Έκθεση με θέμα «Το παιδί και το παιχνίδι- από τη σβούρα στον υπολογιστή» πραγματοποιείται στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών από 12 - 30 Αυγούστου.
Η Έκθεση μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, με σκοπό να παρουσιάσει παιχνίδια γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή που παίζονται μέχρι σήμερα. H έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Μηλεών, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μηλεών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».
Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών σε όλους τους λαούς της γης και σε όλες τις εποχές και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιχνίδια δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.
Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μαθαίνουν, αναπτύσσουν τη μνήμη τους, καλλιεργούν την ψυχή τους, την κριτική τους σκέψη, διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και ταυτόχρονα διασκεδάζουν.
Υλικό για την έκθεση παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Τοπικό Μουσείο από το Κέντρο 'Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, από τη συλλέκτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη, ενώ ο Νίκος Αδαμακόπουλος παραχώρησε τη χρήση αναπαραγωγών από έργα της προσωπικής του συλλογής με παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν παιδιά μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Στο χώρο θα υπάρχουν και αυθεντικά παραδοσιακά παιχνίδια που έφτιαξαν παππούδες και γιαγιάδες από το ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας Βόλου για να θυμίσουν στα εγγόνια τους με τι έπαιζαν αυτοί όταν ήταν μικροί. Όλα χειροποίητα, με απλά υλικά μιας και εκείνα τα χρόνια ελάχιστα παιχνίδια ήταν αγοραστά.
Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της έκθεσης είναι μία κούνια από τη Μινωική Κρήτη, ίδια και απαράλλακτη με τη σημερινή και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι της ίδιας εποχής που θυμίζει σκάκι ή τάβλι.
Σε ένα αγγείο του 5ου αι π. Χ. η Ναυσικά παίζει μπάλα με τις φίλες της και σε ένα αρχαίο μωσαϊκό, μία παρέα κοριτσιών παίζει και αυτή μπάλα φορώντας... μπικίνι. Σβούρα έπαιζαν από τότε μικροί και μεγάλοι, έπαιζαν τσέρκι, κότσια, πεντόβολα, έπαιζαν με κούκλες - νευρόσπαστα που κουνούσαν χέρια και πόδια.
Από τα ομαδικά παιχνίδια ξεχωρίζουν το κουτσό και το κρυφτό, το δεν περνάς κυρά Μαρία, το πούν' το, πούν' το το δακτυλίδι, η τυφλόμυγα, το μπιζ και τα αγαλματάκια, το σχοινάκι και το γιογιό.
Για τα παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση το Μουσείο έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό φυλλάδιο και όσα θέλουν θα μπορούν να ζωγραφίσουν ένα από τα παιχνίδια που γνώρισαν ή και ένα παιχνίδι της φαντασίας τους.
Και ακόμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την Τρίτη 18 και την Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς» θα οργανώσει ειδικό πρόγραμμα για παιδιά και την Κυριακή 23 Αυγούστου το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη πλατεία τον χωριού.
Πληροφορίες: Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Τηλ.: 24230 86602
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μηλεών Τηλ.: 2423023000 κ. Πέτρος Μπέλλος
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης : 11- 2 και 7 - 9 εκτός Δευτέρας είσοδος ελεύθερη
Από την εφημερίδα
Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου