Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πήραν "φωτιά" οι τιμές στα καύσιμα

Με παράπονα «υποδέχτηκαν» οι καταναλωτές την αύξηση κατά 14,3 λεπτά της τιμής της βενζίνης. Η τιμή των καυσίμων στο Βόλο από το 1,108 ευρώ που ήταν στις 5 Φεβρουαρίου, χθες, «εκτινάχθηκε» στο 1,250 για την αμόλυβδη και στο 1,450 για την σούπερ, από το 1,296 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αιφνίδια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 14 λεπτά, δυσαρέστησε τους καταναλωτές, οι οποίοι ουσιαστικά επωμίζονται και το βάρος της αύξησης.
Με την εξέλιξη αυτή, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης «οριοθετήθηκε» στο 1,25 ευρώ.
Η αύξηση που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σε 6 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης και στο φωτιστικό πετρέλαιο δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.
H αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο αναμένεται να αποφέρει έσοδα 934 εκατ. ευρώ: 714 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και 220 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι η αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ισχύει από τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε κατατέθηκε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.
«Μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στον κόσμο» παρατήρησε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας, ’γγελος Τσαβές. Οι καταναλωτές δήλωσαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι αυτοί τελικά θα «πληρώσουν» για άλλη μία φορά, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αλλά και οι πρατηριούχοι, βλέπουν πως οι δουλειές τους έχουν πάρει την κάτω βόλτα. «Κάποτε, ο κόσμος έβαζε 20 ευρώ βενζίνη, και τώρα βάζει 10, ίσα ίσα για να του φτάσει να πάει στο σπίτι του» είπε ο κ. Τσαβές, αναφέροντας ότι καθημερινά οι βενζινοπώλες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές
Οι τιμές των καυσίμων στη Μαγνησία, ακολουθούν τον πανελλήνιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον κ. Τσαβέ.
Στο Βόλο χθες, ο μέσος όρος της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στο 1,250 ευρώ ανά λίτρο. Στις 5 Φεβρουαρίου το λίτρο κόστιζε 1,108 ευρώ.
Η σούπερ αμόλυβδη, από το 1,296 ευρώ το λίτρο, χθες «εκτινάχθηκε» στο 1,450 ευρώ.
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώθηκε στο 1,150 ευρώ το λίτρο από το 1,043 ευρώ που ήταν στις 5/2, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από χθες προς 0,60-0,62 λεπτά του ευρώ, από τα 0,61 λεπτά που κόστιζε πριν μία εβδομάδα.
Έλεγχοι για αποτροπή της κερδοσκοπίας
Εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων ξεκινούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να αποτραπούν κερδοσκοπικές συμπεριφορές μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ανατιμήσεων να επιβληθεί ανώτατο όριο (πλαφόν) στην λιανική τιμή πώλησης. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών που συνδέονται με κερδοσκοπικές ανατιμήσεις αρμόδια να επιβληθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:
- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.
- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template