Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Τη χρήση λευκού φωσφόρου παραδέχθηκε το Ισραήλ


Την χρήση λευκού φωσφόρου κατά την διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραδέχθηκε σε γραπτή του αναφορά το Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση τονίζει ότι δεν παραβίασε την διεθνή νομοθεσία, καθώς τα εν λόγω πυρομαχικά που περιείχαν λευκό φώσφορο χρησιμοποιήθηκαν, όπως υποστηρίζει, σε μη κατοικημένες περιοχές.
Το έγγραφο των 163 σελίδων συντάχθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ενόψει μιας αναφοράς για τα πεπραγμένα του πολέμου με την Γάζα που καλείται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ είχε αρνηθεί την χρήση λευκού φωσφόρου - χημικού που προκαλεί σοβαρότατα εγκαύματα. «Κατά την διάρκεια του πολέμου, όταν αρχίσαμε για πρώτη φορά να βλέπουμε τον λευκό φώσφορο, ο ισραηλινός στρατός μας είπε ότι όλες του οι πρακτικές ήταν σύμφωνες με την διεθνή νομοθεσία, αλλά δεν μας είπε ξεκάθαρα αν έκανε ή όχι χρήση λευκού φωσφόρου», παρατηρεί η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Sherine Tadros.
Ωστόσο, όταν άρχισε πλέον να γίνεται εντελώς εμφανής η χρήση του συγκεκριμένου χημικού, το Ισραήλ υποστήριξε ότι το χρησιμοποιεί μόνο ως μέσο για να καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων του, μέσω του καπνού που αναδύεται κατά τη χρήση του, αλλά και για να προλάβει την χρήση κατευθυνόμενων όπλων, περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.
Παρά τις παραπάνω διακηρύξεις του Ισραήλ για νόμιμη χρήση λευκού φωσφόρου κατά των Παλαιστινίων, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, το κατηγορούν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και ότι παραβίασε την διεθνή νομοθεσία κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν και στην επίθεση κατά του κεντρικού κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στην Γάζα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για τις 100 κατηγορίες για παραπτώματα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του πολέμου με την Γάζα, βασιζόμενη σε μαρτυρίες και σε αναφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Πάντως, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Γάζα, Τζον Γκινγκ, αν και βρίσκει θετική την έρευνα της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζει ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία θα είναι αξιόπιστη τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Παλαιστίνη.
Πηγή: Al Jazeera
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template