Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Γεωργικά φάρμακα «έπνιξαν» τα ψάρια της Κάρλας

Νέες διαστάσεις στο φαινόμενο των νεκρών ψαριών στην τάφρο «1» της Λίμνης Κάρλας, έρχονται να δώσουν αναλύσεις των δειγμάτων ψαριών από το ειδικό Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, που φωτογραφίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αιτία του θανάτου μεγάλου αριθμού ψαριών.
Η πιθανότητα γεωργικά φάρμακα να κατέληξαν στην τάφρο και να «έπνιξαν» μεγάλο αριθμό ψαριών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ευαίσθητο οικοσύστημα της Κάρλας, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα περιβαλλοντικά έργα. «Η διάθεση γεωργικών φαρμάκων είναι γνωστό πρόβλημα στον κάμπο», παρατηρεί ο αντινομάρχης, κ. Νικ. Ντίτορας, επισημαίνοντας ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των γεωργικών υπολειμμάτων σε κάθε δήμο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας αλλά και ελέγχων σε δείγματα ψαριών, που έκανε το ΚΚΙΘ και κοινοποίησε στη Νομαρχία Μαγνησίας, ο μεγάλος αριθμός θανάτων των ψαριών της τάφρου 1, πιθανώς οφείλεται σε ξέπλυμα δεξαμενών με γεωργικά φάρμακα, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο εκείνο, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να καταλήξουν στα νερά της τάφρου.
Το φαινόμενο σύμφωνα με ΚΚΙΘ ήταν παροδικό, αφού πέρα από τους θανάτους που παρατηρήθηκαν δεν φαίνεται να προκλήθηκε άλλη σοβαρή περιβαλλοντική βλάβη, γεγονός που έρχεται να πιστοποιήσει η παρουσία άφθονου γόνου ψαριών.
Ωστόσο, η κατάληξη γεωργικών φαρμάκων στα νερά της τάφρου, προβληματίζει, κυρίως αν λάβει υπόψη του κανείς, τη μεγάλη περιβαλλοντική σημασία του έργου της Κάρλας.
«Στην πλειονότητά τους οι αγρότες γνωρίζουν και εφαρμόζουν πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και δη, του υδροφόρου ορίζοντα από τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων», ανέφερε ο αντινομάρχης, Νικ. Ντίτορας, αναγνωρίζοντας όμως το πρόβλημα που υπάρχει στον κάμπο.
«Ακόμη και στο έδαφος να χύνονται τα γεωργικά υπολείμματα, πάλι με τις βροχές, καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Απαιτείται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των γεωργικών υπολειμμάτων σε κάθε δήμο», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας τη συλλογή των γεωργικών υπολειμμάτων σε ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε κάθε δήμο.
Πάντως, όπως επισημαίνεται και από το ΚΚΙΘ, πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης των νερών της Κάρλας, των ειδών των ψαριών και των υδρόβιων φυτών και επιπλέον να αναπτυχθούν καλαμώνες οι οποίοι αποτελούν παράγοντα βιολογικού καθαρισμού των νερών.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template