Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Τη χρήση λευκού φωσφόρου παραδέχθηκε το Ισραήλ


Την χρήση λευκού φωσφόρου κατά την διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραδέχθηκε σε γραπτή του αναφορά το Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση τονίζει ότι δεν παραβίασε την διεθνή νομοθεσία, καθώς τα εν λόγω πυρομαχικά που περιείχαν λευκό φώσφορο χρησιμοποιήθηκαν, όπως υποστηρίζει, σε μη κατοικημένες περιοχές.
Το έγγραφο των 163 σελίδων συντάχθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ενόψει μιας αναφοράς για τα πεπραγμένα του πολέμου με την Γάζα που καλείται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ είχε αρνηθεί την χρήση λευκού φωσφόρου - χημικού που προκαλεί σοβαρότατα εγκαύματα. «Κατά την διάρκεια του πολέμου, όταν αρχίσαμε για πρώτη φορά να βλέπουμε τον λευκό φώσφορο, ο ισραηλινός στρατός μας είπε ότι όλες του οι πρακτικές ήταν σύμφωνες με την διεθνή νομοθεσία, αλλά δεν μας είπε ξεκάθαρα αν έκανε ή όχι χρήση λευκού φωσφόρου», παρατηρεί η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Sherine Tadros.
Ωστόσο, όταν άρχισε πλέον να γίνεται εντελώς εμφανής η χρήση του συγκεκριμένου χημικού, το Ισραήλ υποστήριξε ότι το χρησιμοποιεί μόνο ως μέσο για να καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων του, μέσω του καπνού που αναδύεται κατά τη χρήση του, αλλά και για να προλάβει την χρήση κατευθυνόμενων όπλων, περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.
Παρά τις παραπάνω διακηρύξεις του Ισραήλ για νόμιμη χρήση λευκού φωσφόρου κατά των Παλαιστινίων, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, το κατηγορούν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και ότι παραβίασε την διεθνή νομοθεσία κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν και στην επίθεση κατά του κεντρικού κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στην Γάζα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για τις 100 κατηγορίες για παραπτώματα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του πολέμου με την Γάζα, βασιζόμενη σε μαρτυρίες και σε αναφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Πάντως, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Γάζα, Τζον Γκινγκ, αν και βρίσκει θετική την έρευνα της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζει ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία θα είναι αξιόπιστη τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Παλαιστίνη.
Πηγή: Al Jazeera
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template