Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αλμυρός: Στα σκαριά επένδυση παραγωγής βιομάζας

Εξαιρετικά κερδοφόρα για τους αγρότες του Αλμυρού.
Αγριαγκινάρα σε 40 χιλιάδες στρέμματα της περιοχής μας, μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας και αποδόσεις 70 ευρώ τον τόνο - Μη υδροβόρα και με ελάχιστο κόστος παραγωγής
Το ενδιαφέρον τους να εγκαταστήσουν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας (από αγριαγκινάρα) στον Αλμυρό, έχουν εκφράσει έλληνες επενδυτές που δραστηριοποιούνται ήδη στο συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για όμιλο εταιρειών, όπου η θυγατρική τους «Τράπεζα Ενέργειας» έχει καταθέσει προς έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εφτά προτάσεις αδειοδοτήσεων για το «call» της επόμενης εβδομάδας, ενώ η αντίστοιχη για την επένδυση του Αλμυρού θα συζητηθεί από την ίδια Αρχή τον ερχόμενο Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η εγκατάσταση εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, συνολικής ετήσιας παραγωγής 15 MW. Το ρεύμα θα παράγεται από το φυτό αγριαγκινάρα, που θα παράγεται από 40.000 στρέμματα αγροτικής γης της περιοχής μας, που θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία, ενώ η τιμή του προϊόντος θα ανέρχεται στα 70 ευρώ τον τόνο, με παράδοση από τον αγρότη στην πόρτα του εργοστασίου. Σε περίπτωση που ο καλλιεργητής δεν δύναται να αλωνίσει, διότι δεν διαθέτει τα μέσα, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνεται 50 ευρώ τον τόνο και η εταιρεία θα αναλαμβάνει τον αλωνισμό και τη μεταφορά του προϊόντος στο εργοστάσιό της.
Το συνολικό όφελος για την περιοχή μας και τους αγρότες συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα 40.000 στρέμματα που απαιτούνται για να παράγονται τα 15 MW ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέρχονται σε 5.500.000 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν είναι καθόλου υδροβόρα, ενώ οι ρίζες τους έχουν λιπαντικές ιδιότητες για τα χωράφια.
Οι επενδυτές έχουν επιλέξει τον Αλμυρό διότι διαθέτει σχετικά φθηνή βιομηχανική γη, όπου από τη ΡΑΕ επιλέγονται επενδύσεις σε βιομηχανικές ζώνες, διαθέτει λιμάνι, καθώς και μεγάλη στρεμματική επιφάνεια. Το κόστος εγκατάστασης θα ανέλθει στα 22.000.000 ευρώ, ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας περίπου στα 13.500.000 ευρώ, ενώ όπως προαναφέρθηκε το ετήσιο αγροτικό εισόδημα της περιοχής θα ανέλθει στα 5.500.000 ευρώ.
ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 κιλά το στρέμμα, σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με τρεις αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 έως 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα.
Όπως τονίζει στον «Λαό του Αλμυρού» ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος «η χρήση της αγριαγκινάρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντί των ρυπογόνων λιγνίτη – λιθάνθρακα ή των λιγότερο ρυπογόνων αλλά εισαγόμενων και πολύ ακριβών πετρελαίου – φυσικού αερίου, γίνεται μονόδρομος, για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και Εθνικής απεξάρτησης από καύσιμα που βασίζονται στον άνθρακα. Πρόκειται λοιπόν για Ελληνικό καλλιεργούμενο καύσιμο, ανανεώσιμο, άφθονο (καλλιεργούμε όσο χρειαζόμαστε) και το σπουδαιότερο ότι αλλάζει τα δεδομένα στο τρίπτυχο Ελληνική γεωργία – Εθνική οικονομία – Μερική απεξάρτηση εισαγωγών.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη –όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές- μέχρι το 2020 να παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (βιομάζα, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.). Μάλιστα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και βρίσκεται στην πρώτη θέση, σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία).
Μπάμπης Παπαρρίζος
Από την εφημερίδα Λαός του Αλμυρού

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template