Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Μετανάστες στην κόλαση των αστυνομικών κρατητηρίων

Στους 3.000 υπολογίζονται οι μετανάστες που στοιβάζονται στα κρατητήρια της χώρας, ενώ άλλοι τόσοι μη νόμιμοι μετανάστες κρατούνται στα κέντρα υποδοχής. Σε κόλαση έχει μετατρέψει τον παράδεισο που έψαχναν η πολιτική της «εκκαθάρισης του κέντρου», που έχουν υιοθετήσει οι αρχές, η οποία προβλέπει την έξωση απ’ την Αθήνα ακόμη και των φιλανθρωπικών συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής!

Την κατάσταση περιγράφει γλάφυρά άρθρο του Γιώργου Μαρνέλλου στη σημερινή Ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος:

«Οι αφόρητες θερμοκρασίες σε συνθήκες συνωστισμού δημιουργούν δραματικές καταστάσεις, ενώ η εξελισσόμενη επιδημία γρίπης αποτελεί επιπλέον σοβαρό πρόβλημα.

Αλλες και σε ορισμένα από αυτά η κατάσταση είναι επίσης δραματική, καθώς έχουν εγκαταστήσει σ' αυτά περίπου 50% επιπλέον άτομα από τους προβλεπόμενους αριθμούς.

Στους χώρους κράτησης, ή κατ' ευφημισμόν φιλοξενίας, χιλιάδες αλλοδαποί αναστενάζουν τον καυτό Αύγουστο, ενώ οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διά υψηλοβάθμων εκπροσώπων τους υποστηρίζουν ότι το αδιαχώρητο στα κρατητήρια μέχρι και στην ηπειρωτική ενδοχώρα, είναι πρωτοφανές. «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε δέκα άτομα αν δεν αφήσουμε άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κενές θέσεις στα κρατητήρια δημιουργούνται πλέον με ένα απίστευτο ρεγουλάρισμα αλυσιδωτών μετακινήσεων. Οι επαναπροωθήσεις, οι απελάσεις με την «ΕΛ.ΑΣ. tours», και οι απελευθερώσεις, όταν δεν διαγράφεται προοπτική απέλασης, είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για να αποσυμφορούνται οι χώροι κράτησης. Πραγματοποιούνται επίσης αλλεπάλληλες μεταγωγές από περιφέρεια σε περιφέρεια και από νομό σε νομό για να καλυφθούν θέσεις ακόμη και σε αστυνομικές διευθύνσεις που είχαν τα κρατητήρια για το θεαθήναι.

Επίσης γίνονται ρυθμίσεις μεταξύ των κέντρων υποδοχής για εξισορρόπηση της υπερπληρότητας. Οπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, λειτουργούν και κάποια άτυπα κέντρα υποδοχής και κράτησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η σοβαρότητά της δεν είναι ορατή στην παρούσα συγκυρία, καθώς η κοινωνία και οι πολιτικοί είναι στις παραλίες, ενώ τα ζητήματα της οικονομίας και της πανδημίας γρίπης μονοπωλούν το όποιο ενδιαφέρον.

«Εμφύλιος» στο υπουργείο

Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τους μετανάστες, βέβαια, η ανταγωνιστική πολιτική διαρχία στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη έχει δημιουργήσει αδιέξοδα. Είναι δεδομένο ότι οι συλλήψεις λαθρομεταναστών, παρότι δεν ήσαν μαζικές, ήταν συστηματικές με αποτέλεσμα να φρακάρει το σύστημα. Ηταν δεδομένο ότι τα στρατόπεδα κράτησης που επελέγησαν για να απορροφήσουν δύο με τρεις χιλιάδες αλλοδαπούς δεν θα ήταν έτοιμα σε ένα μήνα. Ομως στο περιβάλλον των ευρωεκλογών κάποιοι μπέρδεψαν την πολιτική με τον συρμό, με αποτέλεσμα τις ανακόλουθες κινήσεις.

Ακόμη και τώρα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι οι δύο πρώτοι χώροι κράτησης σε Ριτσώνα και Ασπρόπυργο θα είναι έτοιμοι για λειτουργία στις 5 και 15 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως, ενώ ο Προκ. Παυλόπουλος -που δουλεύει το γενικότερο πρόγραμμα- λέει ότι υπολογίζει για το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμοι οι τέσσερις συνολικά χώροι, μαζί με το Πέπλο του Εβρου και την Κεραμωτή της Καβάλας.

Τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν τις προσεχείς εβδομάδες, όταν ο νέος, σε ένα και μόνο βαθμό τρόπος εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που ψηφίστηκε για να μην κερδίζουν χρόνο παραμονής οι αλλοδαποί και να δρομολογηθούν άμεσα οι απελάσεις χιλιάδων από αυτούς, θα δώσει αποτελέσματα.

Ολα εκτός κέντρου

Ακόμη, μετά τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταφορά του τόπου παροχής τους από το κέντρο της Αθήνας σε περιφερεριακά νοσοκομεία της Αττικής ώς τις 25 Αυγούστου, στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνουν και τα φιλανθρωπικά συσσίτια της Αρχιεπισκοπής που δίνονται στην ίδια περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Λέγεται πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να αλλάξει ο τόπος και ο τρόπος παροχής των γευμάτων σε απόρους, αστέγους, τοξικομανείς, μετανάστες και ημεδαπούς, προκειμένου ν' αποσυμφορηθεί επιπροσθέτως η κατάσταση στο κέντρο. Και σκέφτονται να προτείνουν στην Εκκλησία να μοιράζει τα γεύματα με τροχόσπιτα σε εναλλασσόμενες περιοχές, βάσει προγράμματος! Ενα πιάτο φαγητό ήταν εύκολο για εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα και πάνε να τους κάνουν να το κυνηγάνε περιφερόμενοι στην Αθήνα».
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template