Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Αναγκαία όσο ποτέ η σωστή διαχείριση του νερού στη Κάρλα

Να κλείσουν οι χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις από την περιοχή ζητούν πανεπιστημιακοί * Αναμενόμενα θεωρούν τα υψηλά επίπεδα νιτρικών και χλωριόντων στο νερό του Βόλου

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ορθολογικότερη διαχείριση του νερού στη Κάρλα, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικήτας Μυλόπουλος και Θανάσης Λουκάς.
Ο κ. Μυλόπουλος παράλληλα αναφέρεται και στις αυξημένες τιμές χλωριόντων και νιτρικών στο νερό του Βόλου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο από την στιγμή που η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και η λεγόμενη «αλμυρή σφήνα» αποτελούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες γι αυτή την εξέλιξη, η οποία όπως είναι λογικό κάθε άλλο παρά θετική είναι.
Σημείωσε ότι το υδατικό ισοζύγιο στη λεκάνη της Κάρλας έχει ανατραπεί δραματικά.
Δηλαδή το νερό που προσφέρεται για χρήση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι παρά πολύ λιγότερο από αυτό που καταναλώνεται τα τελευταία 30 χρόνια.
Επομένως υπάρχει πολλαπλάσια κατανάλωση νερού από αυτή που μπορούμε να πάρουμε με τα διάφορα τεχνικά έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς, επειδή δεν υπήρξε ποτέ κανένα σχέδιο διαχείρισης του νερού στη περιοχή.
Συγκεκριμένα παρατηρείται το φαινόμενο των υπεραντλήσεων, δηλαδή η ύπαρξη χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων που αντλούν νερό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση του υδροφορέα στα 300 και 400 μέτρα που έδωσε ρήγματα και είχε επιπτώσεις στη ποιότητα του νερού.
Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στη Θεσσαλία και στη Κάρλα ακόμα περισσότερο λόγω των εντατικών αρδεύσεων.
Οι προτάσεις του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της σπατάλης του νερού στον αγροτικό χώρο.
Αυτό αφορά κυρίως τη διάρθρωση των καλλιεργειών.
Δηλαδή δεν μπορεί να σχεδιαστεί οποιαδήποτε γεωργική ανάπτυξη με νερό που δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται στη περιοχή είναι ένα πλάνο διαχείρισης του νερού, το οποίο θα είναι σε συνάρτηση με τη γεωργική ανάπτυξη.
Έτσι θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι καλλιέργειες στην περιοχή και επίσης πρόβλημα αποτελεί η κατασπατάληση του νερού από την έλλειψη ή την κακή κατάσταση των δικτύων μεταφοράς του νερού.
Τέτοια έργα που όπως είπε πρέπει να γίνουν άμεσα, δεν γίνονται επειδή δεν έχουν να κάνουν με τη «βιτρίνα», αλλά με την υποδομή και επομένως δεν προκρίνονται από τους εκάστοτε πολιτικούς άρχοντες ισχυρίστηκε ο κ. Μυλόπουλος.
Το τρίτο αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με τις μεθόδους άρδευσης, με τη χρησιμοποίηση παμπάλαιων τρόπων, όπως το κανονάκι, για τις οποίες υπάρχουν μετρήσεις που αναφέρουν ότι σπαταλείται το νερό με ιδιαίτερα μεγάλους ρυθμούς.
Έχουν προταθεί οικονομικότεροι τρόπο άρδευσης, η στάγδην άρδευση, συνυπόγεια άρδευση και να μην γίνεται πότισμα καταμεσήμερο.
«Στην Κάρλα υπάρχει ένας νέος ταμιευτήρας που γίνεται με καθυστέρηση 45 χρόνων. Προφανώς είναι ένα έργο το οποίο το χρειάζονταν ο τόπος όσο τίποτα άλλο.
Πρέπει όμως και η χρήση του νερού θα που συγκεντρωθεί στο ταμιευτήρα, να γίνει με ένα τρόπο ενταγμένο στη παραπάνω φιλοσοφία.
Οι υδρευτικές γεωτρήσεις είναι γνωστό ότι θα κάνουν κακό στη περιοχή και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί το μέγεθος των προβλημάτων που θα προκαλέσουν.
Το θετικό είναι ότι συστάθηκε ο φορέας διαχείρισης και ελπίζουμε να συνεργαστούμε, σε μια προοπτική μιας βιώσιμης λειτουργίας και διαχείρισης όλων αυτών των πόρων.
Όπως βλέπουμε το νερό τελειώνει και αυτό που μένει είναι πολύ πιο δυσπρόσιτο και περισσότερο ακριβό για να αντληθεί από 400 και 500 μέτρα, όπως και η ραγδαία πτώση της ποιότητας του νερού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ αναμενόμενα χαρακτήρισε τα επίπεδα των νιτρικών και των χλωριόντων στο νερό του Βόλου ο κ. Μυλόπουλος, όταν υπάρχει αγροτική ρύπανση από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και όταν υπάρχει και υφαλμύρυνση του νερού είναι κάτι πρέπει να το περιμένουμε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Θανάσης Λουκάς εκτίμησε ότι για ν λυθούν τα προβλήματα πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα και να λειτουργήσει ο ταμιευτήρας.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι η σωστή διαχείριση ολόκληρου του έργου. Δηλαδή να γίνει ορθολογική διαχείριση, έτσι ώστε να γίνεται σωστή χρήση του νερού.
Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει το έργο, να κλείσουν μια σειρά γεωτρήσεων, ώστε να χρησιμοποιείται το επιφανειακό νερό για την άρδευση.
Αν όμως η χρήση αυξηθεί, πάλι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα αν δεν γίνουν συνοδά έργα.
Ο κ. Λουκάς σημείωσε ότι θα έπρεπε να συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, μιας και το ίδρυμα έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης.
Γιώργος Στεργίου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template