Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μόλυνση του εδάφους από τοξικά (!) στην πρώην ΚΟΝΤΙ

Ξετυλίγεται το «κουβάρι» γύρω από τη λειτουργία του εργοστασίου της πρώην ΚΟΝΤΙ στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. 
Η έκδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στα πέντε δείγματα εδάφους που λήφθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», έρχεται να επιβεβαιώσει τόσο την ανώνυμη καταγγελία όσο και τις αρχικές υποψίες κλιμακίου ελέγχου της Νομαρχίας Μαγνησίας περί μόλυνσης του εδάφους στη συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση. 
Τα αποτελέσματα του Δημόκριτου κάνουν λόγο περί ύπαρξης επικίνδυνων οργανικών ρύπων στο έδαφος όπου υπήρχαν βαρέλια με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και «δείχνουν» το δρόμο για την πρώτη διορθωτική παρέμβαση στην οποία καλείται να προχωρήσει η εταιρία Arcelor MITTAL στο πλαίσιο της επίσημης δέσμευσης που ανέλαβε απέναντι στη Νομαρχία για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων ύψους 2 εκ. ευρώ προκειμένου να συμμαζευτούν τα… ασυμμάζευτα.
Η έρευνα γύρω από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΚΟΝΤΙ, είχε ξεκινήσει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στον απόηχο ανώνυμης καταγγελίας που έφθασε στα γραφεία της ΝΑΜ. 
Έλεγχοι των υπηρεσιών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, είχαν αναδείξει το απόλυτο χάος στις εγκαταστάσεις της πρώην ΚΟΝΤΙ στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Ακατάλληλα δοχεία φύλαξης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται υπαίθρια στο χώρο του βαφείου, αλλά και παλιά σκουριασμένα βαρέλια με άγνωστης ταυτότητας περιεχόμενο το οποίο μάλιστα διέρρεε σε οικόπεδο το οποίο έχει ενοικιάσει η εταιρία, ήταν μερικά από τα ευρήματα. 
Εκτός των «κρυφών» σημείων αποθήκευσης τοξικών υλικών χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, «ομίχλη» συνεχίζει να σκεπάζει τη μεταφορά και διάθεση των τοξικών αποβλήτων. Αμείλικτα τα ερωτηματικά για την ποσότητα των παραγόμενων τοξικών αποβλήτων και την αντιστοιχία με τις πρώτες ύλες που προμηθεύεται η εταιρεία, ποιος τα μεταφέρει και πού καταλήγουν.
Το κουβάρι, άρχισε να ξετυλίγεται με την παραλαβή των πρώτων αποτελεσμάτων από το Δημόκριτο. Επικίνδυνους οργανικούς ρύπους και μάλιστα σε αυξημένες συγκεντρώσεις, στο έδαφος κάτω από τα ακατάλληλα βαρέλια αλλά και ευρύτερα στο οικόπεδο όπου φυλάσσονται τα δοχεία με τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα της πρώην ΚΟΝΤΙ, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγματα εδάφους που ανέλυσε το εργαστήριο Δημόκριτος. 
Πρόκειται για τα λεγόμενα PCBs, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί από το 2001 με τη συνθήκη της Στοκχόλμης κι όμως στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 1,12pg/g έως και 5,37pg/g.
Όρια συγκέντρωσης των PCBs δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα, αφού οι συγκεκριμένοι ρύποι δεν αποτελούν ουσία που βρίσκεται στη φύση. Ωστόσο, όπως εξήγησε η αρμόδια αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη μόλυνση του υπεδάφους αφού ανήκουν στην κατηγορία των «υδρόφοβων», δεν διαλύονται δηλαδή στο νερό.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες διορθωτικές παρεμβάσεις στις οποίες καλείται να προχωρήσει η εταιρία. Με απόφαση του Νομάρχη, η εταιρία πρέπει να παραδώσει εντός δύο μηνών μελέτη για την αποκατάσταση του εδάφους στο οικόπεδο όπου φυλάσσονταν τα ακατάλληλα βαρέλια με τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, το νομαρχιακό συμβούλιο θα προχωρήσει στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του χώρου του βαφείου της μονάδας και μάλιστα με περιορισμένη ισχύ, έως τις 30 Μαΐου 2010 αντί έως τέλος του έτους. 
Στους νέους περιβαλλοντικούς όρους, θα πρέπει να περιλαμβάνεται η σύμβαση με αδειοδοτημένη επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και με διαπιστευμένη εταιρία που θα προχωρήσει σε μετρήσεις PCBS και PCTs στο έδαφος στο χώρο του βαφείου. 
Αν και εκεί διαπιστωθούν αυξημένες συγκεντρώσεις, η εταιρία θα υποχρεωθεί σε αποκατάσταση του εδάφους και στο χώρο του βαφείου.
Εν τω μεταξύ, σε… σταυρόλεξο για γερούς λύτες, εξελίσσεται το θέμα του ισοζυγίου των πρώτων υλών και αποβλήτων που παρέλαβαν από το εργοστάσιο την τελευταία πενταετία διαπιστευμένες εταιρίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η διάθεση των επικίνδυνων αυτών ουσιών γινόταν σύμφωνα με τη νομοθεσία ή κατέληγαν σε μέρη όπου δεν προβλέπονταν.
Τη λύση του… μυστηρίου έχει αναλάβει το Χημείο, που επεξεργάζεται τα στοιχεία της περιόδου από το 2005 έως το 2009. Η υπόθεση όμως είναι δύσκολη, παρατηρεί η κ. Οικονόμου και ενδεχομένως απαιτηθεί η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template