Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα

Μετά από 22 ημέρες παραμονής στις Μικροθήβες αποχώρησαν χθες από το μπλόκο οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν τις πιέσεις και τις επαφές τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε η Υπουργός δεσμεύθηκε για ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, οι αγρότες θα βρίσκονται εν αναμονή, όπως δηλώνουν, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων «αν οι δεσμεύσεις δεν γίνουν πράξεις».
Η απόφαση για αποχώρηση από τα μπλόκα ελήφθη από το σύνολο των αγροτών που συμμετείχε στο μπλόκο των Μικροθηβών και μετά από τη συνεννόηση με τα υπόλοιπα 12 μπλόκα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εξηγώντας τους λόγους της απόφασης για αναστολή των κινητοποιήσεων ο αγρότης από τα Φάρσαλα, κ. Νίκος Ρουκάς επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μετά και την τέταρτη και τελευταία συνάντηση των συναδέλφων αγροτών από την Νίκαια και τον Προμαχώνα με την Υπουργό, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουμε, πιστεύοντας ότι έχουμε να κάνουμε με μία Υπουργό και μία Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της τουλάχιστον στα θεσμικά αιτήματα». Εξάλλου, όπως συμπληρώνει «όλα τα κόμματα αναγνώρισαν ότι ο πρωτογενής τομέας υποφέρει και χρειάζεται στήριξη για να ξεφύγει από την κρίση».
Ωστόσο, οι αγρότες σε περίπτωση που διαπιστώσουν καθυστερήσεις ή μη υλοποίηση των αρχικών δεσμεύσεων εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με τον αγρότη από το Βελεστίνο κ. Δημήτρη Σπαθή να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αν η Κυβέρνηση συνεχίσει την αδιαλλαξία της θα μας βρει για ακόμη μία φορά μπροστά της.
Τέλος, η συντονιστική επιτροπή αγώνα του Πηλίου, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η αποχώρηση από τα μπλόκα δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του αγώνα. Αντιθέτως, θα επιδιώξουμε επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Μετά από όλη αυτήν την παρουσία μας και τον αγώνα ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της το αδιέξοδο της ελληνικής γεωργίας και θα το αντιμετωπίσει σοβαρά».
Η ανακοίνωση
Με την αποχώρηση από τα μπλόκα οι αγρότες προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, που αναφέρει τα εξής:
«Μετά από έναν μεγαλειώδη 20ημερο αγώνα, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αδιαλλαξία αλλά και την έλλειψη διάθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μεριά της Κυβέρνησης, αν και αποσπάσαμε ομολογία αποδοχής της Υπουργού κ. Μπατζελή, ότι το εισόδημά μας μειώθηκε κατά 40% αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα κάτωθι:
Στα οικονομικά μας ζητήματα ο αγώνας μας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να είμαστε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον, παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε στη γη και να δημιουργούμε πλούτο για την ελληνική οικονομία.
Για τα μεγάλα και τα μικρά έργα μέσω του προγράμματος Μπαλτατζής δεν αποσπάσαμε ούτε καν δέσμευση για συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων.
Για τα θεσμικά ζητήματα αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του Μητρώου Εμπόρων και επίσης για την εφαρμογή ως εργαλείο Εθνικής Πολιτικής του Μητρώου Αγροτών.
Επίσης, δηλώνουμε ότι η αποχώρησή μας από τα μπλόκα δεν μπορεί να θεωρηθεί από τους Κυβερνώντες ως ήττα για εμάς και νίκη της Κυβερνητικής γραμμής.
Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι η αναστολή του αγώνα είναι πρόσκαιρη και ότι εάν δεν υλοποιηθούν αυτά στα οποία η ίδια η Κυβέρνηση έβαλε χρονοδιάγραμμα, τότε θα μας βρουν μπροστά τους.
Πορευτήκαμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του αγρότη. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι δημιουργήσαμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, πολλές από τις οποίες ήταν αλληλέγγυες στον αγώνα μας αλλά, όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε άλλη επιλογή για να ακουστεί η φωνή μας.
Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους αγρότες που συμμετείχαν στον αγώνα που από κοινού δώσαμε και τους καλούμε να συμπαρασταθούνε με κάθε τρόπο στην απεργία των εργαζομένων την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
Ραντεβού στην εκατοστή επέτειο του Κιλελέρ, που από τότε οι πραγματικοί αγρότες μας δείξανε το δρόμο του συνεχή αγώνα για να φτάσουμε κάποτε στην Ιθάκη».
Και από το μπλόκο της Νίκαιας
Την απόφαση να αποχωρήσουν από το μπλόκο της Νίκαιας -από σήμερα το πρωί- έλαβαν οι αγρότες, μετά τη συνεδρίασή τους. Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες στον Προμαχώνα.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template