Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

«Ακινητοποιημένο» το αεροσκάφος της ΤΕΔΚ

Ερωτηματικά εγείρονται για τη χρησιμότητα αγοράς του αεροσκάφους τύπου Cessna που αγόρασε η ΤΕΔΚ Μαγνησίας για θέματα πυροπροστασίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αερολιμενάρχης του πολιτικού αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, έχει ζητήσει, ή θα ζητήσει να ενταχθεί το αεροσκάφος σε ένα δημόσιο φορέα όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ.
Κι αυτό γιατί αφού εξυπηρετεί ανάγκες πυροπροστασίας, θα πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό των υπηρεσιών αυτών με τους οποίους ο αερολιμενάρχης θα έχει άμεση συνεννόηση για τα σχέδια και της ώρες πτήσης.
Η χρησιμότητα αγοράς του σκάφους αμφισβητήθηκε κι από δημάρχους της περιφέρειας, πριν ακόμη γίνει η αγορά. Πέρυσι οι δήμαρχοι των Σποράδων μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είχαν νοικιάσει αεροσκάφος για να εκτελεί πτήσεις στο πλαίσιο πρόληψης των πυρκαγιών, όμως η εμπειρία έδειξε ότι δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικό.
Κι αυτό διότι τις ημέρες που π.χ. πρέπει να πετάξει γιατί ο Νομός είναι σε βαθμό επικινδυνότητας 4 που σημαίνει δυνατοί άνεμοι άνω των 6 μποφόρ και θερμοκρασία στους 39-42 βαθμούς, το αεροσκάφος δεν μπορεί να πετάξει αναγνωριστικά, όπως αναφέρουν έμπειροι πιλότοι.
Επιπλέον όλος ο Νομός Μαγνησίας καλύπτεται από το δορυφορικό σύστημα «Άρατος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αερολιμενάρχης Ν. Αγχιάλου κ. Ευθυμίου ενημέρωσε ή θα ενημερώσει την ΤΕΔΚ κι όχι μόνο, ότι για να πετάξει το αεροσκάφος για θέματα πυροπροστασίας, θα πρέπει να είναι ενταγμένο ή στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ ή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μόνες αρμόδιες για τέτοια θέματα, κι όχι κάποιους ιδιώτες ή μια αερολέσχη, για τα σχέδια και τις ώρες πτήσεις.
Επιπλέον οι ώρες που μπορούν να διατεθούν είναι ορισμένες καθώς οι υπόλοιπες ώρες διατίθενται για τις πτήσεις της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας. Ε
ρωτηθείς σχετικά ο επιτετραμένος νομαρχιακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης δήλωσε ότι «αν η ΤΕΔΚ πάρει την απόφαση να έχουμε εμείς τη διαχείριση των πτήσεων, θα το δεχθούμε. Βέβαια το αεροσκάφος θα ήταν χρήσιμο αφ’ ης στιγμής θα μπορούσε να πετά τις ώρες που θα προγραμματίζουμε, βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας μας. Αν αυτό είναι εφικτό τότε πράγματι θα μπορούσε να είναι ένα βοηθητικό εργαλείο στο έργο της πυροπροστασίας. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερο να διαθέτει και μία δεξαμενή νερού για να μπορεί να κάνει άμεσα κατάσβεση, αλλά από ό,τι γνωρίζω αυτά είναι πανάκριβα έστω και μεταχειρισμένα».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μηλεών Απ. Αρέθας για την ώρα το αεροσκάφος πετά με ευθύνη της ΤΕΔΚ και πτητικό φορέα την Αερολέσχη κι έχει κάνει 10 ώρες περίπου πτήσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και ποτέ ο κ. Ευθυμίου δεν τον ενημέρωσε ότι υπάρχει θέμα ένταξης του αεροσκάφους σε κάποιο άλλο φορέα αφ’ ης στιγμής εκτελεί πτήσεις για πυροπροστασία.
Μάλιστα χθες ανέβαλε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ όπου θα συζητούνταν το θέμα «Συνεργασία της ΤΕΔΚ με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξασφάλιση ενεργοποίησης του Αερολιμένα Ν. Αγχιάλου, προκειμένου το αεροσκάφος της ΤΕΔΚ να μπορεί να εκτελεί πτήσεις και εκτός ωραρίου λειτουργίας του», καθώς πρέπει «να ενημερωθούμε επ’ ακριβώς για το αν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε άδεια για πτήσεις και πέραν των ωρών που εκτελούνται σήμερα». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου Cessna F-172 Ρ, έτους κατασκευής 1981, το οποίο αγοράστηκε έναντι 80.000 Ε περίπου από την Ολλανδία.
Το αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιεί καύσιμα αυτοκινήτου, που σε κόστος δεν υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ το χρόνο, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πτήσεις και τις νυχτερινές ώρες. Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template