Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Πέθανε ένας γενναίος μαχητής

Εφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντής Αλεξίου, ένας από τους μεγάλους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ 1974 από τη Νέα Αγχίαλο. Άφησε την τελευταία του πνοή προχθές, άρρωστος και ανήμπορος, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους τον γνώρισαν από κοντά και από χθες «αναπαύεται» στην τελευταία του κατοικία. Η ηρωική του δράση στην Κύπρο έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα πριν από λίγα χρόνια, καθώς ήταν συγκινητικό το γεγονός ότι πολέμησε για την Κύπρο, όπως θα πολεμούσε για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Κωνσταντής Αλεξίου έγραψε τη δική του ιστορία ως καταδρομέας του Ελληνικού Στρατού την περίοδο 1964-1967 στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου.
Το 1964 είχε καταταγεί στις Δυνάμεις Καταδρομών. Μετά από 6 μήνες εκπαίδευση στην Ελλάδα σαν στρατιώτης έφυγε με ένα μικρό καράβι στην Κύπρο. Εκεί μετά από μία - δυο ημέρες πήραν εντολή να κάνουν παρακολουθήσεις, γιατί στις παρυφές του Πενταδακτύλου υπήρχαν τούρκικα χωριά, τα οποία εξοπλίζονταν από τους Τούρκους. Σε πολλές αποστολές κατάφερναν και έπαιρναν αυτά τα όπλα από τους Τούρκους, άλλοτε με αιματηρές συμπλοκές και άλλοτε επειδή οι Τούρκοι τα εγκατέλειπαν.
Επικεφαλής της ομάδας εκείνης ήταν ο λοχίας Κωνσταντής Αλεξίου, ο αδερφός όλων, όπως τον αποκαλούσαν οι άλλοι καταδρομείς.

Ο κυρ Κωνσταντής τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ άρρωστος αλλά και ανήμπορος οικονομικά. Η σύνταξη που του είχε αναγνωρίσει η Πολιτεία δεν έφτανε ούτε για τα φάρμακα που έπρεπε να αγοράζει. Ο ίδιος όμως δεν παραπονιόταν. Ολόκληρες ώρες περνούσε με φίλους του και δεν χόρταινε να διηγείται ιστορίες από την Κύπρο.

Στις 17 Ιουνίου του 2008 ο Σύλλογος Βετεράνων Κύπρου 1974 για να τιμήσει το αγωνιστή Κώστα Αλεξίου, από την Νέα Αγχίαλο, προσέτρεξε στο Δήμο Βόλου, ζητώντας τη συνδρομή του δημάρχου. Ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του Συλλόγου Βετεράνων Κύπρου και μετά από τις απαραίτητες επαφές, αντιπροσωπεία από την Κύπρο ταξίδεψε από τη Λεμεσό της Κύπρου στη Νέα Αγχίαλο.
Ο Σύλλογος Βετεράνων Κύπρου μαζί με τον Αλέκο Βούλγαρη επισκέφτηκαν τον Κωνσταντή Αλεξίου στο σπίτι του σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο από συγκίνηση αποδόθηκαν από τους κ.κ Μάκη Σαββίδη, Ι. Θεοφάνους, Νίκο Παπά και Νίκο Πατεράκη, στο Βολιώτη Αγωνιστή παράσημα και μετάλλια ανδρείας.
Επρόκειτο για τον ελάχιστο φόρο τιμής στον πρώην καταδρομέα, επικεφαλής μίας επίλεκτης ομάδας κομάντος που πολέμησε ενάντια στους Άγγλους την περίοδο 1964-1967. Η ομάδα εκείνη αποτελούνταν από 8 άτομα. Οι έξι σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μεγαλόνησο. Ο λοχίας Κώστας Αλεξίου και ο Νίκος Πατεράκης από την Κρήτη ήταν οι μοναδικοί που επέζησαν.

Ο Σύλλογος Βετεράνων της Κύπρου παράλληλα συνέβαλε οικονομικά, ώστε να ξεπεραστούν οικονομικά προβλήματα που είχε η οικογένεια, καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό για να εξοφληθεί το υπόλοιπο στεγαστικού δανείου της οικογένειας, ώστε το σπίτι να περιέλθει στην κυριότητά τους.

Με την ιστορία του Κωνσταντή Αλεξίου είχε ασχοληθεί εκτενέστατα η τηλεοπτική εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του Κων. Χαρδαβέλα, που δημοσιοποίησε την ιστορία του αγωνιστή που μέχρι και προχθές που έκλεισε τα μάτια του παρέμεινε ένας αφανής ήρωας, που ωστόσο αντιμετώπισε μέχρι τέλους ηρωικά και με αξιοπρέπεια τη ζωή του και τα προβλήματά του.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template