Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Οι Δήμοι να «χτυπήσουν» το παρεμπόριο

ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ - ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Την αδιαφορία και την αποφυγή ανάληψη ευθυνών από ορισμένους δήμους αλλά και υπηρεσίες, καυτηρίασε χθες ο αντινομάρχης Ελέγχων Νίκος Ντίτορας με αφορμή τους πλανόδιους παράνομους εμπόρους που έχουν στήσει τους πάγκους τους δεξιά του εθνικού δρόμου Βόλου-Τσαγκαράδας, στο ύψος της Γορίτσας, μετά το ομώνυμο εκκλησάκι.
Επιπλέον αποκάλυψε ότι παράτυπα παραχώρησε ο Δήμος Ιωλκού τη χρήση του χώρου καθώς όλη η περιοχή κάτω από το δρόμο ανήκει στο δημόσιο και ποτέ δεν παραχωρήθηκε στις πρώην Κοινότητες που τώρα πλέον αποτελούν μέρος των δήμων Ιωλκού και Πορταριάς.
«Το κακό έχει παραγίνει» τονίζει σε επιστολή της προς τη ΝΑΜ και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Ντίτορας στις 25 Ιουνίου του 2009 είχε συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα του παράνομου υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου προσκαλώντας όλους τους όμορους δήμους για να εξευρεθούν λύσεις, όμως εκπροσώπους έστειλαν μόνο οι δήμοι Ν. Ιωνίας και Πορταριάς.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου στη Γορίτσα, διαπίστωσαν ότι οι εκεί πλανόδιοι στερούνταν νόμιμης άδειας και ισχυρίστηκαν ότι είχαν νοικιάσει την έκταση από το δήμο Ιωλκού.
Στις 22 Ιουλίου του 2009 η Διεύθυνση Εμπορίου με έγγραφό της προς το δήμο Ιωλκού ενημερώνει ότι οι πλανόδιοι δεν έχουν άδεια και ότι μέχρι να νομιμοποιηθούν πρέπει να απομακρυνθούν.
Όμως αυτό μπορεί να το πράξει μόνο ο δήμος στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η συγκεκριμένη έκταση, εν προκειμένω ο δήμος Πορταριάς.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την απομάκρυνση είναι η δημοτική αστυνομία του Δήμου.
Σε περίπτωση όμως που ο Δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία τότε μπορεί ο Δήμος να ορίσει δικούς του υπαλλήλους και να ζητήσει τη συνδρομή των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. (Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου) τα οποία έχουν οριστεί από την περιφέρεια. Επίσης ο Δήμος μπορεί να ζητήσει και συμπαράσταση της Νομαρχίας και της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων.
Ο Δήμος Ιωλκού στις 23 Ιουλίου γνωστοποιεί στη ΝΑΜ ότι έχει παραχωρήσει κατά χρήση τους χώρους στη Γορίτσα γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν ανήκει στα διοικητικά του όρια.
Αφού ενημερώθηκε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γορίτσας ο κ. Ντίτορας δήλωσε ότι οι τα 900 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στους δύο δήμους είναι δασικές εκτάσεις πάνω από τον εθνικό δρόμο κι όχι κάτω από αυτόν, όπου έχουν στήσει τους πάγκους οι πλανόδιοι.
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να ασκούν κριτική στη ΝΑΜ ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.
Η Διεύθυνση Εμπορίου υπέβαλε πρόστιμα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στου δύο δήμους παραχωρήθηκαν δασικές εκτάσεις και απαγορεύεται να τις κάνουν οτιδήποτε. Δεν μπορούν να τις νοικιάζουν γιατί είναι δασικές.
Κι εν προκειμένω ο χώρος αυτός δεν τους έχει παραχωρηθεί».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΕΒΕΜ

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νομό με τους δεκάδες αλλοδαπούς και ημεδαπούς πλανόδιους γυρολόγους που έχουν στήσει τα μαγαζιά τους σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα καταγγέλλει η ΟΕΒΜΕ και ζητά από τη ΝΑΜ και ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καταστολής του παράνομου εμπορίου, γιατί οι τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο της απόγνωσης και του μαρασμού και το όραμα της απασχόλησης γίνεται εφιάλτης στη νέα γενιά.
Επισημαίνουν ότι πολλοί έμποροι βρίσκονται στη διαδικασία των πλειστηριασμών και κινδυνεύουν με αφανισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ζητούν επίσης την άμεση απομάκρυνσή τους ενώ επισημαίνουν ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πωλούνται στην παραλία του Βόλου άκρως επικίνδυνα προϊόντα για την δημόσια υγεία όπως «σιδερογροθιές», λέιζερ μεσαίων αποστάσεων (pointing devicing) και αναπτήρες με βιντεοπροβολή ερωτικού περιεχομένου ακατάλληλου για ανηλίκους, καθώς και διάφορα άλλα παιδικά παιχνίδια μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Διαβάστε σχετικά:

Παρέμβαση για το παρεμπόριο ζητά η ΟΕΒΕΜ

Μικροπωλητές χωρίς άδεια στη Γορίτσα αλλά.. «Αλαλούμ» με τις ευθύνες για παράνομο εμπόριο

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template