Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

Περσείδες: Η ουράνια βροχή του Αυγούστου

Perseida 05-08-2008-small

Η καλοκαιρινή αύρα γίνεται πιο πλούσια, πιο ουσιαστική κατά την περίοδο του Αυγούστου. Μήνας στενά συνδεδεμένος με τη γη, την θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι. Όλη η φύση στον πιο γεμάτο και ουσιαστικό μήνα του χρόνου. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ως καλοκαιρινό σημείο αναφοράς το αυγουστιάτικο φεγγάρι προσφέρει απλόχερα την φωτεινότητα του, τους χρωματισμούς του, αποτελώντας παράλληλα σημαντική αφορμή για τις πιο όμορφες καλοκαιρινές βόλτες.
Με την έλευση της αυγουστιάτικης πανσέληνου ακολουθεί ένα ξεχωριστό αστρικό φαινόμενο με ιστορία τουλάχιστον 2.000 χρόνων. Οι "Περσείδες" εμφανίζονται κάθε χρόνο και ο οφείλονται στον κομήτη Swift-Tuttle που περνά από την τροχιά της γης αφήνοντας αστρική σκόνη.

Περιγραφή φαινομένου

Οι Περσείδες είναι υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle τα οποία καθώς περνούν στην ατμόσφαιρα της γης υπερθερμαίνονται και αφήνουν πίσω τους μια φωτεινή γραμμή. Κατά την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο η τροχιά της συναντά την τροχιά των σωματιδίων(μετέωρα) του κομήτη. Το κρίσιμο σημείο όπου τέμνονται οι τροχιές συμπείπτει με την 11 Αυγούστου όπου το φαινόμενο της “βροχής” είναι πιο έντονο.

Η Βροχή των Περσείδων, όπως λέγεται, διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου και παρουσιάζει την μέγιστη πυκνότητα της στο διάστημα 11-13 Αυγούστου.Τα σωματίδια που αφήνει ο κομήτης κατά την έλευση του από το ηλιακό σύστημα ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.

swift_tuttle_path_020806_02Η χρονική στιγμή που η τροχιά του κομήτη συμπίπτει με την τροχιά της γης αντιστοιχεί στις 11 Αυγούστου.
[Πηγή http://www.astropyli.gr/ ]

Πως θα δείτε την βροχή
Το φαινόμενο της “βροχής” μπορεί να γίνει ιδιαίτερα θεαματικό συναρτήσει των καιρικών συνθηκών και του σημείου παρατήρησης. Σε περίπτωση που ο ουρανός δεν έχει καλυφθεί από σύννεφα και το σημείο παρατηρήσεις βρίσκεται μακριά από φωτορύπανση, η θέαση του φαινομένου είναι εφικτή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Όσο για τον εξοπλισμό, απλά δεν θα τον χρειαστείτε. Με την παρέα σας, βρείτε ένα μέρος χωρίς φωτισμό, ξαπλώστε στο έδαφος και απολαύστε την καλοκαιρινή βροχή. Η παραλία ακούγεται ως ιδανική λύση.

Σχετικά με όσους επιθυμούν να αποθανατίσουν το φαινόμενο παραθέτουμε τμήμα του άρθρου του καθηγητή κ. Χάρης Βάρβογλης: Προτιμήστε μια «κλασική» φωτογραφική μηχανή με φιλμ, στρέψτε τον φακό προς τον ουρανό και αφήστε το διάφραγμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι κατάλληλες, επειδή εμφανίζουν παράσιτα με τη μορφή φωτεινών και σκοτεινών κόκκων, αν μείνει το διάφραγμά τους ανοιχτό περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Δείτε μερικά βίντεο με το φαινόμενο: video1,video2, video3

perseid_map2 Στις 11 και 12 Αυγούστου κοιτώντας βόρεια στον ουρανό. Η κόκκινη τελεία είναι η ακτίνα του Περσίδα (ακτινοβόλιο σημείο)[ Πηγή φωτογραφίας Nasa ].

Από το Ibis

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template