Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

Κάτοικοι της Σάμου κατά της απέλασης μεταναστών

Ένταση σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Σάμου, όταν κάτοικοι του νησιού προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιβίβαση λεωφορείου, που μετέφερε μετανάστες, στο πλοίο «Θεόφιλος» με σκοπό την επαναπροώθησή τους στον Έβρο.
Όπως μας ενημερώνει η κα. Αγγέλα Χατζημιχάλη, μέλος της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», η οποία βρέθηκε στο λιμάνι, περίπου 25-30 Αφγανοί και Σομαλοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, βρίσκονταν εντός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, πιστεύοντας ότι μεταφέρονταν στην Αθήνα.
Τα περίπου 100 άτομα - μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κάτοικοι - που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, εμπόδισαν τελικά την επιβίβαση του λεωφορείου, που συνοδευόταν από αστυνομικές δυνάμεις, στο πλοίο. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη μη πληροφόρηση των ανθρώπων αυτών για τον τελικό προορισμό τους.
Αντιλαμβανόμενοι την πραγματική διάσταση των γεγονότων, οι μετανάστες εντός του λεωφορείου άρχισαν να ζητούν άσυλο. Δικηγόροι που βρίσκονταν στο σημείο κατέγραψαν τα ονόματά τους, με σκοπό την προώθηση των σχετικών διαδικασιών.
Ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, με την αστυνομία να προσπαθεί να αποτρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το λεωφορείο. Εντός του λεωφορείου μάλιστα, σημειώθηκαν και βιαιοπραγίες, πιθανότατα από τον οδηγό του λεωφορείου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Τελικά, χάρις στην επέμβαση των κατοίκων της Σάμου, οι μετανάστες επέστρεψαν στο Κέντρο Κράτησης του νησιού.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για πολιτική που υλοποιείται τον τελευταίο καιρό, κυρίως τον τελευταίο μήνα στη Σάμο, τη Μυτιλήνη και τη Χίο», δηλώνει η κα. Χατζημιχάλη. «Δίνονται συγκεχυμένες πληροφορίες, τους λένε ότι θα πάνε σε κέντρα φιλοξενίας στην Καβάλα, τα οποία είναι ανύπαρκτα. Το τελευταίο αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών συνθηκών», καταλήγει.
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template