Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Αποζημιώσεις για τις παγίδες των δρόμων του Πηλίου

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έχει στα χέρια της την πρώτη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, με την οποία της επιδικάστηκε υψηλό χρηματικό ποσό ως αποζημίωση τροχαίου δυστυχήματος στην εθνική οδό Αγ. Δημητρίου-Αγ. Ιωάννη Πηλίου, εξαιτίας παράλειψης να τοποθετήσει στηθαία ασφαλείας.

Την πρόθεση να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, από τη στιγμή που είναι αρμόδια πλέον για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου, δήλωσε οδηγός ΙΧ, ο οποίος τραυματίστηκε προ ημερών, όταν το όχημά του έπεσε σε λακκούβα του Πηλίου.

«Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι τραγική και οι διαμαρτυρίες των πολιτών προς τη Νομαρχία είναι συνεχείς», δηλώνει ο αντινομάρχης Έργων Ηλ. Ξηρακιάς.

«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν», προσθέτει. «Η «καυτή πατάτα» που «αποκέντρωσε» η κυβέρνηση άρχισε να «τσουρουφλίζει» τις Νομαρχίες, γι’ αυτό και η αγωνιστική στάση όλων μας απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος είναι μονόδρομος».

Η Νομαρχία Μαγνησίας καλείται να αποζημιώσει, με δικαστική απόφαση κατά της οποίας έχει ασκήσει έφεση, για το τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί στις 4 Ιουλίου 2001. Το τροχαίο είχε συγκλονίσει, καθώς τη ζωή τους έχασαν οι γονείς δύο ανήλικων αγοριών, τα οποία παρέμειναν για ώρα εγκλωβισμένα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, μαζί με τα άψυχα κορμιά της μητέρας τους και του πατέρα τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 κατατέθηκε αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του δήμου Μουρεσίου.

Η αγωγή συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 και η απόφαση επιδόθηκε στη Νομαρχία πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων αιτία του δυστυχήματος ήταν η παράλειψη των εναγομένων, να τοποθετήσουν στηθαία ασφαλείας επί του ερείσματος της οδού ή πινακίδα επισημάνσεως της επικινδυνότητας στο σημείο εκείνο της οδού.

Ήταν στις 4:25 το πρωί της 4ης Ιουλίου 2001, όταν το αυτοκίνητο με επιβάτες τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, κινούμενο στην οδό Αγίου Δημητρίου-Αγ. Ιωάννη Πηλίου, ανετράπη εκτός του δρόμου και κατέπεσε σε κοίτη ρέματος βάθους έξι μέτρων.
Ο 45χρονος οδηγός και η 38χρονη σύζυγός του τραυματίστηκαν θανάσιμα. Τα δύο ανήλικα αγοράκια τους, ηλικίας τότε 6 και 4 ετών, μεταφέρθηκαν με τραύματα και μεγάλο σοκ στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η γιαγιά των δύο παιδιών, μητέρα της 38χρονης, καθώς και οι δύο αδερφές
της κινήθηκαν δικαστικά κατά των υπευθύνων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο και ο δήμος Μουρεσίου δεν ευθύνονται για τη συντήρηση της συγκεκριμένης οδού, αφού οι αρμοδιότητες για το εθνικό δίκτυο και πόροι τους περιήλθαν στις κατά τόπους νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση, υπόχρεη για την κατασκευή και συντήρηση της οδού είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία παρέλειψε παράνομα να τοποθετήσει στηθαία ασφαλείας προς την κοίτη του ρέματος ή πινακίδα που να επισημαίνει την επικινδυνότητα του σημείου. Γι’ αυτό επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης στην οικογένεια των θυμάτων.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο σημείο όπου συνέβη το ατύχημα υπήρχε ρυθμιστική πινακίδα, η οποία προειδοποιούσε για όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα και ότι οι τοποθετήσεις στηθαίων είχαν γίνει και μάλιστα σε περισσότερο επικίνδυνα σημεία των επαρχιακών οδών της Μαγνησίας, για το λόγο ότι οι πιστώσεις ήταν περιορισμένες και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί επαρκώς το σύνολο του επαρχιακού δικτύου.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου επιδίκασε στη μητέρα της 38χρονης 30.000 και ως επιτρόπου των ανήλικων εγγονών της το ποσό των 23.000 ευρώ για το καθένα, ενώ σε κάθε μία από τις αδερφές της άτυχης γυναίκας ποσό 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.
Επιπλέον, υποχρέωσε τη Νομαρχία Μαγνησίας να καταβάλλει στην γιαγιά των παιδιών ποσό 305 ευρώ το μήνα από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή ποσό 27.450 ευρώ για κάθε ένα από τα ανήλικα. Το ποσό των 305 για κάθε παιδί καλείται να καταβάλλει κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 λόγω στέρησης της διατροφής τους από τους δύο γονείς.

Η Νομαρχία πήρε τις αρμοδιότητες, όχι όμως τους πόρους

Η αρμοδιότητα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου, στα όρια κάθε νομού, χωρίς καμία πρόβλεψη για την παραχώρηση και των αντίστοιχων μέσων, όπως οικονομικοί πόροι, εξοπλισμός, προσωπικό αρχεία κλπ, μεταφέρθηκε εδώ και δύο χρόνια από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις Νομαρχίες, υπενθύμισε ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.
«Θεωρήσαμε –πρόσθεσε- την ενέργεια αυτή «εχθρική» προς την Αυτοδιοίκηση, γιατί την εκθέτει στα μάτια των πολιτών, αφού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται.
Ξεκίνησε τότε ένας αγώνας, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που έφτασε μέχρι το συμβολικό κλείσιμο των Νομαρχιών. Έτσι καταφέραμε να συμφωνηθεί τελικά ότι θα διανέμεται στις Νομαρχίες, σε ετήσια βάση, το ποσό των 120 εκ. ευρώ ανάλογα με το μήκος και την ποιότητα του δικτύου».
Και ενώ στο πλαίσιο αυτό η Νομαρχία Μαγνησίας έπρεπε να εισπράξει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ περίπου για την προηγούμενη διετία, μέχρι σήμερα έχει διατεθεί μόνο το ποσό των 522.000 ευρώ…
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template