Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών στο Βόλο!

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών και στα δικαστήρια του Βόλου. Τους τελευταίους μήνες στην Εισαγγελία καθημερινά δεκάδες είναι οι μηνύσεις που κατατίθεται για επιταγές χωρίς αντίκρισμα και σε πολλές περιπτώσεις κατά επαγγελματιών με πολυετή δραστηριότητα, που δεν είχαν επιδείξει στο παρελθόν οικονομική δυσπραγία.
Υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση κατατίθεται 30-35 μηνύσεις για ακάλυπτες επιταγές ποσών 3.000 έως 300.000 ευρώ, δηλαδή φτάνουν και ξεπερνούν τις 600 το μήνα οι «πέτσινες» επιταγές!
Για τους υπαλλήλους του γραφείου μηνύσεων είναι γνώριμο πλέον τι θα ακολουθήσει, από τη στιγμή που θα πιάσουν δουλειά. Δεκάδες θα είναι σε ημερήσια βάση οι μηνύσεις που θα παραλάβουν και θα καταχωρήσουν για ακάλυπτες επιταγές. Σημειώνεται ότι μία μήνυση μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερες ακάλυπτες επιταγές.
Η αγορά «πλημμυρίζει» από… χαρτιά με μεγάλα ή μικρότερα χρηματικά ποσά χωρίς αντίκρισμα και ορισμένοι επιλέγουν τη δικαστική οδό σε μια προσπάθεια να πιέσουν για την καταβολή του ποσού που τους οφείλεται.
Η έκρηξη του αριθμού των μηνύσεων για επιταγές συνεχίζει να δείχνει την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην αγορά και την έλλειψη ρευστού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ακόμη και για επιταγές 2.000 ευρώ, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν.
Την ίδια ώρα όμως οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών συγκεντρώνουν στοιχεία από τα μέλη τους, που δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές «πνίγουν» τις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 400% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Τα στοιχεία πάντως από τα δικαστήρια αποτελούν δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πιστωτών με επιταγές που εκδόθηκαν και δεν καλύφθηκαν και οι οποίοι δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Πολλοί πιστωτές επιχειρούν να λύσουν εξωδίκως τις διαφορές τους με τους οφειλέτες και αποφεύγουν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό σε πολλές περιπτώσεις.
Όσοι οφειλέτες πάντως βρεθούν στη δυσχερή θέση να οδηγηθούν στις αίθουσες των Δικαστηρίων για ακάλυπτες επιταγές, τότε θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template