Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Όργιο προσλήψεων εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, μέσω Stage

Έκθετος βρίσκεται ο πρωθυπουργός που ισχυρίστηκε στην τελευταία τηλεμαχία ότι τα Stage χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., αφού το κόστος για τις προσλήψεις καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Για εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία χιλιάδων νέων αλλά και ανεξέλεγκτες «τακτοποιήσεις» ημέτερων κάνουν λόγο συνδικάτα και πολιτικοί, και καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης μέσω των προγραμμάτων Stage.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα κονδύλια των Stage προέρχονται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα όμως με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ, αριθμός φύλλου Εφημερίδος της κυβερνήσεως 844/6-5-2009) των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα κοστίσουν στον ΟΑΕΔ 150.480.000 ευρώ.
Το σύνολο της δαπάνης ταυτίζεται με τη σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και, κατά συνέπεια, το κονδύλι θα καταβληθεί από εθνικούς πόρους. Μάλιστα, τα προγράμματα Stage, και συνεπώς η χρηματοδότησή τους, έχουν πάψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004.

Άλλωστε, το 2005 η κυβέρνηση (ΦΕΚ Β΄ 256/25.2.2005) επιμήκυνε τη διάρκεια 2.637 θέσεων Stage σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από 18 σε 23 μήνες και η επιπλέον δαπάνη των 6,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε «από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΦ33-110, ΚΑΕ2472)».

Το ίδιο έγινε και τον Αύγουστο του 2008 (ΦΕΚ Β΄ 1560/6.08.2008), με το οποίο 456 άνεργοι προσλήφθηκαν με Stage σε ασφαλιστικά ταμεία με συνολικό κόστος 5,4 εκατ. ευρώ, δαπάνη η οποία βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Ν. 3552/2007, ο οποίος επιτρέπει σε ασφαλιστικά ταμεία να προσλαμβάνουν εργαζομένους Stage με δαπάνη του προϋπολογισμού τους και με δικαίωμα να παρατείνουν τις συμβάσεις.

Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλος επανήλθε στο ζήτημα των Stage, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα όταν δήλωσε πως τα κονδύλια των Stage που βρίσκονται σε εξέλιξη προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Όλα τα προγράμματα Stage που κάνει ο ΟΑΕΔ και κύρια αυτό που ενεργοποίησαν τώρα, δηλαδή 12.000 άτομα για τον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είναι εθνικοί πόροι. Πόροι ΟΑΕΔ. Κωδικός 2493, κόστος 150 εκατ. ευρώ» σημείωσε.
«Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι υπογράφηκαν χιλιάδες προγράμματα από 3.9.2009 ως 9.9.2009 και σε συσκευασμένα κιβώτια αποστέλλονταν σε υπηρεσίες, δήμους και υπουργεία;» διερωτήθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τον εισαγγελέα να επιληφθεί του ζητήματος.

Το θέμα επανήλθε το απόγευμα από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για το ζήτημα, καθώς «τα χρήματα αυτά των Stage δεν είναι κοινοτικά χρήματα, είναι κατά 90% εθνικοί πόροι, είναι χρήματα των κοινωνικών εταίρων».
Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο θέμα παρενέβη εισαγγελέας.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης, παρ΄ ότι παραιτήθηκε από το να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, είχε φροντίσει να εξουσιοδοτήσει διευθυντή του Οργανισμού προκειμένου να συνεχίσει η υπογραφή συμβάσεων για τα Stage.

Οι ενέργειες του κ. Βερναρδάκη όλο το προηγούμενο διάστημα, που άνοιγαν «παράθυρα» για την πρόσληψη χιλιάδων ανέργων σε διάφορους φορείς με αδιαφανείς διαδικασίες, είχαν πυροδοτήσει και τη διένεξη με την υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, η οποία είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από όλες αυτές τις τοποθετήσεις, ειδικά από τη στιγμή που και οι δύο πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των «ασκουμένων»,όπως χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι μέσω Stage, στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και τις 80.000, αφού η πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα έχει δημιουργήσει μια στρατιά εργαζομένων «δεύτερης ταχύτητας».

Σύμφωνα με τον νόμο, η «άσκηση» μέσω Stage, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ενάμιση χρόνο, η παράλληλη ενασχόληση στον ιδιωτικό τομέα απαγορεύεται ενώ η δουλειά είναι ανασφάλιστη.

Συστημένοι με ραβασάκια

Δήμαρχοι κατήγγειλαν πρόσφατα ότι έφταναν ραβασάκια από βουλευτικά γραφεία στους δήμους, τα οποία καθόριζαν το ποιοι θα προσληφθούν με τα προγράμματα «Stage».
Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος αυτού που αφορά 8.000 ανέργους για έναν ακόμη χρόνο.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν υπηρεσίες για τις οποίες έχει ανανεωθεί για τέταρτη φορά το 18μηνο που τυπικά προβλέπει το πρόγραμμα.
Δηλαδή, υπάρχουν ανασφάλιστοι ασκούμενοι στο Δημόσιο για 6 χρόνια.

Λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση εξήγγειλε επίσης την έναρξη αντίστοιχου προγράμματος για 2.000 θέσεις στη ΔΕΗ, ενώ ετοίμαζε και την προκήρυξη Stage για την ΕΥΔΑΠ.

Στον κλάδο της Υγείας έχουν τοποθετηθεί από το 2004 περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι σε Stage, ενώ αφού εξάντλησαν τις δυνατότητες απασχόλησης με συμβάσεις στις υπηρεσίες του Πολιτισμού ακολουθούν και εκεί τη στελέχωση μέσω αυτού του προγράμματος, γράφουν σήμερα «Τα Νέα».
Μετά την απασχόλησή τους για 24 μήνες, οι με αδιαφανείς διαδικασίες επιλεγμένοι εργαζόμενοι αποκτούν σαφές προβάδισμα σε περίπτωση που διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
Έτσι, για την προϋπηρεσία τους δεν θα λάβουν μόνον τα προβλεπόμενα για όλους μόρια, αλλά και προσαύξηση της τάξης του 50%.

Πηγές: Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template