Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Καταστρέφονται τα μνημεία της Κομοτηνής

Μνημεία και προτομές μεγάλων ανθρώπων που καθορίζουν το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Κομοτηνής, δυστυχώς ακολουθούνε κι αυτά την φθίνουσα πορείας της δημοτικής αρχής της πόλης μας. Παραμελημένα όσο δεν πάει σε σημείο καταστροφής!
Καταστρέφονται τα μνημεία της ΚομοτηνήςΚαταστρέφονται τα μνημεία της Κομοτηνής
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το παλιό Ηρώο της Κομοτηνής, που βρίσκεται στο μικρό πάρκο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και περικλείεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το θερινό ΔΗΠΕΘΕ. Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες είναι σε οικτρή κατάσταση, καθώς τα γραμμένα συνθήματα και η κλοπή ορισμένων μαρμάρων από το μνημείο συμπληρώνουν το σκηνικό της πλήρους διάλυσης! Η συγκεκριμένη αναλγησία της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη βεβηλώνουν την μνήμη των συμπολιτών που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας. Ένα μνημείο που άντεξε στις δεκαετίες, μιας και χρονολογείται από το 1930, όταν ο τότε δήμαρχος Σοφοκλής Κομνηνός ανέθεσε στο ντόπιο γλύπτη Πέτρο Μοσχίδη να κατασκευάσει ένα μνημείο για τους ντόπιους απλούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας. Μεταγενέστερα προστέθηκαν σ’ αυτό, 63 ονόματα Κομοτηναίων που έχασαν την ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Καταστρέφονται τα μνημεία της ΚομοτηνήςΚαταστρέφονται τα μνημεία της Κομοτηνής
Ακόμα δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η προτομή του Στίλπωνος Κυριακίδη, του Κομοτηναίου ιστορικού - λαογράφου που βρίσκεται παραπλεύρως του παλιού ηρώου, καθώς και ο κρούνος στην οδό Αθανασίου Διάκου που έχει πάνω από έναν αιώνα «ζωής».
Δείτε φωτογραφίες, εδώ…
Από piazzadelpopolo

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template