Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου καταγγέλει την Ν.Α.Μ. για το Θαλάσσιο Πάρκο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), θέλει να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιδράσει σθεναρά στην οποιαδήποτε μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του Φορέα Διαχείρισης και εκχώρησης της ουσιαστικής λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων του στην ΜΚΟ (ιδιωτική οργάνωση Mom) με έδρα την Αθήνα.

Η νέα Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, μέχρι πρότινος βασικό στέλεχος και μέλος του Δ.Σ. της MOm, με τη στήριξη του Νομάρχη Μαγνησίας και της MOm, έφτασε στην Αλόννησο, με μια καλά σχεδιασμένη και προσυμφωνημένη απόφαση να ορίσει ως αντιπρόεδρο του Φορέα το Νομάρχη Μαγνησίας και να απολύσει ένα από τα πιο αξιόλογα επιστημονικά στελέχη και διοικητικά στελέχη του Φορέα, τον βιολόγο κ. Βασίλη Κουρούτο, την Παρασκευή 29/01/10 (στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης). Την προσυμφωνημένη αυτήν «απόφαση» φρόντισε να κοινοποιήσει πριν την σύγκλιση του Δ.Σ. για να προκαταλάβει τα μέλη του

Από το 2003 που θεσμοθετήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), ο εκάστοτε Πρόεδρος του (και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ) θέλοντας να τονίσει το θεσμικό ρόλο του Φορέα ως ενός οργάνου τοπικής διαβούλευσης και στήριξης της τοπικής κοινωνίας, πρότεινε και το Δ.Σ. όριζε στη θέση του αντιπροέδρου του Φορέα τον Δήμαρχο Αλοννήσου. Είναι πρωτοφανής η προσπάθεια της νέας Προέδρου, που εξαγγέλλει την ανάγκη συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση της Αλοννήσου, να θέλει να παραχωρήσει την τιμητική και ουσιαστική, θέση του αντιπροέδρου στο Νομάρχη Μαγνησίας.

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με την απαξίωση/ μηδενισμό του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου του Φορέα γίνονται ακόμα εντονότερα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της νέας Προέδρου να απολύσει το Συντονιστή - Διευθυντή του Φορέα και Πρόεδρο όλων των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης προστατευομένων περιοχών της Ελλάδας, κ. Βασίλη Κουρούτο, ενός κατά γενική ομολογία αναγνωρισμένου επιστήμονα με ιδιαίτερες ικανότητες στη διοίκηση και συντονισμό του πολύπλευρου και απαιτητικού έργου των Φορέων Διαχείρισης.

Η κοινωνία της Αλοννήσου είναι αποφασισμένη, με κάθε τρόπο και μέσο, να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες της νέας Πρόεδρου και να μην επιτρέψει την εκχώρηση της λειτουργίας του πάρκου και τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που θα διατεθούν για το Φορέα Διαχείρισης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην εξ' Αθηνών προερχόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mom απ'την οποία και προέρχεται. Αρκετά χρήματα έχει λάβει η MOm τις προηγούμενες δεκαετίες, τα οποία διαχειρίστηκε για δήθεν μελέτες, χωρίς να προκύψει το παραμικρό όφελος ούτε για τους ψαράδες ούτε για την τοπική κοινωνία αν και οι χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. ή από Εθνικούς πόρους πρέπει να στοχεύουν σε οφέλη της τοπικής κοινωνίας όπου υλοποιείται το έργο..

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου όφειλε και οφείλει να προστατεύσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο το θεσμό και το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, όταν με μια αιφνιδιαστική και προσχεδιασμένη κίνηση, έγινε προσπάθεια να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του Φορέα με οριακή πλειοψηφία έξι μελών και την απουσία των εκπροσώπων των τριών υπουργείων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο δεκαμελές Δ.Σ. του Φορέα. Ο ορισμός της πρώτης συνεδρίασης του νέου Δ.Σ. την Παρασκευή (29/01/10) στις επτά το βράδυ στην Αλόννησο, σίγουρα έκανε απαγορευτική τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, μελών του Δ.Σ. Η προσχεδιασμένη απαγόρευση παρουσίας του Συντονιστή - Προϊστάμενου του Φορέα (κ. Βασίλη Κουρούτου) από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., ο οποίος έπρεπε να ήταν παρών για να εισηγηθεί για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον αδιαφανή και προσχεδιασμένο χαρακτήρα των αποφάσεων.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου οφείλει να υπερασπίζεται το θεσμό και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας την οποία εκπροσωπεί και την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης και δεν θα επιτρέψει να γίνει μαριονέτα και διακοσμητικό. Ο Φορέας Διαχείρισης και το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. δημιουργήθηκε για την προστασία του μοναδικού και ιδιαίτερα σημαντικού οικοσυστήματος της Αλοννήσου και των ερημόνησων αλλά και για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα άλλο, εκτός Αλοννήσου, να καπηλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους Αλοννησιώτες για ανάπτυξη και ευημερία. Ο Φορέας έχει αποκτήσει αξιόλογη υποδομή και στελέχη με επιστημονική γνώση και εμπειρία τα οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να υποστηρίξουμε, να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το καλό του τόπου, καθώς και για να υπάρξει συνέχεια στο έργο και στον προγραμματισμό που έχουν ήδη γίνει από την προηγούμενη διοίκηση του Φορέα.

Ο Δήμαρχος της Αλοννήσου

Παναγιώτης Βλάϊκος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template