Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μια απάντηση, στους αδικημένους της Golfing Developments και τους συμπάσχοντες

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά το μεγάλο διάστημα σιωπής ήταν καιρός για την κούφια ομοβροντία της «επένδυσης στις Νηές» για να μένει η υπόθεση ζεστή στην επικαιρότητα, εξάλλου η παλιά καλή μέθοδος «πές, πές κάτι θα μείνει» ή κατά το ελληνικότερο «να δέρνεις και να σκούζεις» μπορεί πάντα να φέρει αποτέλεσμα και τέλος πάντων καλύτερα από το τίποτα.
Σ' αυτό το πλαίσιο απαιτήσεων και ασάφειας έγινε προσφυγή της «επένδυσης» γιατί η ΝΑΜ ζήτησε συνολική Μ.Π.Ε. για το ξενοδοχείο και το ΠΕΡΠΟ. Υπογραμμίζουμε ότι δεν ζητήθηκε ούτε για τις μελλοντικές επεκτάσεις ούτε για το γήπεδο γκόλφ. 
Ομολογουμένως, μας εξέπληξε η προσφυγή της «επένδυσης», όπως είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλήξει και τον Συνήγορο του Πολίτη, γιατί χρειάζεται μεγάλο θράσος ή είναι ένα ανεπίτρεπτο ατόπημα, αναμενόμενο όμως αφού αυτό παθαίνουν όσοι τάσσονται να παρουσιάζουν τα ίδια πράγματα αλλιώς κάθε φορά κατά το δοκούν, κατά πώς τους βολεύει δηλαδή.
Η απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη θα είναι καταπέλτης κατά της επένδυσης και θα σας την δώσουμε παρακάτω. Οι μοιρολογήτρες μπορούν ν' αρχίσουν από τώρα την παράσταση για την καινούργια μεγάλη αδικία που γίνεται στην επένδυση.
Ο τοπικός τύπος με πρώτο και καλύτερο τον «Ταχυδρόμο» της 15ης Ιανουαρίου, ο οποίος με πρωτοσέλιδη καταχώρηση μετά φωτογραφίας, εσωτερικό άρθρο μισής σελίδας, την συνεπικουρία του κρυφογράφου και με αρκετό ζήλο μας ενημερώνει για τη γραφειοκρατία που «τρώει» την επένδυση και το μεγάλο άδικο που κάνουν οι υπηρεσίες της Ν.Α.Μ στην επένδυση και οι βολεμένοι ντόπιοι, προσθέτει ο κρυφογράφος ο οποίος μάλιστα ξεπέρασε τα όρια της δεοντολογίας και της ευπρέπειας. Μ'αυτό το ύφος μας ενημερώνει, ο προαναφερόμενος κύριος, ό,τι όλα αυτά εναντίον ενός απλού ξενοδοχείου 999 κλινών και ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άλλο. 
Πόσο σέβεται τα γραφόμενα του ο ίδιος δεν ξέρουμε, αυτό που ξέρουμε είναι ότι την ίδια μέρα στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ακόμα μια τουλάχιστον δραστηριότητα της «επένδυσης» και εξάλλου αυτή είναι η αιτία της προσφυγής της «επένδυσης» στο Συνήγορο του Πολίτη δηλαδή απαιτεί έγκριση ξεχωριστών Μ.Π.Ε για ξενοδοχείο και ΠΕΡΠΟ για να μην ληφθούν υπόψη αθροιστικά οι επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση όποιος σχολιάζει ένα θέμα χωρίς να έχει μπεί στον κόπο ή να μην δύναται να το γνωρίζει τότε -εδώ ταιριάζει- αερολογεί. 
Πραγματικός τραγέλαφος είναι η εκμετάλλευση της καραμέλας της οικονομικής κρίσης για να γίνουν ανάγκη οι επιδιώξεις και οι επιθυμίες κάποιων ανορθόδοξα και καταχρηστικά.
Άς έλθουμε όμως στα πραγματικά γεγονότα και ας τα αμφισβητήσει όποιος μπορεί για να δούμε πως ξεχωρίζει η αλήθεια από το ψέμα το οποίο όταν ξεπεράσει κάποια όρια δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και είναι κακός οιωνός για την τύχη αυτού που το απεργάζεται.
Οι επενδυτές ζητούν επίμονα-λένε- την τελεσίδικη λύση του ιδιοκτησιακού, μας πληροφορεί η εφημερίδα. Όμως στα συμβόλαια αναγράφεται ότι κατέχουν (οι πωλητές) την έκταση από αμνημονεύτων χρόνων, με την επίκληση μάλιστα της μαρτυρίας του Προέδρου, επί χούντας, της Κοινότητας Αγίας Τριάδος. Επειδή όμως ως γνωστό στη δημόσια περιουσία δεν ισχύει χρησικτησία και πιθανώς έγινε αντιληπτό ότι λίγο έπειθαν, επινόησαν τα ταπιά των Τούρκων μέχρι να διαψευσθούν κι αυτά από το Προξενείο Κομοτηνής (βλέπε Ιός της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας). 
Κι από εκεί στις διάφορες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών άλλοτε αναρμοδίων και άλλοτε όχι επί της ουσίας, βλέπε εκείνη της Κτηματικής Υπηρεσίας ότι «... δεν υπάρχει καταγεγραμμένη Δημόσια περιουσία στις Νηές», τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.τ.λ. μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο - ατράνταχτο δήθεν - της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου το 1896, η οποία όμως αφορά, ατυχώς γι' αυτούς, διαφορετική θέση. 
Είναι σαφές λοιπόν ότι στα λόγια μόνο επιθυμούν τη λύση η οποία κάθε άλλο παρά σιγουριά τους δίνει για την έκβαση (εξ' ου και η αποπληρωμή του τιμήματος της έκτασης στο τέλος του 2011). Αντιθέτως αυτό που διακαώς επιθυμούν είναι να καταφέρουν να βάλουν πόδι - εγκατασταθούν- και η πολυπόθητη τάχα λύση να επέλθει όταν το γεγονός της εγκατάστασης θα είναι τετελεσμένο. 
Αξιοσημείωτη είναι η στάση της πλειοψηφίας των τοπικών Μ.Μ.Ε, σε αντίθεση με τα εθνικά, κάθε φορά που εφευρίσκεται μια δήθεν λύση την παρουσιάζουν πανηγυρίζοντας σαν τελεσίδικη μέχρι να προκύψει μια άλλη. Δεν βαρέθηκαν τα πανηγύρια! 
Η κρίση όλων των υπολοίπων αξιών της ανθρώπινης υπόστασης είναι πολύ σημαντικότερη της οικονομικής.
Επανερχόμαστε στα γεγονότα.
Όπως όλοι γνωρίζουν και ευρέως διαδίδουν οι «επενδυτές», με τα διαφημιστικά τους φυλλάδια, τα μάστερ πλάν , τις παρουσιάσεις στους Δήμους και τα Επιμελητήρια, τις διαφημίσεις στον τύπο , εξ' ου και ο υπολογισμός των δήθεν θέσεων εργασίας, πρόκειται να κατασκευάσουν ένα ξενοδοχείο 999 κλινών με πρόταση στο άμεσο μέλλον να γίνουν 1400 οι κλίνες, η ζώνη ΠΕΡΠΟ δηλαδή 500 περίπου παραθεριστικές ιδιωτικές κατοικίες των 170 τ.μ προς πώληση, γήπεδο γκόλφ 580 στρεμμάτων, λέσχη γκόλφ κ.τ.λ. και συνοδά έργα που περιλαμβάνουν εργοστάσιο αφαλάτωσης, βιολογικό καθαρισμό κ.τ.λ. 
Μάρτυρας των παραπάνω είναι και η υπερδιαστασιολόγηση των στοιχείων ύδρευσης και άρδευσης που απαιτούνται για τα ξενοδοχεία και γι' αυτά ακόμη τα ΠΕΡΠΟ. 
Εξάλλου μια ματιά στη μελέτη βιωσιμότητας που ο ίδιος ο μελετητής της επένδυσης έκανε για την Π.Ο.Τ.Α Μεσσηνίας (όμοια επένδυση) αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία είναι βιώσιμα αν δουλεύουν σε ετήσια βάση και για να γίνει αυτό απαραίτητη προυπόθεση είναι η δημιουργία γκόλφ.
Και τελειώνοντας πάμε στην είδηση η οποία ελπίζουμε να εκτιμηθεί δεόντως. Θα σας γνωρίσουμε την απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη στην προσφυγή της «επένδυσης». Την έδωσε πριν ακόμα την ζητήσουν, δυστυχώς όμως ή δεν μελέτησαν ή ισχύουν τα παραπάνω που είπαμε για τα ψέμματα.
Έγγραφο Συνήγορου του Πόλίτη στην ΝΑΜ Μαγνησίας, Αριθ.Πρωτ. 1687/08/2.3/12-03-2009
« Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της συνολικής προσέγγισης της περιβαλλοντικής προστασίας. Η συνολική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον δεν συμποσούται με τις εκτιμώμενες συνέπειες των επιμέρους τεχνικών έργων, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τα δεδομένα κορεσμού της. 
Συνεπώς, δεν αρκεί η σύνταξη Μ.Π.Ε για καθένα από τα προγραμματιζόμενα έργα, καθότι η συνολική επίδραση τους στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς παρά μόνον στα πλαίσια μιας συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία με την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο θα συσχετίζονται και θα συνεκτιμώνται οι επιμέρους περιβαλλοντικές συνέπειες (ΣτΕ 2759/94 ). 
Τούτο εναρμονίζεται με την προϋπόθεση που θέτει και η νομοθεσία για τις προδιαγραφές γηπέδων γκόλφ, σύμφωνα με την οποία η έγκριση καταλληλότητας που εκδίδεται είναι ενιαία με το συνοδεύον τουριστικό κατάλυμα».
Συνεπώς προς τι τα παράπονα κατά της ΝΑΜ;
Ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας της περιοχής τους ζήτησαν, ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε ότι η περιοχή είναι καταγεγραμμένη στην τράπεζα ΦΙΛΩΤΗΣ του Ε.Μ.Π. με οδηγία μη επέμβασης προέταξαν, ούτε λόγο κινδύνου ερημοποίησης έκαναν, το εργοστάσιο της αφαλάτωσης σε καινούργιο οικόπεδο για το οποίο δεν είχε προηγηθεί αλλαγή χρήσης από την Ν.Ε.ΧΩ.Π διευθέτησαν τι άλλο έπρεπε να κάνουν. 
Εντόπισαν συγκεκριμένα σημεία παραλείψεων και αδυναμιών όπως είχαν καθήκον και όπως η οδηγία του Συνηγόρου του Πολίτη ορίζει και τους κάλεσαν να τα επιλύσουν στο όνομα της προστασίας του Περιβάλλοντος που και η «επένδυση» τουλάχιστον στα λόγια επικαλείται. 
Γιατί δεν το κάνουν ή γιατί δεν συζητούν επί της ουσίας των παρατηρήσεων παρά αορίστως μιλούν για κωλυσιεργία κάνοντας τα θύματα. 
Ορθώς λοιπόν ενήργησαν τόσο οι υπάλληλοι της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΝΑΜ όσο και η αρμόδια Αντινομάρχης δεν έκαναν τίποτα άλλο απ' την άσκηση του επαγγελματικού και επιστημονικού καθήκοντος τους για την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. 
Τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να επιβραβεύονται, αλλά δυστυχώς υπάρχουν οι «επενδύσεις» και οι κρυφογράφοι που ποιούν την επιθυμία ανάγκη και το άσπρο μαύρο εις δόξαν αρχών και αξιών που δεν περνάνε κρίση.

ΥΓ. Στα τελευταία άρθρα του τύπου η εταιρία Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμεντς που είναι ο φορέας της «επένδυσης» και η χρησιμοποιούμενη μέχρι τώρα, γίνεται Αρίστο Ντιβέλοπερς η οποία είναι ανάδοχος του έργου. Η αλλαγή για ευνόητους λόγους (να απομακρυνθεί η θύμηση του γκόλφ).
Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

Διαβάστε σχετικά

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template