Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Στον "αέρα" δρομολόγια και υποδομές στις βόρειες Σποράδες

Τον κίνδυνο να... βουλιάξει η επικείμενη τουριστική περίοδος για τη νησιωτική Μαγνησία διαβλέπει η Νομαρχιακή Αρχή. Τα πλάνα των ναυτιλιακών εταιριών για τη δρομολόγηση πλοίων δεν έχουν ανοίξει με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» το αίτημα για την εξυπηρέτηση των Βορείων Σποράδων με δεύτερο επιβατικό πλοίο, για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από Άγιο Κωνσταντίνο και Τρίκερι. Το σκηνικό έρχεται να συμπληρωθεί από την απουσία δρομολογίων των υδροπλάνων της Argo Airways προς Σκόπελο και Αλόννησο, λόγω του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης των υδατοδρομίων.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Ελλιπείς λιμενικές υποδομές στα τρία νησιά εξαιτίας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου που βρίσκεται «στο γύψο», φαίνεται ότι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος που βασίζεται στον τουρισμό.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας... πριν πεινάσει μαγειρεύει... Με αναλυτικό υπόμνημα προς το Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Γ. Βλάχο, η αρμόδια αντινομάρχης, Εύη Αδαμάκη, αναφέρεται στις άμεσες προτεραιότητες για την επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων στη νησιωτική Μαγνησία. Η δρομολόγηση και δεύτερου επιβατικού πλοίου, η κατοχύρωση και πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η ενεργοποίηση του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου για την προώθηση των λιμενικών έργων στις Σποράδες, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για αδειοδοτήσεις λιμένων σκαφών αναψυχής αλλά και για τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων ώστε να αναπτυχθεί πλήρως στο σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος η εταιρία υδροπλάνων που δραστηριοποιείται στο Βόλο, αποτελούν σημεία αιχμής για τη Νομαρχία Μαγνησίας και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.
Ειδικότερα:
Ακτοπλοϊκές συνδέσεις Σκιάθου- Σκοπέλου-Αλοννήσου και Τρικερίου
Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η επαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών είναι τουλάχιστον αναγκαία και απαραίτητη. Το 2009 η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και βοήθησε πολύ την προσέλευση επισκεπτών. «Και φέτος θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη συγκοινωνιακή κάλυψη», υπογραμμίζει η κ. Αδαμάκη, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση των ίδιων ακτοπλοϊκών δρομολογίων δεν αποτελεί επιλογή αλλά άμεση αναγκαιότητα για την επιβίωση και την ανάπτυξη της νησιωτικής Μαγνησίας.
Αναλυτικά οι διεκδικήσεις της ΝΑΜ και των Δήμων των νησιών συνοψίζονται στα εξής:
1. Δρομολόγηση και δεύτερου επιβατικού-οχηματαγωγού πλοίου για τη γραμμή Βόλος – Β. Σποράδες έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της επιβατικής κίνησης και της τροφοδοσίας των νησιών, κυρίως κατά την κρίσιμη τουριστική περίοδο.
2. Σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη με ταχύπλοο καταμαράν τύπου Flying cat, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ξένων τουριστών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
3. Δρομολόγηση πλοίου από Αγ. Κωνσταντίνο προς Σποράδες και από Κύμη προς Σκόπελο και Αλόννησο.
4. Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των τουριστικών φορέων και ταξιδιωτικών πρακτόρων ώστε τα «πλάνα» των εταιριών να ανοίγουν εγκαίρως και να τηρούνται πιστά ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.
5. Επανάληψη της διαδικασίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την άγονη γραμμή Αγίας Κυριακής- Νησί Τρικερίου.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση για δρομολόγηση πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές και υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων και της οικονομίας των νησιών», αναφέρει η κ. Αδαμάκη.
«Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Η ΝΑΜ με το από 8-4-2009 ψήφισμα του Νομαρχιακού της Συμβουλίου έχει απαιτήσει την κατοχύρωση και πλήρη εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», όπως αυτό προωθείται από το Δίκτυο Μικρών Νησιών, την επιλογή και ένταξη των Σποράδων στα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί, και την εφαρμογή του σε όλες τις μεταφορές (οχηματαγωγά). Η άμεση και ουσιαστική εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» στην ακτοπλοΐα θα ανοίξει τους ορίζοντες ανάπτυξης των νησιών και θα συμβάλλει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Ζητούμε μάλιστα να ισχύσει και στην επιδότηση αγοράς πλοίου. Επιπλέον ζητούμε την τροποποίηση του Εθνικού Χωροταξικού ώστε οι Σποράδες να ενταχθούν αναπτυξιακά στα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου ώστε τα νησιά μας να υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», επισημαίνει η αντινομάρχης.
Λιμάνια Σκιάθου- Σκοπέλου και Αλοννήσου
1. Λιμάνι Σκιάθου
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες της Σκιάθου σε λιμενικές υποδομές αλλά και την ανάγκη να διαχωριστούν οι λειτουργίες (επιβατικό, εμπορικό, αλιευτικό κ.λπ.) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου αλλά και των τοπικών φορέων (Δήμος Σκιάθου κ.λπ.) οι προτεραιότητες που τίθενται είναι οι παρακάτω:
* Κατασκευή νέας προβλήτας οχηματαγωγών ώστε να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην παραλιακή ζώνη.
* Κατασκευή αναγκαίων έργων για τη δημιουργία μαρίνας και αλιευτικού καταφυγίου.
* Κατασκευή έργων προστασίας του λιμανιού από τους νότιους ανέμους.
Φορέας μελέτης του έργου: Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΜ οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων για το λιμάνι της Σκίαθου ανέρχονται στο ποσό των 12.000.000 ευρώ.
«Όμως, μέχρι στιγμής παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις ενέργειες σύνταξης των μελετών, αδειοδότησης και χρηματοδότησης των έργων αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου», τονίζει η κ. Αδαμάκη.
2. Λιμάνι Γλώσσας Σκοπέλου
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο Ανάπτυξης, το έργο αφορά στην εκτέλεση εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων στο υπάρχον λιμάνι. Συγκεκριμένα προβλέπεται επέκταση της προβλήτας κατά 100 μ. η οποία θα καταλήγει σε βραχίονα μήκους 155 μ. με ακρομώλιο, εκβάθυνση κύκλου ελιγμών λιμενολεκάνης, καθώς και τα αναγκαία συνοδά έργα (κτίριο υπηρεσιών λιμένα κ.λπ.).
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΜ οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων για το λιμάνι της Σκοπέλου ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.
Και σ’ αυτό, μέχρι στιγμής, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις ενέργειες σύνταξης των μελετών, αδειοδότησης και χρηματοδότησης των έργων αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου.
3. Λιμάνι Πατητήρι Αλοννήσου – Αλιευτικό καταφύγιο Βότση Αλοννήσου
Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο λιμάνι είναι τερματικό των Βορείων Σποράδων. Για την ανάπτυξη του λιμανιού υπάρχει συνολική εγκεκριμένη μελέτη, από την οποία μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί:
* η α’ φάση του έργου που περιελάμβανε την κατασκευή προβλήτας εξυπηρέτησης υδροπτερύγων μήκους 45 μ. και κατασκευή κρηπιδώματος προσήνεμος μώλος μήκους 67 μ. με κόστος έργου: 1.300.000 ευρώ και
* η β’ φάση του έργου που περιελάμβανε την επέκταση του εξωτερικού κρηπιδώματος οχηματαγωγού και την κατασκευή κτιρίων διοίκησης με κόστος έργου: 1.630.000 ευρώ.
Για την ολοκλήρωση του λιμανιού απαιτείται η κατασκευή των έργων προστασίας του (προστατευτικός μώλος κ.λπ.). Για το έργο υπάρχει οριστική μελέτη αλλά απαιτείται συμπλήρωση με τις ελλείπουσες υποστηρικτικές μελέτες καθώς και επικαιροποίησή της.
Σε ό,τι αφορά στο αλιευτικό καταφύγιο Βότση Αλοννήσου οι υπάρχουσες μελέτες που συντάχθηκαν από το Δήμο θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επικαιροποιηθούν.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΜ οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων για το λιμάνι Πατητήρι Αλοννήσου ανέρχονται στο ποσό των 10.600.000 ευρώ.
Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις ενέργειες σύνταξης των μελετών, αδειοδότησης και χρηματοδότησης των έργων αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου.
Τοπικοί λιμένες σκαφών αναψυχής ( μαρίνες)
Η Μαγνησία είναι μια περιοχή στην οποία μπορούν να δημιουργηθούν μαρίνες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και να προσφέρουν τα μέγιστα σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο για όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη έχουν εμφανιστεί σοβαροί επενδυτές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μαρίνες στο Νομό μας. Είναι προφανές πως η ολοκλήρωση υποδομών (χερσαίων και θαλάσσιων) και η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ τουριστικών λιμένων της Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Βόλου θα βοηθήσει τα μέγιστα στην οικονομία.
Για το θέμα αυτό η αντινομάρχης ζητά την απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για αδειοδοτήσεις λιμένων σκαφών αναψυχής αλλά και την ενθάρρυνση επενδύσεων π.χ. μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Υδατοδρόμια-Υδροπλάνα
Η ΝΑΜ θεωρεί τη δρομολόγηση υδροπλάνων ιδιαίτερα σημαντική για την τουριστική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής καθώς και για τη συγκοινωνιακή διευκόλυνση των πολιτών της και ιδιαιτέρως των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.
Η εταιρία Argo Airways έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης για τη λειτουργία και την ενεργοποίησή της στο Βόλο και τις Β. Σποράδες. Αυτή τη στιγμή τα υδροπλάνα μετακινούν επιβάτες από το λιμάνι του Βόλου προς τα αεροδρόμια Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Αθηνών, όμως καμία πρόοδος δεν διαφαίνεται να υπάρχει για τα υδατοδρόμια Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου με αποτέλεσμα να μη γίνονται δρομολόγια από λιμάνι σε λιμάνι, να ανεβαίνει το κόστος εισιτηρίου λόγω τελών αεροδρομίων και το σπουδαιότερο να μην εξυπηρετούνται τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.
«Είναι υποχρέωση των λιμανιών και των Οργανισμών τους να φροντίζουν στις υποδομές τους να έχουν εγκεκριμένα υδατοδρόμια όπου είναι δυνατόν και να είναι έτοιμα να υποδέχονται επενδυτές για να εξυπηρετούν τις συγκοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων και των τουριστών των νησιών μας. Είναι σημαντικό να μη χαθεί ακόμη μία τουριστική περίοδος, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να μην αποθαρρύνονται επενδύσεις που αποτελούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη του Νομού μας», υπογραμμίζει η αντινομάρχης και ζητά την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων και τη συμβολή του Υπουργείου στην ενεργοποίηση του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου για την έγκριση, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων στις Σποράδες.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template