Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Πισωγύρισμα για την κοινωνία τα ιδιωτικά κολλέγια

Ηχηρή θα είναι η αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ό,τι αφορά τις εσπευσμένες κινήσεις που προωθούνται στο θέμα της λειτουργίας των Κολλεγίων, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Μποντόζογλου, ο οποίος ζητά από την τοπική κοινωνία να μην κάνει πισωγύρισμα και να δείξει την εμπιστοσύνη της στα δημόσια ιδρύματα, τα οποία ανταγωνίζονται επάξια τα ευρωπαϊκά.

Δύο είναι τα σημεία κλειδιά, όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Βασίλης Μποντόζογλου, σε ό,τι αφορά τα Κολλέγια, καθώς από τη μια τα προγράμματα σπουδών δεν θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και από την άλλη το διδακτικό προσωπικό δεν θα έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως ερευνητικό έργο, διδακτορικό, δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα πανεπιστημιακά περιοδικά.
«Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωρά κάποιες διαδικασίες για τα Κολλέγια με μια επιτροπή που δεν τη γνωρίζουμε καν, που δεν έχει μέσα πανεπιστημιακούς, πέρα από έναν που παραιτήθηκε και καλείται να εφαρμόσει μόνο γραφειοκρατικά ζητήματα στις διαδικασίες αξιολόγησης των Κολεγίων, δηλαδή εάν είναι τα τετραγωνικά που απαιτούνται, με λίγα λόγια καθαρά πολεοδομικού χαρακτήρα ζητήματα», σχολίασε ο κ. Μποντόζογλου.
Εξαιτίας λοιπόν αυτών των διαδικασιών ο ίδιος διαβλέπει πως εάν γίνει κάποια εσπευσμένη προσπάθεια γρήγορης παροχής εγκρίσεων λειτουργίας των Κολλεγίων, τότε θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις απ’ όλες τις μεριές της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον για να ανέβει το επίπεδο, με την αξιολόγηση, με πολύ αυστηρές απαιτήσεις στο δημοσιευμένο έργο των ακαδημαϊκών. Παράλληλα η ίδια προσπάθεια γίνεται και στα ΤΕΙ κι έχει βελτιωθεί η ποιότητα των διδασκόντων, με νέους καθηγητές που έχουν διδακτορικό, δημοσιεύσεις και έχουν διεξάγει κι έρευνα.
«Θα είναι πισωγύρισμα να επιτραπεί η λειτουργία κάποιων σχολών που θα ονομαστών πανεπιστήμια ιδιωτικά ή θα τα εκλάβουν ως τέτοια οι γονείς και εκεί θα διδάσκουν άνθρωποι που δεν θα έχουν ουσιαστικά πανεπιστημιακά προσόντα. Κι επίσης τα προγράμματα σπουδών δεν θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Σ’ αυτά θα σταθεί ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα και θα είναι ανυποχώρητη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μποντόζογλου.
Το επίπεδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μιλώντας ο κ. Μποντόζογλου για το ενδεχόμενο επηρεασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από Κολλέγια που θα λειτουργήσουν σε τοπικό επίπεδο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ανταγωνισμός.
«Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανταγωνίζεται πολύ καλά σχολεία της Ευρώπης. Ορισμένα από τα τμήματά μας στέκονται επάξια με πολύ καλά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα τμήματα. Το επίπεδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πάνω από το μέσο όρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρύτανης.
Βέβαια ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός της «εξαπάτησης» των νέων ανθρώπων και των γονέων τους από τα ιδιωτικά αυτά ιδρύματα, καθώς θα παρέχεται στους σπουδαστές η δυνατότητα μιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που είναι εύκολη, μιας και «το Κολλέγιο θα είναι δίπλα στο σπίτι τους, θα έχει μεν ένα κόστος, αλλά θα μπορούν να το επωμιστούν και θα παίρνουν πτυχία, που κάποιος θα τους διαβεβαιώνει ότι είναι ισάξια με τα πανεπιστημιακά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μποντόζογλου.
Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνει ζημιά, γιατί παρ’ όλες τις κατηγορίες που σέρνουμε για το ελληνικό πανεπιστήμιο, αυτό διαθέτει εξαιρετικούς ανθρώπους με κύρος και γνώσεις. Μάλιστα ο κ. Μποντόζογλου επικαλέστηκε την άποψη του παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκού Πέτρου Κουμουτσάκου, λέγοντας πως «με λυπεί το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι στο ύψος του κύρους του εξαιρετικού προσωπικού που πραγματικά διαθέτουν».
Τέλος, ο Αντιπρύτανης επεσήμανε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικούς ανθρώπους και θα είναι τρομερό πισωγύρισμα η ελληνική κοινωνία να δεχτεί να μειωθεί το μέσο επίπεδο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με κάποια ψευδεπώνυμα ιδρύματα.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template