Με άλλα λόγια σε μια τέτοια περίπτωση η εργασία γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρανομίας, σε σχέση με όσα προβλέπουν το εργατικό δίκαιο, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τέλος ο λεγόμενος "επαγγελματικός κίνδυνος". Έτσι ο εργασιακός χώρος μετατρέπεται σε κάτεργο και σε γκέτο...
Εργολαβίες θανάτου
Σε αυτό το καθεστώς, των υπεργολαβιών και της στελέχωσης τμημάτων με ανεκπαίδευτο και ευκαιριακό προσωπικό προσχωρούν τα τελευταία χρόνια και οι λεγόμενες "βαριές" βιομηχανίες της χώρας.
Το πρόσφατο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 38χρονου εργάτη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως βιομηχανίες νικελίου το τμήμα παραγωγής μεταλλεύματος έχει εκχωρηθεί σε εργολάβο! Στον ελλιπή εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση που διαθέτει το εργολαβικό προσωπικό αποδίδει το δυστύχημα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος. "Στο μόνιμο προσωπικό υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ γίνονται και σεμινάρια. Στο εργολαβικό προσωπικό δεν υπάρχουν, δεν γνωρίζουν καν τους κινδύνους", υποστηρίζει ο κ. Κορέτζελος, προσθέτοντας ότι "οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό προσωπικό καλύπτονται σε εξοπλισμό από το μόνιμο προσωπικό".
Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εργάτες ΔΕΗ
Τρεις κλάδοι, στους οποίους η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους είναι συνήθης πρακτική, έχουν τους περισσότερους νεκρούς εργάτες από την αρχή του χρόνου. Η πλειοψηφία ανήκει στους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα, ακολουθούν οι μεταλλεργάτες και οι εργάτες της ΔΕΗ,. Αναλυτικά από τους 53 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 14 είναι μεταλλεργάτες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΜ σε κάθε 4 νεκρούς εργάτες από την αρχή του χρόνου ο 1 είναι μεταλλεργάτης. Σε περίπου 20 υπολογίζονται οι είναι οι οικοδόμοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου, ενώ στα τεχνικά έργα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη) έχουν χάσει τη ζωή τους 7 εργάτες, ενώ 4 τραυματίστηκαν βαριά.
Το τελευταίο δίμηνο και ενώ επιχειρείται η αναμόρφωση (κατάργηση της παλαιάς λίστας) των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με απλή υπουργική απόφαση, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Στα τέλη Ιουλίου οι εργάτες και οι εργάτριες στη βιομηχανία ζυμαρικών Alfa στην Κοζάνη έπεφταν σαν μύγες μετά από διαρροή αμμωνίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια μητέρα εργαζόμενη και μεταφερθούν περισσότεροι από 25 συνάδελφοί της στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μιλάμε για πρωτόγνωρο μαζικό εργατικό δυστύχημα, που ακόμα διευρευνάται... Τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ο ένας σε εργοτάξιο δημοτικής επιχείρησης στην Κατερίνη και ένας 39χρονος αλλοδαπός που δούλευε σε εργολαβία για λογαριασμό της επιχείρησης ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι της Εύβοιας.
Α. Πετρόπουλος
Από την Αυγή και το Διάλογος Ιδεών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου