Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009

Πεθαίνοντας στην εργασία


Οι περισσότεροι από 145 εργάτες που χάνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, αποδεικνύουν ότι αρκετοί χώροι εργασίας παραμένουν απογυμνωμένοι από στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Παρά τα τεχνολογικά άλματα της τελευταίας 15ετίας και τη σημαντική κερδοφορία, αρκετές επιχειρήσεις έχουν κάνει ελάχιστες επενδύσεις των κεφαλαίων τους για ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους (σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εκθέσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, στη βιομηχανία οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα ήταν μηδαμινές, κατατάσσοντας την Ελλάδα ουραγό στην Ε.Ε.), ενώ άγνωστο παραμένει πόσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο περίφημο κοινοτικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για "ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας". Με πιθανότερη εξέλιξη και αυτά τα ποσά να συνυπολογίζονται στα ταμεία των επιχειρήσεων, με αφορμή την οικονομική κρίση όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο όνομα της μείωσης του κόστους παραγωγής και των δαπανών, εκχωρούν μέρος των εργασιών τους (ακόμα και ολόκληρα τμήματα παραγωγής) σε υπεργολάβους που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις ίδιες εργασίες αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Ωστόσο αυτά τα επιπλέον κέρδη, σε μεγάλο βαθμό συνεπάγονται, ανύπαρκτους όρους υγιεινής και ασφάλειας, προσλήψεις ανειδίκευτου προσωπικού σε εξειδικευμένες τεχνικές θέσεις, ανασφάλιστη και ευκαιριακή εργασία.

Με άλλα λόγια σε μια τέτοια περίπτωση η εργασία γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρανομίας, σε σχέση με όσα προβλέπουν το εργατικό δίκαιο, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τέλος ο λεγόμενος "επαγγελματικός κίνδυνος". Έτσι ο εργασιακός χώρος μετατρέπεται σε κάτεργο και σε γκέτο...

Εργολαβίες θανάτου

Σε αυτό το καθεστώς, των υπεργολαβιών και της στελέχωσης τμημάτων με ανεκπαίδευτο και ευκαιριακό προσωπικό προσχωρούν τα τελευταία χρόνια και οι λεγόμενες "βαριές" βιομηχανίες της χώρας.

Το πρόσφατο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 38χρονου εργάτη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως βιομηχανίες νικελίου το τμήμα παραγωγής μεταλλεύματος έχει εκχωρηθεί σε εργολάβο! Στον ελλιπή εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση που διαθέτει το εργολαβικό προσωπικό αποδίδει το δυστύχημα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος. "Στο μόνιμο προσωπικό υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ γίνονται και σεμινάρια. Στο εργολαβικό προσωπικό δεν υπάρχουν, δεν γνωρίζουν καν τους κινδύνους", υποστηρίζει ο κ. Κορέτζελος, προσθέτοντας ότι "οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό προσωπικό καλύπτονται σε εξοπλισμό από το μόνιμο προσωπικό".

Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εργάτες ΔΕΗ

Τρεις κλάδοι, στους οποίους η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους είναι συνήθης πρακτική, έχουν τους περισσότερους νεκρούς εργάτες από την αρχή του χρόνου. Η πλειοψηφία ανήκει στους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα, ακολουθούν οι μεταλλεργάτες και οι εργάτες της ΔΕΗ,. Αναλυτικά από τους 53 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 14 είναι μεταλλεργάτες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΜ σε κάθε 4 νεκρούς εργάτες από την αρχή του χρόνου ο 1 είναι μεταλλεργάτης. Σε περίπου 20 υπολογίζονται οι είναι οι οικοδόμοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου, ενώ στα τεχνικά έργα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη) έχουν χάσει τη ζωή τους 7 εργάτες, ενώ 4 τραυματίστηκαν βαριά.

Το τελευταίο δίμηνο και ενώ επιχειρείται η αναμόρφωση (κατάργηση της παλαιάς λίστας) των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με απλή υπουργική απόφαση, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Στα τέλη Ιουλίου οι εργάτες και οι εργάτριες στη βιομηχανία ζυμαρικών Alfa στην Κοζάνη έπεφταν σαν μύγες μετά από διαρροή αμμωνίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια μητέρα εργαζόμενη και μεταφερθούν περισσότεροι από 25 συνάδελφοί της στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μιλάμε για πρωτόγνωρο μαζικό εργατικό δυστύχημα, που ακόμα διευρευνάται... Τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ο ένας σε εργοτάξιο δημοτικής επιχείρησης στην Κατερίνη και ένας 39χρονος αλλοδαπός που δούλευε σε εργολαβία για λογαριασμό της επιχείρησης ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Α. Πετρόπουλος
Από την Αυγή και το Διάλογος Ιδεών

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template