Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Γιατί δεν μας αφορά το κλείσιμο του Τρωκτικού

Να ξεκινήσω ως εξής: Ο Τρωκτικός είναι ένας κιτρινιάρης συκοφάντης, εκβιαστής και λογοκλόπος που άξιζε να κλείσουν το βόθρο που είχε για μπλογκ. Αυτά για να ξεκαθαρίσω συνοπτικά την προσωπική άποψή μου για αυτό το άθλιο μπλογκ.

Από κει και πέρα, η στάση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας καλό είναι να αποστασιοποιηθεί όχι για τους εμπαθείς λόγους που παρουσίασα πιο πάνω. Ήδη τα γνωστά εμετικά συνοδά “ενημερωτικά” μπλογκ κάνουν λόγο για λογοκρισία και κατονομάζουν τους αποδιοπομπαίους τράγους που τους συμφέρουν. Μέχρι και στον “σαϊεντολόγο” Κώστα Γαβρά βρήκαν την αόρατο χείρα της δήθεν λογοκρισίας! Μια γρήγορη βόλτα στα ποστ και τα σχόλια των ψευδοενημερωτικών μπλογκ καταδεικνύει μια υστερική παραφροσύνη από συνωμοσίες και λυντσαρίσματα, κουνάνε αυτόκλητα τις θηλιές και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήρεμα.

Όταν κάνεις εγγραφή στον Blogger, ή στο Wordpress.com ή όποια άλλη πλατφόρμα δωρεάν φιλοξενίας, αποδέχεσαι κάποιους κανόνες και όρους που θεσπίζει ο οικοδεσπότης. Εσύ ως φιλοξενούμενος, δεν μπορείς να επιβάλεις αντίστροφα τους δικούς σου όρους στον οικοδεσπότη. Αν ο οικοδεσπότης κρίνει από τις καταγγελίες, ή το διαπιστώσει ο ίδιος, ότι οι όροι παραβιάζονται, έχει κάθε δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του μπλογκ και να το ελέγξει. Για τον απλούστατο λόγο, με την εγγραφή σου στην υπηρεσία αποδέχθηκες αυτούς τους όρους. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερο. Το θέμα του περιεχόμενου είναι αντίστοιχο με την προσωπικότητα του μπλόγκερ ιδιοκτήτη. Αυτό είναι το προφανές. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν η περιώνυμη “ελευθερία του λόγου” υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ακυρώνει την έννοια της και μεταβάλλεται σε τρομοκρατία. Τότε είναι που η γνωστή βολταιρική ρήση πάει ένα σκαλί παραπέρα: θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα να εκφράζεσαι, ακόμα κι όταν εγώ πεθάνω εξαιτίας σου.

Το τρίτο είναι το σημαντικότερο. Η ανωνυμία δεν είναι ούτε δικαίωμα, ούτε κατάκτηση. Είναι εγγενές χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Αν επιμένουν άλλοι να σας το διαλαλούν κάθε μέρα πως είναι δικαίωμα, φύγετε αμέσως από το μπλογκ τους! Ο λόγος είναι πολύ απλός: αυτό το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας σάς το έδωσε η εταιρεία στην οποία φιλοξενείστε. Γι αυτήν δεν είστε ανώνυμοι αλλά διευθύνσεις ΙΡ. Και οι διευθύνσεις ΙΡ είναι κοινοποιήσημες σε δικαστικές αιτήσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανωνυμία στο διαδίκτυο, ακόμα και από τους anonymous proxies. Ούτε το Tor δεν σας εγγυάται απόλυτη ανωνυμία!

Όταν τα παραπάνω συνδυάζονται σε ένα “ενημερωτικό” μπλογκ, τότε τα πράγματα παίρνουν μια προδιαγεγραμμένη καθοδική πορεία.

Κι εσείς:
  • Υπερασπίζεστε “δημοσιογράφους”, εμείς οι υπόλοιποι μπλόγκερ τι σχέση έχουμε με αυτούς;
  • Υπερασπίζεστε την ασυδοσία και την τρομοκρατία του λόγου, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ελευθερίας της έκφρασης, γιατί να την υπερασπιστούμε εμείς οι υπόλοιποι;
  • Υπερασπίζεστε το μέσο, αλλά από φιλοξενία που σας την δίνουν τσάμπα. Εμείς οι υπόλοιποι, γιατί να κλωτσήσουμε αυτή την απλόχερη φιλοξενία υπερασπιζόμενοι συκοφάντες και εκβιαστές;
  • Κυρίως, γιατί να υπερασπιστούμε τα κατακάθια της μπλογκόσφαιρας εν ονόματι της δικής μας ελευθερίας; Πρέπει να μας πάρουν μαζί στο λαιμό τους;

Το να διαδίδεις κουτσομπολιά και συκοφαντίες, δεν είναι ελευθερία της έκφρασης αλλά αλητεία. Δεν χτυπάς κανένα σύστημα και καμιά εξουσία, δεν συνεισφέρεις στο δημόσιο λόγο ούτε προσφέρεις κάποιο όφελος. Απλά είσαι ένα κάθαρμα. Υπάρχουν και τα μπλογκ που εξειδικεύονται στις διαβολές και τα κουτσομπολιά, όχι μόνο τα “ενημερωτικά”. Όλες αυτές οι ιστοσελίδες είναι η κερκόπορτα της ελευθερίας του λόγου στο ελληνικό διαδίκτυο. Τουλάχιστον στην Κίνα έχουν “καλούς” λόγους να λογοκρίνουν, εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανάγει την ελευθερία του λόγου σαν δικαιολογία για τις πιο ποταπές εκφάνσεις της κατινιάς και της ρουφιανιάς.

Τα παραμυθάκια ότι έχουμε φασιστικές επεμβάσεις, χούντες και τα λοιπά, να κοπούν. Αν δεν σας αρέσει ο Blogger ή η Wordpress.com, εκατό ευρώ το χρόνο σας δίνουν μια εξαιρετική κι αξιόπιστη λύση για δικό σας hosting. Έτσι θα φανεί τι δικαιολογίες θα υπάρχουν μετά για χούντες κι αηδίες για IQ ραδικιού. Καταλάβετέ το, οι εταιρείες δωρεάν φιλοξενίας ιστοχώρου έχουν στριμωχτεί και έχουν κάθε συμφέρον να προστατέψουν τις επενδύσεις τους σε βάρος όσων σαφέστατα παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης.

UPDATE Ο ANemos έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στο ποστ μου. Αξίζει τον κόπο να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων-μπλόγκερ και “σκέτων”-μπλόγκερ. Να αρχίσει επιτέλους να ξεκαθαρίζει το θέμα ακόμα και μεταξύ “εχθρών” μέσω μιας συζήτησης για τον χαρακτήρα και τις προοπτικές της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. UPDATE 2 Απάντησα στο ποστ του Άνεμου και εδώ στα σχόλια παρατίθεται το ίδιο κείμενο.
Από το Λαπούτα

buzz it!

1 σχόλια:

tzonakos on 9 Αυγούστου 2009 στις 3:12 π.μ. είπε...

Εξαιρετικό άρθρο !
Θα δανειστώ την φράση :
"δικαιολογία για τις πιο ποταπές εκφάνσεις ρουφιανιάς και κατινιάς" για ενα δικό μου άρθρο.

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template