Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Οι Φορείς του Νομού παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και το σωματείο είπε όχι στην απεργία!!!

Την ώρα που οι φορείς της Μαγνησίας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Βόλου παλεύουν για να παγώσουν όλες οι απολύσεις στο Νομό και ν’ ανακληθούν οι τρεις της ΜΕΤΚΑ, η πλειοψηφία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, ψήφισε κατά της 24ωρης απεργίας που πρότεινε το σωματείο για μεθαύριο Δευτέρα, στη χθεσινή γενική συνέλευση. 
Το γεγονός κατήγγειλε η παράταξη της Μαζικής Ενωτικής Κίνησης Αλλαγής διά του Κώστα Στεργίου μέλους του Δ.Σ. του σωματείου και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΒ, ο οποίος έκανε λόγο για διαχρονικά υπόγειες διαδρομές μεταξύ κάποιων συνδικαλιστών του σωματείου και της διοίκησης. Όμως και ο γραμματέας του ΕΚΒ Γ. Κίτσιος επανέλαβε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας και ωμή παρέμβαση της διοίκησης με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνέλευση όπου παρέστησαν και ψήφισαν ακόμη κι εργαζόμενοι που είχαν άδεια ασθενείας, άδειες, ρεπό αλλά και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της εταιρίας. Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Νάνου ότι συνδικαλιστές από εργοστάσιο τον απείλησαν να μην καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματά τους.
Οι βουλευτές του Νομού, οι δήμαρχοι Βόλου και Ν. Ιωνίας, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων που παρέστησαν στη χθεσινή σύσκεψη που διοργάνωση το Εργατικό Κέντρο Βόλου για να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο Νομό με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες κ.λπ. δήλωσαν αποφασισμένοι να συμβάλλουν στην ανάκληση των απολύσεων με συγκεκριμένα μέτρα και πιέσεις προς την εργοδοσία εν προκειμένω της ΜΕΤΚΑ αλλά και προς τα αρμόδια υπουργεία, στα οποία καταφεύγει η διοίκηση της εταιρίας για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για επενδύσεις.
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε ζητούν την ανάκληση των τριών απολύσεων στη ΜΕΤΚΑ επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα μπει ένα φρένο σε όλες τις απολύσεις στο νομό Μαγνησίας και δη στον κλάδο του μετάλλου που πλήττεται ιδιαίτερα. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης οι προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος ανέφερε ότι είναι τριψήφιο το νούμερο των απολύσεων στο Νομό και δη στο χώρο του μετάλλου ενώ κάλεσε τους φορείς να προσπαθήσουν ο καθένας με τις δυνατότητες που έχει μέσω του θεσμικού του ρόλου να προσπαθήσει να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Επισήμανε για άλλη μια φορά ότι οι απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ είναι παράνομες και καταχρηστικές και κατήγγειλε τη διοίκηση της εταιρίας που εκμεταλλεύτηκε τη στήριξη φορέων για να πλουτίσει και «ξέχασε» τις δεσμεύσεις να μην προβεί σε απολύσεις. Ο γραμματέας του ΕΚΒ Β. Κίτσιος επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έκανε πολλές υποχωρήσεις για να μην χαθούν θέσεις εργασίας ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση της εταιρίας που δεν δέχεται ακόμη και τώρα να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΕΚΒ κωλυσιεργώντας μόνιμα και με τελευταία δικαιολογία ότι θα δεχθεί τη συνάντηση όταν λήξουν οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο για τη σύμβαση εργασίας.
Την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας που με τρομοκρατία και εκβιασμούς κατάφερε να πετύχει να μην προκηρυχθεί η 24ωρη απεργία της Δευτέρας κατήγγειλε ο κ. Στεργίου ενώ τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς «δεν είναι δυνατόν να τσαλαπατάται η ίδια η δημοκρατία».
Ο Θ. Πανόπουλος συνδικαλιστής από το εργοστάσιο του «Ιμάντα» ζήτησε από τους βουλευτές να πιέσουν για ανάκληση των απολύσεων, απειλώντας με παραιτήσεις και την Τετάρτη ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ να γίνει πορεία προς τη ΜΕΤΚΑ και κατάληψη του εργοστασίου.
«Να μην γίνεται πλειοδοσία αγωνιστικής συμπεριφοράς» ζήτησε ο Κ. Καρτάλης και αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων πρότεινε να ασκηθούν πιέσεις προς τη διοίκηση του εργοστασίου με την οποία είχε επαφή και για την ώρα του απέκλεισε την επαναπρόσληψη, αλλά και να γίνουν συναντήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας απ’ όπου η εταιρία αντλεί πόρους για επενδύσεις. Τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Νάνος κατήγγειλε το γεγονός ότι συνδικαλιστές εργοστασίου τον απείλησαν για την πρόθεσή τους να καταθέσει ερώτηση για τα προβλήματά τους ενώ επισήμανε ότι η πολιτική του κεφαλαίου κατάφερε να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός των απολύσεων και των περικοπών μισθών και ελαστικών μορφών εργασίας.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template