Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009

Μνημόσυνο και πορεία χθες για Τάσο και Σολωμό

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Τελέστηκε και χθες, το δέκατο τρίτο εθνικο-θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων που όλοι είδαμε να δολοφονούνται άγρια και εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς στη Δερύνεια, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Το μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, χωροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου και στην παρουσία του υπουργού Υγείας Χρήστου Πατσαλίδη. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Υγείας, ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε πορεία από μοτοσικλετιστές και πλήθος κόσμου προς το κοιμητήριο, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές φορούσαν άσπρες και μαύρες φανέλες, οι οποίες έγραφαν στο μπροστινό και το πίσω μέρος «Οι μοτοσικλετιστές δεν Ξεχνούν. Πορεία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Αύγουστος '96 - Αύγουστος '09».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως, το Δήμαρχο Παραλιμνίου, βουλευτές, αντιπροσώπους φοιτητικών οργανώσεων, τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, από σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «βιώνουμε εκείνες τις σκηνές που άλλοι βίωσαν εδώ στο Παραλίμνι και από τις τηλεοράσεις, που συγκλόνισαν τους πάντες. Θα έλεγα ότι ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού είναι οι δύο μετά την εισβολή μάρτυρες που συμβολίζουν ότι ο λαός μας δεν αποδέχεται την κατοχή».

Συμβολίζουν, επίσης, πρόσθεσε «ότι ο δικός τους θάνατος, η δική τους δολοφονία είναι σύμβολο και αγώνα αλλά και συνέχισης, μέχρι την εξάλειψη αυτού του συρματοπλέγματος της ντροπής, όπου θυμούμαστε όλοι τον Τάσο Ισαάκ να είναι δολοφονημένος, από εικόνες ντροπής, από ανθρώπους οι οποίοι ντροπιάζουν το ανθρώπινο είδος».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, Ξένιος Κασινίδης ανέφερε ότι «η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο μνήμης και τιμής προς τους ήρωές μας που σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1996 άνανδρα από τους Τούρκους κατακτητές, διαδηλώνοντας υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου μας. Η μαζική συμμετοχή τόσο των μοτοσικλετιστών όσο και η στήριξη που είχαμε από διάφορες ομάδες της κυπριακής κοινωνίας καταδεικνύει τον διακαή πόθο των Ελλήνων της Κύπρου για απελευθέρωση και εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο κ. Κασινίδης ευχαρίστησε την Αστυνομία που συνεργάστηκε μαζί τους για την ομαλή διοργάνωση της πορείας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «περίπου 550 μοτοσικλετιστές με τις μηχανές τους έδωσαν το παρών τους για να τιμήσουν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού» και πρόσθεσε πως «φέτος έγινε μια εκδήλωση οργανωμένη γιατί 13 χρόνια μετά τη θυσία των δύο ηρώων αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους όπως τους αξίζει, δηλαδή με ειρηνικό τρόπο, σε συνεργασία με την Αστυνομία και μέσα σε πλαίσια σωστής συμπεριφοράς».

Πάνω από το κοιμητήριο υπερίπτατο από την προσέλευση των μοτοσικλετιστών και μέχρι την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων στους τάφους των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα τόσο στην εκκλησία όσο και στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, καθώς και στους γύρω δρόμους.

Από την Σημερινή

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template