Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος

Μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για σωτηρία των σιτοπαραγωγών της Μαγνησίας. Η αποχώρηση από τα αγροτικά μπλόκα κάθε άλλο παρά συνεπάγεται με λύση των αγροτικών προβλημάτων. Περί τους 9.000 τόνους σιτηρών «σαπίζουν» στα ασφυκτικά γεμάτα σιλό σε όλο το νομό, με τους παραγωγούς να μην μπορούν ούτε καν να εισπράξουν τα ελάχιστα για τη διάθεση των προϊόντων τους.  
Σε τρεις διαγωνισμούς που έγιναν από το περασμένο καλοκαίρι για τη διάθεση των σιτηρών δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος! 
Παρά τα αρίστης ποιότητας σιτηρά, οι παραγωγοί πεινούν, βιώνοντας τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, οι σιτοπαραγωγοί φθάνουν στο σημείο να... παρακαλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσουν ζημιές στα σιτηρά της Ευρώπης, μήπως και καταφέρουν να πουλήσουν!
«Κάτι πρέπει να γίνει. Τι, δεν ξέρω», έλεγε με απόγνωση σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, προαναγγέλλοντας ευρεία σύσκεψη της τοπικής Ένωσης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ
Το κλίμα ανασφάλειας, πλήρους απόγνωσης αλλά και το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας και δη, οι σιτοπαραγωγοί, μετέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.
«Η αποχώρηση από τα μπλόκα δεν έλυσε σε καμία περίπτωση τα προβλήματα. Το παρόν είναι προβληματικό και το μέλλον άδηλο για τη γεωργία», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι Πολιτεία και αγρότες δεν κατάφεραν να συμπράξουν και να δημιουργήσουν όραμα για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. «Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ αγροτική πολιτική. Εδώ και 20 χρόνια πορεύεται με τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών», κατήγγειλε, εξηγώντας γιατί οι αγρότες κάθε Ιανουάριο βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ, για να εισπράξουν ψίχουλα, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που τον επόμενο χρόνο τους οδηγεί στο ίδιο ραντεβού στα μπλόκα.
Ο κ. Πρίντζος έκανε λόγο για γήρανση της αγροτικής παραγωγής που πλέον οδηγείται στον αφανισμό. «Οι νέοι φεύγουν, τα χωριά ερημώνουν, τα τσιφλίκια ξαναδημιουργούνται. Τα καρτέλ ευημερούν και δεν υπάρχει καμία προοπτική. Η χώρα αργοπεθαίνει, αφού παράγουμε πολύ λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε», είπε περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της αγροτιάς.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, εστίασε στην περίπτωση των σιτηρών.
Εννέα χιλιάδες τόνοι βρίσκονται στοιβαγμένοι στα σιλό του νομού και παραμένουν αδιάθετοι ήδη από το καλοκαίρι. Στους τρεις διαγωνισμούς της ΕΑΣ Βόλου, το ενδιαφέρον αγοράς των ντόπιων σιτηρών ήταν μηδενικό.
Κι ενώ η μεγάλη παραγωγή σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί κατρακύλισμα των τιμών, οι παραγωγοί της Μαγνησίας, σκέφτονται ακόμη και να τα πουλήσουν για ζωοτροφές. Παρά την άριστη ποιότητά τους, οι χαμηλές τιμές, έχουν υποκινήσει το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων.
«Η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν στις διεθνείς αγορές δεν επικρατήσουν άσχημα καιρικά φαινόμενα», δεν δίστασε να πει ο κ. Πρίντζος.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΙΩΠΑ
Κι ενώ οι τελευταίες ελπίδες των σιτοπαραγωγών κρέμονταν από τα χείλη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πρόσφατη συνεδρίαση με τις ΕΑΣ, έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεν είχε να μας πει τίποτα!», είπε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.
Όπως πρόσθεσε, στη σύσκεψη, ακούστηκαν μόνο οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ, που ζήτησαν τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και ενός φορέα που θα αναλαμβάνει να συγκεντρώνει τις ποσότητες των σιτηρών και την οργάνωση διαγωνισμών για τη διάθεσή τους. «Ούτε καν μπήκαμε στον κόπο να θίξουμε το θέμα των τιμών. Να πεθαίνεις στη δίψα και να μην ζητάς ούτε σταγόνα νερού...», έλεγε με νόημα ο κ. Πρίντζος, αναφερόμενος στις κλειστές υπουργικές πόρτες που βρίσκει ο αγροτικός κόσμος για κάθε οικονομικής φύσης αίτημά του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη της ΕΑΣ Βόλου, όπου θα εξεταστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Προειδοποίησε όμως με δυναμικότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. «Ο αγρότης θα πεινάσει. Αυτό μπορεί να το αντέξει. Αν όμως πεινάσει το παιδί του, όχι μόνο θα ξανακατέβει στο δρόμο, αλλά θα ξηλώσει και τα πεζοδρόμια», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πρίντζος, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό της ΕΒΟΛ από το διαγωνισμό του Δήμου Βόλου για την προμήθεια γάλακτος σε 250 εργαζομένους του καθημερινά.
Ο κ. Πρίντζος, αν και δήλωσε ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποκλεισμού της ΕΒΟΛ από το Δήμαρχο Βόλου, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, για τη μη πρόσκληση της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας στο διαγωνισμό. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι η ΕΒΟΛ δεν συμμετείχε επί σειρά ετών στο διαγωνισμό, σεβόμενη αίτημα του Δήμου για τη χρήση των διατακτικών για το γάλα, ως επιταγών ανά εξάμηνο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προμηθεύονται τα απαραίτητα από τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων. Όπως εξήγησε, ο Δήμος Βόλου, αντί για τη σύναψη συνεργασίας με κάποια γαλακτοβιομηχανία προκειμένου να προμηθεύει τους 250 εργαζομένους του καθημερινά με γάλα, είχε προτιμήσει να εκδίδει κάθε μήνα αντίστοιχες επιταγές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ψωνίζουν τα απαραίτητα από ντόπιες επιχειρήσεις τροφίμων. «Ήταν ένα πάγιο καθεστώς και σεβαστήκαμε τα δεδομένα που ίσχυαν», είπε ο κ. Πρίντζος.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template