Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

«Παιχνίδι» με τα Σφαγεία του Βόλου

Κλειστά είναι εδώ και 45 μέρες τα Σφαγεία του Βόλου και πιο συγκεκριμένα από τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έκανε επιτόπιο έλεγχο τριμελής αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήλθε να εξετάσει τις καταγγελίες οι οποίες είχαν φθάσει στις Βρυξέλλες ήδη από το 2007. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σφαγείων Βόλου Α.Ε και δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Καψιώτης σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και ότι ο πολυπόθητος κωδικός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει χορηγηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Καψιώτης όμως είναι αρκετά αποκαλυπτικός στη συνέχεια, αφού αφήνει υπόνοιες ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να πάρουν κωδικό τα Σφαγεία του Βόλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποκρύπτονται οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή την ιστορία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εγκαταστάσεις στις οποίες δεν πληρούνται με σχολαστικό τρόπο οι κείμενες από την Ε.Ε. οδηγίες, όσον αφορά στον τρόπο μεταφοράς, σφαγής, τεμαχισμού των σφαγίων, διαχείρισης των υποπροϊόντων της σφαγής και των αποβλήτων. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η δήλωση που έκανε χθες βράδυ ο κ. Καψιώτης: «Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Τα σφαγεία αυτά είναι πρότυπο, όσο και αν δεν το θέλουν κάποιοι. Είμαστε το μοναδικό σφαγείο με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νομό Μαγνησίας, όπου μπορούν να σφάζονται ζώα σε περίοδο μεταδοτικών ασθενειών τους. Αυτό υποδηλώνει το εύρος των εργασιών εκσυγχρονισμού και ριζικής αναβάθμισης που έγιναν στην εγκατάσταση από το Μάρτιο του 2007 μέχρι σήμερα».
Ο κ. Καψιώτης δεν υπεισέρχεται σε ονοματολογία για τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τη θεαματική αλλαγή που υπήρξαν στις εγκαταστάσεις των Σφαγείων του Βόλου τα δύο τελευταία χρόνια μέσα από μία εργολαβία συνολικού ύψους 600.000 ευρώ. Παρόλα ταύτα, όπως λέει, τα Σφαγεία δεν έχουν πάρει ακόμη κωδικό και άδεια λειτουργίας, σε αντίθεση με άλλα σφαγεία τα οποία έχουν και κωδικό και άδεια λειτουργίας, μολονότι δεν έχουν πολλά από αυτά που διαθέτουν ήδη τα Σφαγεία του Βόλου. Ελπίζω, καταλήγει, το όλο θέμα να λήξει την επόμενη εβδομάδα με την έλευση στο Βόλο στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μην χρειαστεί να πούμε περισσότερα…
Στον αντίποδα των ισχυρισμών του προέδρου των Σφαγείων Βόλου ωστόσο και απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου των Σφαγείων Βόλου Α.Ε. και νομαρχιακού συμβούλου κ. Ανδρέα Αϊβαζόγλου στις 20 Ιουλίου 2009, που ζητούσε να επισημανθούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στην εγκατάσταση, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της ΝΑΜ κ. Φίλιππος Χριστοδούλου σημείωνε την επομένη, στις 21 Ιουλίου, εκτός των άλλων ότι εντοπίστηκαν μία σειρά από προβλήματα, όπως:
«Οι αποστειρωτήρες δεν είναι οι κατάλληλοι. Συγκεκριμένα οι θέσεις των μαχαιριών δεν είναι οι ενδεδειγμένες, ενώ οι αποστειρωτήρες του κτηνιάτρου και διχοτόμησης αιγοπροβάτων δεν έχουν τη σωστή θερμοκρασία. Σε ό,τι αφορά τους αποστειρωτήρες των πριονιών και των ψαλιδιών κοπής άκρων και άκρων και κεράτων, λέει ο κ. Χριστοδούλου, είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλος να κρατά βυθισμένο το εργαλείο, πιέζοντάς το για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την αποστείρωση και ειδικά για τα πριόνια, έχοντας τα σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται επάνω του και σε όλο το γύρω χώρο καυτό νερό. Επίσης δεν υπάρχει αποστειρωτήρας μαχαιριών στο χώρο εκσπλαχνισμού χοιρινών και στο χώρο εκκένωσης στομάχων. Δεν υπάρχουν επαρκή κατάλληλα καρότσια μεταφοράς διαφόρων υλικών κατηγορίας 1,23 και δεν έχουν αντικατασταθεί τα παλιά κ.α.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template