Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο… λουφές της εξουσίας

Πολλές οι συζητήσεις και αναρίθμητα τα σχόλια στον Τύπο για τις θέσεις που περιμένουν τα κομματικά στελέχη ή τους υποψήφιους βουλευτές, που δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής, οι οποίοι ωστόσο θα είναι από την πλευρά του νικητή…
Ο ούριος άνεμος που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα τελευταία σενάρια εκλογικής αυτοδυναμίας είναι επόμενο να έχουν επιφέρει ένα κλίμα ευφορίας σε πολλά στελέχη του κόμματος, πολλοί από τους οποίους δεν διστάζουν να κάνουν λόγο στο στενό και φιλικό τους περιβάλλον ότι περιμένουν να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης από τα κεντρικά του κόμματος την επομένη των εκλογών.
Είναι επόμενο όμως ότι αυτές οι φιλοδοξίες, θεμιτές μέχρι ένα βαθμό, δεν είναι στρωμένες με… ροδοπέταλα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εσωκομματικοί τους ανταγωνιστές, που έσπευσαν ήδη με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο και μέσο να… ενημερώσουν τα κεντρικά της Ιπποκράτους για το «βίο και την πολιτεία τους».
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι αλλεπάλληλες αναφορές τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι δεν θα αξιοποιηθούν όσοι ήταν διορισμένοι σε κρατικές θέσεις μέχρι το 2004, όπως και οι επανειλημμένες αναφορές τους ότι δεν θα αξιοποιηθούν όσοι είναι… «δακτυλοδεικτούμενοι» από τις τοπικές κοινωνίες…
Τα τοπικά κομματικά στελέχη που αντιδρούν σ΄ αυτές τις φιλοδοξίες των «συντρόφων» τους, θεωρούν ότι είναι άκαιρες, καθώς αναπαράγουν τα νοσηρά φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού, που ταλάνισαν στο παρελθόν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος όμως είναι ο… λουφές της εξουσίας για τους νικητές;
Κανείς δεν ξεχνά τη φράση του Βύρωνα Πολύδωραμ που είχε κάνει αίσθηση λίγο πριν την αναρρίχηση της Ν.Δ. στην εξουσία το 2004, που έκανε λόγο για «δέκα χιλιάδες κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήταν διορισμένα σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα».
Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί προεκλογικά «επανίδρυση του κράτους», αλλά δυστυχώς οι «κουμπάροι», οι «κολλητοί» και οι «ημέτεροι» δεν έλειψαν και πάλι, ίσως κάτω από την πίεση της κομματικής βάσης, που ζητούσε… «αποκατάσταση» μετά από 20 χρόνια «πράσινης κυριαρχίας».
Τώρα ο Γ. Παπανδρέου επαγγέλλεται νέο ήθος και ύφος στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και κάνει λόγο για αξιοποίηση των «άριστων» και όχι των «αρεστών».
Η επομένη των εκλογών θα δείξει αν θα γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο ή θα βιώσουμε το τέλος της κομματικοκρατίας που εμπαίζει τη νοημοσύνη των περισσότερων Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι θεωρούν ότι το κομματικό ή πολιτικό «κονέ» είναι το κυρίαρχο προσόν για την κατάληψη μίας θέσης ή μίας αργομισθίας στο στενό ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Οι θέσεις στη Μαγνησία
Οπως είναι φυσικό οι περισσότερες έμμισθες θέσεις είναι σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα.
Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Ειδικοί Σύμβουλοι και Ειδικοί Συνεργάτες, είναι ο ατελεύτητος αριθμός στελεχών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Ακόμη και τώρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στα πολιτικά πηγαδάκια μέσα από ακριτομυθίες ακούγονται πληροφορίες ότι «υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στο Νομό που δεν θα εκλεγούν, θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο Οργανισμό».
Εκτός όμως από Οργανισμούς και Δημόσιες Επιχειρήσεις που εποπτεύονται από τα διάφορα υπουργεία (Υγείας, Απασχόλησης, Παιδείας, Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας κ.α.) υπάρχουν και κάποιες θέσεις όπου θα υπάρξουν αλλαγές και σε τοπικό επίπεδο, καθώς γνωστά πρόσωπα σε Επιχειρήσεις ή Οργανισμούς του Δημοσίου ή σε ΝΠΔΔ που έχουν έδρα τη Μαγνησία είναι πολύ πιθανόν να αντικατασταθούν.
Οργανισμοί και Φορείς του Δημοσίου που ενδεχομένως να δούμε αλλαγές αμέσως μετά τις εκλογές είναι για παράδειγμα αυτές του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και της Διοικήτριας και της Υποδιοικήτριας στο Αχιλλοπούλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω θέσεις δεν είναι ανακλητές, καθώς έχουν συμβάσεις που λήγουν το 2009 ή στα τέλη του 2010.
Ολοι οι παραπάνω επομένως σε περίπτωση που αντικατασταθούν από «αρεστούς» του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής της απόφασης και της διεκδίκησης των δεδουλευμένων για το διάστημα που θα παυθούν από τα καθήκοντά τους. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΟΛΒ αμείβεται με 2.000 ευρώ περίπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος με 5.500 ευρώ περίπου.
Στο νοσοκομείο η υποδιοικήτρια η κ. Σπύρου αμείβεται με 2.000 ευρώ περίπου και η θητεία της λήγει στις 31.12.2009, ενώ η Διοικήτρια κ. Μαρία Καρά που αμείβεται με 4.000 ευρώ περίπου και η οποία τοποθετήθηκε στις αρχές του 2007, ανανέωσε τη σύμβασή της μέχρι το 2011 πριν από δύο μήνες.
Επίσης από τα αντίστοιχα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Υγείας διορίζονται και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία αμείβονται (έξοδα παράστασης) ανάλογα με τις συνεδριάσεις.
Στον ΟΛΒ για παράδειγμα η αποζημίωση είναι μόλις 52 ευρώ για κάθε συνεδρίαση…
Αλλαγές είναι πιθανό να έχουμε ακόμη στην Ανώνυμη Εταιρία «Βόλος 2013» που συγκροτήθηκε πρόσφατα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, τόσο στις θέσεις του Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου, όσο και στα υπόλοιπα μέλη του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου.
Με Απόφαση του Υπουργού που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μπορούν να αλλάξουν άπαντες, μας είπε χαρακτηριστικά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Τριετής είναι και η θητεία του προσφάτως διορισθέντα με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιάννη Πρίντζου στο Φορέα Διαχείρισης του Ταμιευτήρα της Κάρλας.
Στο χώρο της Εκπαίδευσης ανακλητή είναι η θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ τετραετή θητεία έχουν οι Προϊστάμενοι και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παραμένει άγνωστο αν θα ακολουθηθεί από το νέο υπουργό η πρακτική της πρώην Υπουργού κ. Μαριέτας Γιαννάκου, που εν μια νυκτί άλλαξε όλους τους Προϊσταμένους και Διευθυντές Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα ή θα περιμένει να εκπνεύσει η θητεία τους και στη συνέχεια μέσα από το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τρία μέλη τα οποία διορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ενώ τα αιρετά μέλη είναι μόλις δύο.
Τους αγροτοσυνδικαλιστές και τους γεωτεχνικούς τους κυβερνώντος κόμματος τους περιμένουν αμειβόμενες θέσεις στο Δ.Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ και σε τριτοβάθμιες οργανώσεις του συνεταιριστικού τομέα (ΟΓΕΚΑ, ΑΓΡΟΓΗ κ.α.).
Στα Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ για παράδειγμα συμμετέχουν αρκετοί «γαλάζιοι» συνδικαλιστές από τη Θεσσαλία, ενώ και στο ασφαλιστικό ταμείο των Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, το ΤΑΥΣΟ, πρόεδρος είναι ο πολιτευτής της Ν.Δ στη Μαγνησία Κ. Μπούρχας.
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template