνδυνα, πιστοποιητικό με τη σύνθεση των υλικών που μεταφέρουν, στον κωδικό που ανήκει το απόρριμμα, δελτίο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όπου η εταιρία αναφέρει από που προμηθεύεται την πρώτη ύλη, ενώ επιπλέον ζητείται όπως σε κάθε δρομολόγιο ο μεταφορέας έχει μαζί του και το δελτίο αποστολής που το υπογράφει εκπρόσωπος της εταιρίας και ο οδηγός. Το τελευταίο που το εφαρμόζουμε τους τελευταίους μήνες προκάλεσε τη δυσφορία των μεταφορέων, αλλά ήταν επιτακτικό να το κάνουμε για να τους κόψουμε το βήχα, καθώς κανείς δεν εκ των προτέρων «καθαρός», όπως λέει με νόημα ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Κουρτίνας.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου