Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Μπουμ ανεργίας στους υπαλλήλους του τουρισμού

Εξακόσιοι και πλέον εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι εκτιμάται ότι θα διαβούν την πόρτα του ΟΑΕΔ σταδιακά μέχρι αρχές Οκτωβρίου μόνο στη Μαγνησία για το ταμείο ανεργίας.

Η αυλαία της θερινής περιόδου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα υποαπασχόλησης που αρχίζει πλέον και επηρεάζει σημαντικά τον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού.

H φετινή θερινή σαιζόν έκλεισε με μείωση της πλήρους απασχόλησης ή της πρόσληψης ανασφάλιστων μαθητών αντί πρακτικής άσκησης,” σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο τοπικός σύλλογος.

Οι καταγγελίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφορούσαν κυρίως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε επιχειρήσεις επισιτισμού όπου έγινε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για αλλαγές που ουσιαστικά καταστρατηγούν τις κλαδικές τους συμβάσεις και θα καταργούν το 8ωρο αφού δίνουν την ευκαιρία στον εργοδότη, ξενοδόχο παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το επάγγελμά κινείται σε καθαρά εποχιακά επίπεδα, να καθορίζει τις ημέρες απασχόλησης αλλά και την αμοιβή.

Οξύτερο πρόβλημα βέβαια διαπιστώθηκε στα νησιά αφού και το ΙΚΑ αδυνατεί να κάνει τους ενδεδειγμένους ελέγχους.
Ο ένας ελεγκτής που υπάρχει στο ΙΚΑ της Σκιάθου εκ των πραγμάτων δεν δύναται να κάνει ελέγχους ενώ αδυναμία υπάρχει και εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας αφού η γραφειοκρατία υπαγορεύει, για να γίνει επίσκεψη πρώτα να εγκριθεί μετάβαση κλιμακίου στα νησιά από το Περιφερειακό Τμήμα της Λάρισας.
Σημειώνεται πάντως ότι σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ βεβαίωσαν
αρκετές παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν ανασφάλιστη εργασία και θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ όσον αφορά προβλήματα που εντοπίστηκαν σε άδειες, ρεπό και καταστάσεις προσωπικού έγινε σύσταση και εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε όπως προβλέπει η νομοθεσία θα επιβληθούν κυρώσεις.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template