Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Δικαστική απόφαση - βόμβα για τους κατασκευαστές στο Πήλιο

Απόφαση δικαστηρίου ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την δόμηση στο Πήλιο(!)
Η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για τη διακοπή εργασιών κατασκευής πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στη Μπούφα, αν τελεσιδικήσει, ανατρέπει πολλά από τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν οι μηχανικοί αλλά και οι φορείς του νομού, αναφορικά με την δόμηση σε επεκτάσεις οικισμών που έγιναν με απόφαση της Νομαρχίας Μαγνησίας το 1986. Το εντυπωσιακότερο όλων;
Το δικαστήριο με την απόφαση του χαρακτηρίζει έωλη όλη τη διαδικασία δόμησης σε οικισμούς που τα όριά τους αυξήθηκαν το 1986 (136 σε όλη τη Μαγνησία, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκεται στο βουνό των Κενταύρων), καθώς δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, όπως ορίζει ο νόμος!!!
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το Πήλιο προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η Πολεοδομία της Νομαρχίας Μαγνησίας βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα εκδώσει νέες άδειες…
Δεν είναι λίγοι μάλιστα που υποστηρίζουν ότι οι εκδιδόμενες άδειες μετά το 1986 για κατασκευές κατοικιών και ξενοδοχείων σε περιοχές όπου υπήρχε αύξηση των ορίων οικισμών, είναι ουσιαστικά… άκυρες και μιλάμε πλέον για αυθαίρετες κατασκευές.

Η υπόθεση

Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν κατασκευαστική εταιρία από την Αθήνα με ιδιαίτερο κύρος στην κατασκευή οικιών και συγκροτημάτων ξεκίνησε τις διαδικασίες, προκειμένου να χτίσει παραθεριστικές κατοικίες πολυτελούς κατασκευής σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων στην Κορώπη (Μπούφα) Μηλεών, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται περίπου στα 4.000.000 ευρώ.
Το ποσό που δόθηκε για την έκδοση των αδειών ήταν περίπου στις 250.000 ευρώ. Η εταιρία κατέθεσε τη μελέτη του έργου στη Νομαρχία Μαγνησίας και στη συνέχεια ο φάκελος εξετάστηκε από την Επιτροπή Πολεοδομικού Ελέγχου της ΝΑΜ. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για το φάκελο της μελέτης δεν χρειάστηκε ούτε μία διόρθωση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση μέλους της ΕΠΑΕ, που ρωτήθηκε από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ»: «Τόσα χρόνια σε ελέγχους φακέλων στην ΕΠΑΕ, πρώτη φορά είδα τόσο ολοκληρωμένη και άρτια μελέτη». Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευή των οικιών δεν αλλοίωνε το φυσικό περιβάλλον του Πηλίου, ενώ τηρούνταν μέχρι κεραίας όλοι οι περιβαλλοντικοί και χωροταξικοί όροι που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με την διαμόρφωση χώρου και τις επιχωματώσεις, όταν κοινοποιήθηκε στην εταιρία εξώδικο για παύση εργασιών.
Γείτονας του οικοπέδου προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λαρίσης, ζητώντας άμεση αναστολή των εργασιών. Η εταιρία με τη σειρά της προσέφυγε σε βάρος της συγκεκριμένης αίτησης, ζητώντας να συνεχισθούν ο εργασίες μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση, ωστόσο το δικαστήριο την απέρριψε.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό του δικαστηρίου δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν εργασίες σε περιοχή οικισμού που βρισκόταν σε όρια που είχαν επεκταθεί το 1986, με απόφαση Νομάρχη (που στηρίχθηκε σε απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου), καθώς μπορεί η εν λόγω απόφαση να είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Τι έχει
συμβεί;

Σύμφωνα με μηχανικούς της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Μαγνησίας που συμμετείχαν στη διαδικασία των επεκτάσεων ορίων οικισμού το 1986, «ήταν μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε και ορθά πράξαμε, προκειμένου να συμμορφωθεί μία κατάσταση, καθώς το Πήλιο άρχισε να δέχεται «κύματα» ανθρώπων, που ήθελαν να αποκτήσουν κατοικίες και τα όρια των οικισμών ασφυκτιούσαν».
Από την πλευρά της Νομαρχίας Μαγνησίας έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στο ΦΕΚ, ωστόσο το Προεδρικό Διάταγμα έπρεπε να ξεκινήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 1986, όπως μας αναφέρουν μηχανικοί, δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν έπρεπε δηλ. να εκδοθεί και προεδρικό διάταγμα για τις επεκτάσεις των ορίων οικισμών.
Πληροφορίες οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι το θέμα διευθετήθηκε από τη Διεύθυνση Παραδοσιακών Οικισμών ΠΕΧΩΔΕ και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ετσι από τότε και μέχρι πριν την προαναφερόμενη προσφυγή οι άδειες οικοδομών εκδίδονταν κανονικά.
Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι γιατί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ο νόμος μετά ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται έκδοση προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των ορίων οικισμού, δεν έγινε καμία ενέργεια… ώσπου εκδόθηκε η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αν τελεσιδικήσει, τότε αποτελεί δεδικασμένο.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς του Βόλου, ακόμη και αν μία στο εκατομμύριο δικαιωθεί η εταιρία, ο διάδικος (ο οποίος είναι δικηγόρος των Αθηνών) είναι σίγουρο ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και εκεί το θέμα έχει λυθεί με απόφαση του 5ου τμήματος. Το είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα από την Αγριά, όταν έγινε το συνέδριο της Νομαρχίας Μαγνησίας για τη δόμηση στο Πήλιο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Δεκλερής. Μίλησε για έγκλημα, όταν το 1986 επεκτάθηκαν αυθαίρετα με νομαρχιακές αποφάσεις τα όρια των οικισμών του Πηλίου. Νομαρχιακές αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ερωτηθείς για εκείνες τις περιπτώσεις οικοδόμησης σε εκτάσεις που συμπεριελήφθησαν παράνομα στα όρια των οικισμών, ο κ. Δεκλερής είπε: «Ανήκω σε εκείνους τους δικαστές που λένε ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια είναι κατεδαφιστέα».
Οπως ανέφεραν δικηγόροι του Βόλου, βάσει και των όσων ανέφερε ο κ. Δεκλερής, ο οποιοσδήποτε πλέον μπορεί να προσφύγει σε βάρος ιδιοκτήτη οικίας που βρίσκεται σε όρια οικισμών που είχαν αυξηθεί με την Νομαρχιακή Απόφαση και να χαρακτηρίσει το οίκημα ως αυθαίρετο. Παράλληλα με οποιαδήποτε προσφυγή μπορεί να σταματήσουν εργασίες κατασκευής.
Για τη σημασία των γεγονότων, προσθέτουμε και τα όσα ανέφερε ο κ. Πέτρος Μύλλερ – Ίγκευ, Αρχιτέκτονας Πολεοδόμος, τέως Επιθεωρητής Διεύθυνσης Παραδοσιακών Οικισμών ΠΕΧΩΔΕ για τη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τη Δόμηση στο Πήλιο.
Ο κ. Μύλλερ στη σύντομη εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων από τη στιγμή δηλαδή που υπεγράφη το πρώτο προεδρικό διάταγμα για τη δόμηση του Πηλίου, επισημαίνοντας λάθη και παραλείψεις, οι οποίες διαφαίνονται μέχρι και σήμερα. Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο λάθος ήταν πως το πρώτο προεδρικό διάταγμα έπρεπε να είχε ισχύ μόνο δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να είχε γίνει χωροταξική μελέτη, η οποία δεν έγινε ποτέ.
Παράλληλα το μεγάλο «έγκλημα», όπως ο κ. Μύλλερ το χαρακτήρισε, για τους οικισμούς και το τοπίο του Πηλίου ήταν όταν το 1985-1986 έγινε τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης για τις οικίες και αντίθετα να αυξηθεί αυτός για τις τουριστικές κατοικίες. «Προσωπικά θεωρώ χαμένη υπόθεση τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 οικισμοί, από τους οποίους μόνο οι 600 έχουν χαρακτηριστεί. Με την υπάρχουσα νομοθεσία χτίζονται οικήματα νόμιμα μεν, καταστρέφοντας το περιβάλλον δε, κι η πολιτεία κοιμάται εδώ και 30 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μύλλερ, ο οποίος να σημειωθεί πως ήταν εκείνος που συνέβαλε στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος πριν 30 χρόνια.
Δριμύ κατηγορώ όμως επεφύλαξε ο κ. Μύλλερ στο κλείσιμο της ομιλίας του προς όλους του υπεύθυνους, λέγοντας: «Θεωρώ ακατανόητο ότι δεν συντάχθηκε χωροταξική μελέτη πριν από 20 χρόνια, μετά δηλαδή και την τροποποίηση του πρώτου προεδρικού διατάγματος. Τώρα έχει γίνει μεγάλη καταστροφή και μένω με ανοιχτό το στόμα, όταν βλέπω την καταστροφή και κανείς δεν λέει τίποτα». Τέλος ο κ. Μύλλερ, κάνοντας μια προσπάθεια να οραματιστεί το μέλλον του Πηλίου, υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν δύο οικισμοί, ένας εντός κι ένας εκτός Πηλίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Ν. Μαγνησίας κ. Δημήτρης Βασιλειάδης κατά την διάρκεια του συνεδρίου άφησε σαφείς αιχμές προς τον κ. Μύλλερ, για το τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ, και ιδιαίτερα στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όλα αυτά τα χρόνια για την αύξηση των ορίων οικισμών.

Πονοκέφαλος
Το θέμα που έχει προκύψει δημιουργεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο στη Νομαρχία Μαγνησίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οι άδειες θα εξετάζονται κατά περίπτωση, ενώ αναζητείται νομική φόρμουλα, προκειμένου να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και ξενοδοχείων, ενώ να μπορεί και η διεύθυνση Πολεοδομίας να μπορεί να εκδίδει άδειες. Το πρόβλημα είναι ότι απαιτείται πολύς χρόνος, ενώ τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) που μπορούν να δώσουν πιθανά λύσεις βρίσκονται πολύ μακριά από τη ολοκλήρωσή τους.
Ο δεύτερος πονοκέφαλος που απασχολεί τη Νομαρχία Μαγνησίας είναι πιθανή προσφυγή του κατασκευαστή σε βάρος της, καθώς όπως προαναφέρθηκε έχει ξοδευτεί το ποσό των 250.000 ευρώ για την έκδοση αδειών που έχουν λάβει έγκριση από τη Νομαρχία.
Δημήτρης Χορταργιάς
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template