Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Σώθηκε από θαύμα η Κουκουράβα

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, όμως εξαιτίας του αέρα και του δύσβατου της περιοχής χρειάστηκε να επιστρατευτούν άλλα δύο πυροσβεστικά, ενώ παράλληλα πεζοπόρα τμήματα με μικρές μάνικες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις μικροεστίες, οι οποίες ωστόσο στέκονταν απειλή για τα σπίτια.
Οι συνολικά 30 πυροσβέστες ξεκίνησαν την πυρόσβεση, προσεγγίζοντας αρχικά τα σπίτια της περιοχής και σβήνοντας τις μεγάλες και πιο επικίνδυνες εστίες. Το έργο τους συνδράμανε αμέσως και οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, οι οποίοι με δικά τους οχήματα, που ήταν εξοπλισμένα με βυτία νερού, έσβηναν μικροεστίες και φλεγόμενα δέντρα, για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τη φωτιά.
Σημαντική παρουσία ήταν και αυτή των οχημάτων του Δήμου Ιωλκού και Πορταριάς, που πλησίασαν τις φλόγες και υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστών έριχναν νερό σε συγκεκριμένα σημεία. Στο μεταξύ οι κάτοικοι με τα λάστιχα από τα σπίτια τους και χώμα προσπαθούσαν να κατασβήσουν τις εστίες που αναζωπυρώνονταν δίπλα τους, ενώ ο αρχικός τους πανικός εξελίχθηκε σε ψυχραιμία και με ομαδικό πνεύμα έσωσαν τις περιουσίες τους.

Εκτιμήσεις για τη φωτιά

Για εγκληματική αμέλεια έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ιωλκού κ. Πάρις Μουτσινάς, επισημαίνοντας πως δεν είναι λογικό να γίνονται τέτοιου είδους εργασίες, δηλαδή οξυγονοκολλήσεις, μέσα στο μεσημέρι, μιας και ο κίνδυνος για να ξεσπάσει φωτιά είναι μεγάλος. Ο κ. Μουτσινάς μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Βλαχούτσο, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της φωτιάς, έσπευσαν να ηρεμήσουν τους κατοίκους της περιοχής, ενώ προσπαθούσαν να δώσουν οδηγίες στο υδροφόρο όχημα του Δήμου, προκειμένου να κατασβηστούν εστίες που έκαιγαν δίπλα σε σπίτια.
Δυναμικό παρών όμως έδωσε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Γιάννης Κερασιώτης, ο οποίος έμεινε μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες μικροεστίες φωτιάς.
Εκείνο που δυσκόλεψε την πυρόσβεση, σύμφωνα με τον κ. Κερασιώτη, ήταν πως από την φωτιά έλιωσε ένας αγωγός από τη δεξαμενή που δίνει παροχή νερού, μιας και ήταν φτιαγμένος από πλαστικό. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος μαζί με ανθρώπους της Κοινότητας μόλις ηρέμησαν τα πράγματα ξεκίνησαν τις εργασίες αλλαγής του αγωγού, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση και να δοθεί πάλι η παροχή του νερού.
Ικανοποιημένος από την αντίδραση της Πυροσβεστικής φάνηκε ο κ. Χαράλαμπος Τσαπάζης, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, ο οποίος ωστόσο σχολίασε αρνητικά την ενέργεια κατοίκων της περιοχής.
«Δεν είναι δυνατό να κάνουν εργασίες οξυγονοκόλλησης μέσα στο μεσημέρι. Ευτυχώς που απετράπησαν τα χειρότερα, καθώς η Πυροσβεστική και οι εθελοντικές ομάδες επενέβησαν άμεσα και δραστικά», είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, εθελοντής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, επεσήμανε πως η φωτιά ήταν επικίνδυνη όχι για την έντασή της, αλλά γιατί εκδηλώθηκε μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Οι εθελοντές βοήθησαν στην κατάσβεση των εστιών, ενώ έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους να καλύπτουν με χώμα τις μικροεστίες που αναζωπυρώνονται.

Κάτοικοι σε πανικό

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής. Μία κυρία, βλέποντας τη φωτιά να πλησιάζει στο σπίτι της, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και με φωνές παρακαλούσε τους γείτονες να ρίξουν νερό με το λάστιχο. Μία νεαρή κοπέλα δεν άντεξε την πίεση και ξέσπασε και κλάματα, ενώ έβλεπε τους γονείς της να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έκαιγε την αυλή τους αλλά κι έναν στύλο της ΔΕΗ.
Από την άλλη, νεαρά αγόρια δεν δίστασαν να μπουν μέσα στις φλόγες και με λάστιχα από τα σπίτια τους να σβήνουν τις ελιές που είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ προσπαθούσαν με κάθε μέσο να βοηθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Μάλιστα, ένας νεαρός από την υπερπροσπάθεια αισθάνθηκε συμπτώματα δύσπνοιας και το ΕΚΑΒ που κλήθηκε από κατοίκους, τον μετέφερε στο Νοσοκομείο του Βόλου για τις πρώτες βοήθειες, ενώ έπειτα επέστρεψε στο σπίτι του.
Να σημειωθεί πως στις 5 περίπου το απόγευμα τα περισσότερα πυροσβεστικά έφυγαν από το σημείο, ενώ έμειναν μερικά οχήματα, μέχρι να σβηστεί πλήρως η φωτιά.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template