Βρισκόμαστε μόλις 4 μήνες πριν από την κρισιμότερη σύνοδο της ανθρωπότητας στην Κοπεγχάγη, όπου όλες οι χώρες του πλανήτη θα κληθούν να υιοθετήσουν το νέο Πρωτόκολλο που θα διαδεχθεί αυτό του Κιότο και στο οποίο κατ' ελάχιστο πρέπει να περιλαμβάνονται οι πολιτικές και τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουμε 2 στόχους:
- Να αρχίσει η μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2015
- Να μειωθούν οι εκπομπές του Διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% (μέσος παγκόσμιος όρος) μέχρι το 2050, που για τις ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα σημαίνει 80% μείωση.
Και αυτό για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου, γιατί αλλιώς οι επιστήμονες φοβούνται τα χειρότερα για τον πλανήτη, ενώ κάποιοι θεωρούν ακόμη και αυτό το όριο αισιόδοξο και απαιτούν μεγαλύτερες μειώσεις.
Με αυτούς τους παγκόσμιους στόχους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ελληνική κυβέρνηση ορθώνει το ανάστημα της και προκρίνει λιγνίτη και λιθάνθρακα.!
Παραχωρεί τον εγχώριο λιγνίτη για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρείες και (το Σ.Ε.Ε.Σ.) προτείνει λιθάνθρακα για τη ΔΕΗ (μετά το 2020).
Αν δεν ήταν τόσο τραγική αυτή η εξέλιξη θα ήταν για γέλια, αλλά δυστυχώς αντί να κοιτάξουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές της Πτολεμαίδας και της Μεγαλόπολης πάμε να δημιουργήσουμε καινούργιες.
Και αυτό με δεδομένο το μοναδικό ανανεώσιμο ενεργειακό πλούτο της χώρας που περιμένει να τον εκμεταλλευτούμε και να βάλουμε τη χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη, όχι με εισαγόμενες πηγές ενέργειας αλλά με εγχώριες, οι οποίες κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες (Μεσογειακός δακτύλιος) μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας σε εξαγωγέα πράσινης ανάπτυξης..
Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αφυπνιστεί και να αλλάξει ενεργειακή και αναπτυξιακή πορεία.
Μέχρι να γίνει αυτό δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις τοπικές κοινωνίες που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωμένες στην καρβουνόσκονη της κυβερνητικής πολιτικής.
Με αγανάκτηση,
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια" και "Energy point"
Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου