Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

Κατάργηση δώρων και αδείας ζητά το Δ.Ν.Τ για τους συνταξιούχους

Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία και αύξηση της ανεργίας ακόμη και το 2010
H Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για το 2009 ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί, για πρώτη φορά από το 1993, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 108,5% του ΑΕΠ.
Για το 2010, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, έλλειμμα 6,7% και ανεργία 10,5%.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει την δημοσιονομική της προσαρμογή [...] Η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης» προστίθεται.

«Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης παραμένει υπό πίεση, με έλλειμμα στα έσοδα και κάποιες επιπλέον δαπάνες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει εν μέρει με μέτρα σταθεροποίησης και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Το ποσοστό του χρέους αυξάνεται γρήγορα από τα ήδη υψηλά επίπεδα», τονίζεται ακόμα στην έκθεση.

«Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα» λέει ακόμα ο διεθνής οργανισμός, εκτιμώντας ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι στο 147% του ΑΕΠ, περίπου, με τα 2/3 να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ θεωρεί θετικά τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική μικρών αυξήσεων ή «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξημένων κρατικών δαπανών για κοινωνική ασφάλιση.

Τέλος, προτείνει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), αλλά και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template