Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Στη μείωση οξυγόνου ο θάνατος των ψαριών της Κάρλας;

Επιχειρώντας μία πρώτη εκτίμηση της αιτίας για την ύπαρξη των νεκρών ψαριών πρόσφατα στη Κάρλα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανώς το φαινόμενο οφείλεται στη μείωση του οξυγόνου, λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας των νερών, αυτή την εποχή.

«Ωστόσο, συνολική εικόνα της κατάστασης εκτιμούμε ότι θα έχουμε, όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις και των βαρέων μετάλλων και των νεκρών ψαριών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Νατάσσα Οικονόμου.

Όσον αφορά στα δείγματα νερών, «στάλθηκαν στη Χημική υπηρεσία Βόλου για την ανάλυση συγκεκριμένων παραμέτρων (BOD5, νιτρώδη, αμμωνία, νιτρικά, φωσφορικά, βαρέα μέταλλα κ.ά.). Για την εξέταση των βαρέων μετάλλων (κάδμιο, χρώμιο), τα δείγματα στάλθηκαν στο αντίστοιχο Εργαστήριο των Ιωαννίνων, που έχει διαπίστευση και από όπου αναμένουμε την απάντησή του».

Από τα αποτελέσματα των παραμέτρων που εξετάστηκαν από τη Χημική Υπηρεσία Βόλου, αναφορικά με την ποιότητα των νερών για τη διαβίωση των ψαριών, προκύπτει ότι το BOD5 βρέθηκε σχεδόν διπλάσιο, δηλ. 11mg/l, με επιθυμητό όριο διαβίωσης κυπρινιδών 6 mg/l.

Προκειμένου όμως, (σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 46399/4352/1986 (ΦΕΚ 438Β/3-7-1986), να θεωρηθεί ότι το νερό ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας των νερών για διαβίωση ψαριών, θα πρέπει να ληφθούν 12 δείγματα (ένα κάθε μήνα για ένα έτος) και το 95% των δειγμάτων να μην υπερβαίνει τις τιμές που αναφέρονται στα σχετικά παραρτήματα.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template