Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε όλη τη Μαγνησία

Τις μεγάλες Αποκριές και τα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας ετοιμάζει για μία ακόμη χρονιά η περιφέρεια του Νομού Μαγνησίας, με όσες δυνάμεις διαθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, πως σε πολλές περιοχές υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τέλεση των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων που προβλέπουν για την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα άστατο καιρό, ενώ σε άλλες περιοχές, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι φανερά «προσαρμοσμένες» στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί.
Θεωρείται όμως σίγουρο, ότι σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας, ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις Αποκριές και την Καθαρή Δευτέρα, με διαφόρους τρόπους πέρα από εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από τους κατά τόπους Δήμους και διαφόρους πολιτιστικούς συλλόγους, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική παράδοση και οπωσδήποτε πέρα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Δράκεια
Το παραδοσιακό έθιμο των Κουδουνάδων, θα αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά στη Δράκεια την Κυριακή της Αποκριάς, οι οποίοι μετά τις επισκέψεις που θα κάνουν στα σπίτια των δημοτών θα συναντηθούν στην πλατεία του χωριού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε μια πολύωρη χορευτική και γεμάτη τραγούδια συνάντηση που θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ.
Στην Αγριά πάντως λόγω των αμφίβολων καιρικών συνθηκών την Καθαρή Δευτέρα δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο χώρο του σταθμού του ΟΣΕ.
Διμήνι
Ραντεβού στο λόφο των Μυροφόρων στο Διμήνι δίνουν με τους επισκέπτες οι κάτοικοι της περιοχής την Καθαρή Δευτέρα, για το πέταγμα του χαρταετού, την παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, σε μια εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Αλμυρός
Στη θέση «Αλώνια», έξω από το δάσος Κουρί θα γιορτάσουν τα κούλουμα οι κάτοικοι της περιοχής του Αλμυρού, όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ θα υπάρχει και διασκεδαστής για τα παιδιά.
Το γλέντι βέβαια δεν θα σταματήσει εκεί καθώς μετά το μεσημέρι θα συνεχιστεί στην πλατεία της Ευξεινούπολης, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.
Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι το ιδιαίτερο στην Αρτέμιδα, στις Μηλιές και στην Πορταριά για τις Αποκριές και την Καθαρή Δευτέρα.
Όμως αυτές οι περιοχές έχουν τόση φυσική ομορφιά και ξέρουν να κρατούν τα μέτρα και τους κώδικες της ελληνικής παράδοσης που θα ικανοποιήσουν με το δικό τους τρόπο τις απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη.
Δ. Ιωλκού και Μουρεσίου
Καιρού επιτρέποντος, στον Άγιο Ονούφριο θα γιορταστούν φέτος τα κούλουμα στο Δήμο Ιωλκού, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Δήμο Μουρεσίου.
Το καρναβάλι πάντως έχει προγραμματιστεί να γιορταστεί στο Ανήλιο και η Καθαρή Δευτέρα στον Άη Γιάννη.
Εάν επιτρέψει ο καιρός στο Ανήλιο θα υπάρχουν μεταμφιεσμένοι, παραδοσιακή ορχήστρα, γαϊτανάκι και θα γίνει πέταγμα αερόστατου, ενώ στον Άη Γιάννη θα γίνει χορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού.
Ν. Αγχίαλος
Γλέντι στην παραλία, παραδοσιακά εδέσματα και εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εκδήλωσης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Καθαρή Δευτέρα στη Νέα Αγχίαλο και οι διοργανωτές ετοιμάζονται για το καλύτερο.
Δ. Σούρπης
Στην πλατεία της Σούρπης θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του Δήμου φέτος για τα παιδιά το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας.
Εκτός από τις εκπλήξεις του πλούσιου μπουφέ που θα υπάρχει, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με φουσκωτά μπαλόνια, ξυλοπόδαρους, μαγικούς καθρέφτες, κλόουν και ζωγράφους προσώπων, ενώ θα συμμετάσχουν και σε διαγωνισμό μεταμφιεσμένων.
Μάλιστα σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν θα υπάρξει κίνδυνος να χαλάσουν το κέφι τους, καθώς το γλέντι θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Γυμνασίου και του Λυκείου Σούρπης.
Δ. Πτελεού
Στον Πτελεό, το βράδυ της Αποκριάς θα αναβιώσει το παλιό έθιμο με το κάψιμο σκήνων, ενώ παράλληλα θα δοθούν τρία βραβεία σε μεταμφιεσμένους και θα γίνει γλέντι με πολύ χορό και πλούσιους μεζέδες.
Μακρινίτσα
Πολύ χορό, μεζέδες, πέταγμα αερόστατου και την αναβίωση του εθίμου με το άναμμα της Αφανούς, περιλαμβάνει το Αποκριάτικο γλέντι που θα γίνει την Κυριακή στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και κάτω από αυτόν και οι διοργανωτές υπόσχονται μια όμορφη βραδιά.
Δ. Σηπιάδος
Τέλος όσοι επισκεφτούν την περιοχή της Μηλίνας θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Για πρώτη φορά στη Μηλίνα την Κυριακή της Αποκριάς θα γίνει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα, προκειμένου να έχει επιτυχία και να θεσμοθετηθεί αυτό το παιχνίδι, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται.
Αποκριά στο Δ.Φερών
Ο Πολιτιστικός Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Φερών, διοργανώνει την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου παιδικό αποκριάτικο πάρτι μασκέ, με τη συμμετοχή κλόουν. Ώρα έναρξης 11.00 π.μ. Την ίδια μέρα αποκριάτικος χορός σε συνεργασία με το Σύλλογο Περιβολιωτών στο Κεφαλόβρυσο, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου. Ώρα έναρξης 21.00 μ.μ. Καθαρά Δευτέρα : Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και πολύ χορό με το μουσικό σχήμα του Κώστα Μιχόπουλου. Ώρα έναρξης 11.30
Διαγωνισμός χαρταετού στις Αφέτες
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει τη Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου διαγωνισμό χαρταετού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφετών. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Λόφο της Παναγίας και στο χώρο εκατό περίπου μέτρων περιμετρικά της εκκλησίας, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι.
Στους διαγωνιζόμενους θα απονεμηθούν κύπελλα (1ο, 2ο και 3ο βραβείο) και σε όλους τους διαγωνιζόμενους αναμνηστικά μετάλλια. Κύπελλο θα απονεμηθεί και στον καλύτερο χειροποίητο παραδοσιακό αετό που θα πετάξει. Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμος μπουφές με άφθονο κρασί και αναψυκτικά.
Αναβίωση παράδοσης στο Στεφανοβίκειο
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης» ανέλαβε το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Στεφανοβίκειο, το οποίο έχει ως εξής : Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των εκδηλώσεων με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για τα μικρά παιδιά και θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο.
Το γλέντι και ο χορός θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 το απόγευμα όταν και θα γίνει το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου.
Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων, στη συνέχεια οι νέοι του χωριού θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς και τέλος θα μοιραστούν Σαρακοστιανά εδέσματα σε όλο τον κόσμο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template