Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΑΕΔ Κόβουν κάρτες ανέργων για… ψύλλου πήδημα!

Κόβουν την κάρτα ανεργίας για ψύλλου πήδημα!!!
Δεκάδες άνεργοι που είχαν ποντάρει στη μακροχρόνια καταγραφή τους στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία, τώρα μένουν με άδεια χέρια.

Μία εγκύκλιος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ που ισχύει τα δύο τελευταία χρόνια έχει φέρει σε απόγνωση δεκάδες ανέργους στη Μαγνησία –αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα- αφού η καταγραφή ακόμη και πολύ μικρών εισοδημάτων θεωρείται απαγορευτική για να θεωρείται ο άλλος άνεργος και αυτομάτως “σβήνεται” από τα Μητρώα Ανέργων και η κάρτα ουσιαστικά αχρηστεύεται, αφού η προηγούμενη ανεργία δεν ισχύει και το κοντέρ ξεκινά να γράφει από την αρχή.

Πολλά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέργων για περισσότερα από 2 χρόνια, που με καταγεγραμμένη ανεργία 22 και πλέον μηνών κλήθηκαν πρόσφατα στον ΟΑΕΔ του Βόλου για να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση.

Σαρανταπεντάχρονος από τη Νέα Ιωνία έκανε ορισμένα μεροκάματα σε ελαιοχρωματιστή και δήλωσε τα εισοδήματα 400 ευρώ στη φορολογική του δήλωση. Από τον ΟΑΕΔ τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει πλέον να καταθέσει την κάρτα του και ασφαλώς αυτομάτως ξεγράφεται από το Μητρώο Ανέργων.

“Ο πιο εύκολος τρόπος για να μειώσει κανείς την ανεργία στα χαρτιά είναι αυτός”, σχολίαζε χθες με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπειρος συνδικαλιστής του ΕΚΒ.
Δεν είναι τυχαίο ότι με τέτοια τεχνάσματα η ανεργία μειώνεται κατά 2 και 3 μονάδες.”

Η περίπτωση του ανέργου από τη Νέα Ιωνία δεν είναι η μοναδική, καθώς καθημερινά συρρέουν στο τοπικό υποκατάστημα, μετά από αίτημα της υπηρεσίας, δεκάδες άνεργοι για να προσκομίσουν τη φορολογική δήλωση ή το εκκαθαριστικό για “επαλήθευση” στοιχείων.

Σε κάθε καταγραφή βέβαια, όπως είναι φυσικό, οι υπάλληλοι γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών.

Από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ από την Αθήνα απαντούν ότι “η εγκύκλιος ισχύει τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια και δεν είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής. Επισήμαναν μάλιστα προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας η εξέταση όλων των δεδομένων πριν οριστικοποιηθεί η διαγραφή από τα Μητρώα”.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει μεγάλο και γίνεται εντονότερο, εάν σκεφτεί κανείς ότι τελικά διαγράφονται από τους καταλόγους ανεργίας άνθρωποι που για να εξασφαλίσουν τα ως προς το ζην, επιλέγουν να κάνουν εποχικά ορισμένα μεροκάματα, περιμένοντας την ώρα που ο ΟΑΕΔ θα τους εξασφαλίσει μία θέση εργασίας.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template