Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Εντυπωσιακό ξύλινο ιστιοφόρο στο Βόλο

Ένα βρετανικό ξύλινο ιστιοπλοϊκό από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ελλιμενίστηκε χθες το πρωί στο λιμάνι του Βόλου συγκεντρώνοντας το θαυμασμό όλων. Το υποδέχθηκαν ο αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Φοινικόπουλος αλλά και το κλιμάκιο της διεθνούς ιστιοδρομικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Βόλο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ιστορικής Ρεγκάτα.
To Tenacious που έχει 65 μέτρα μήκος με το κεντρικό ιστίο του να φθάνει τα 44,35 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα οκτώ κόμβους με μηχανές και 11 κόμβους με ανοιγμένα όλα του τα πανιά, έδεσε στην επιβατική προβλήτα στις 12:20 χθες το μεσημέρι. Το ιστιοπλοϊκό που ανήκει στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αγγλίας Jubily Trust, διαθέτει 40 μέλη πλήρωμα εκ των οποίων τα 20 είναι ΑμεΑ ενώ όλο το πλοίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο γι’ αυτό το σκοπό.
«Είναι τιμή μας που δεχόμαστε αυτό το πλοίο» τόνισε ο κ. Φοινικόπουλος κι εξέφρασε την ικανοποίησή του που το κλιμάκιο της ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πιστοποίησε ότι το λιμάνι έχει τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία των 15 σκαφών τέτοιου μεγέθους ενώ και το τοπίο και η περιοχή με τις φυσικές της ομορφιές θα βοηθήσουν ώστε να διοργανωθεί μία από τις πιο θεαματικές ιστιοδρομίες. Ο κ. Φοινικόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το 2013 να διοργανωθεί ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων και μία Μεσογειακή Ρεγκάτα πάντα με τη βοήθεια της S.T.I. και της ελληνικής αντιπροσωπείας της. Επισήμανε ότι τα οικονομικά οφέλη για την πόλη θα είναι ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν ενώ πλέον ο Βόλος μπαίνει στο χάρτη της ναυτικής εκπαίδευσης με πανιά και πλέον παρόμοια πλοία τον έχουν θέσει ως λιμάνι προορισμού. «Εκδηλώσεις τέτοιου είδους έχουν μεγάλη απήχηση και παρακολουθούνται και μέσω του διαδικτύου διεθνώς. Ο Βόλος είναι η πρώτη φορά που θα έχει μια τόσο ευρεία δημοσιότητα. Είναι στο χέρι μας πως θα αξιοποιήσουμε την προβολή αυτή για το καλό του τόπου» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Άγγλος καπετάνιος του Tenacious ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή καθώς είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Βόλο και τόνισε ότι το μήνυμα που μεταφέρει αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ότι καθένας μπορεί να κάνει κάτι, όμως κάποιος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Επόμενος σταθμός του σκάφους θα είναι το λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη.
Ο Γιώργος Καράβολος, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος S.T.I. (Sailing Training International), επισήμανε ότι στόχος της οργάνωσης είναι η διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από την εμπειρία της ναυτικής εκπαίδευσης σε μεγάλα ιστιοφόρα. «Ο θεσμός αυτός είναι πάνω από 50 χρόνια και μάλιστα είχε προταθεί και για νόμπελ ειρήνης το 2007. Μέχρι στιγμής 100.000 νέοι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται σε 500 παρόμοια πλοία ανά τον κόσμο και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη όχι μόνο στο ναυτικό τουρισμό αλλά και στη ναυτιλία της αλλά και στο χαρακτήρα των ίδιων των νέων, ασχέτως αν θα επιλέξουν να γίνουν ναυτικοί».
Το μέλος της επιτροπής διοργάνωσης της Regatta για τις ιστορικές θάλασσες πρώην πλοίαρχος του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού Robbin Snaoukxourxroyie, τόνισε ότι για την Επιτροπή είναι ένα μοναδικό γεγονός επειδή είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα, στο Αιγαίο. «Τώρα βλέπετε ένα από τα σκάφη αλλά το Μάιο θα είναι εδώ ελλιμενισμένα άλλα 12 κι ελπίζουμε οι Βολιώτες αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να έλθουν να τα επισκεφθούν. Κάνουν το καλύτερο δυνατό για τη διοργάνωση της καλύτερης Ρεγκάτας», τόνισε.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template