Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ-Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ


ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Εργο ζωής για τη Θεσσαλία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ



Ενώ τα έργα της εκτροπής του Αχελώου προχωρούν με ρυθμούς χελώνας - και ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - συνεχίζεται και εντείνεται ο «αγώνας» για τη ματαίωση του έργου από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της πολιτικής της ΕΕ η οποία στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στον «αγώνα» αυτό προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους οι διάφοροι «οικολόγοι», οι οποίοι έχουν βάλει «σκοπό της ύπαρξής τους» να μη γίνει η εκτροπή του Αχελώου και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους - χρησιμοποιούν όλα τα «μέσα» που διατίθενται - για να το πετύχουν. Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα «αρχηγεία» σ' αυτή την «εκστρατεία κατά του Αχελώου» φαίνεται να θέλει να αναλάβει το κόμμα των «Πράσινων - Οικολόγων», το οποίο και οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο κατασκευής των έργων, ζητώντας να σταματήσουν, αμέσως, οι εργασίες και να ματαιωθεί η εκτροπή.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αναγκαιότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς και για τις πολιτικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισημαίνει:

«Το έργο της μερικής εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου αποτελεί έργο ζωής για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ο ερχομός νερών από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο μπορεί να δώσει "κάποια ανάσα ζωής" σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας που σήμερα, λόγω της λειψυδρίας, αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, καθώς θα αυξήσει τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής των προϊόντων που σήμερα αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Το έργο του Αχελώου θα έχει ευνοϊκή επίδραση και σε άλλους τομείς, καθώς το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Την ύδρευση χιλιάδων νοικοκυριών σε χωριά και πόλεις της περιοχής, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό από βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
  • Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο δοκιμάζεται έντονα στη Θεσσαλία, αφού ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει επικίνδυνα, τα επιφανειακά νερά μειώθηκαν πάρα πολύ και η περιοχή απειλείται με υφαλμύρωση και ερημοποίηση.
  • Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πολεμά το έργο, δεν το χρηματοδοτεί και παρεμβάλει σωρεία εμποδίων, προκειμένου να το καθυστερήσει, να το ματαιώσει. Κι αυτό επειδή στόχος της είναι:

  • Η μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να εισάγει η χώρα μας περισσότερα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα από τις πολυεθνικές και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια (Σήμερα η Ελλάδα δαπανά 7 δισ. ευρώ για εισαγωγές γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ).
  • Το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία των προϊόντων στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν το έργο με βήματα χελώνας κι αν δεν αλλάξουν οι ρυθμοί είναι βέβαιο ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί πριν φτάσει νερό από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. Κι αυτή η πολιτική υπαγορεύεται από τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ, η οποία, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στοχεύει στην ταχύτατη εκδίωξη της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην ταυτόχρονη γιγάντωση των καρτέλ.

Γνήσιος εκφραστής και στυλοβάτης αυτής της πολιτικής της ΕΕ αναδείχτηκε και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που ανοιχτά ζήτησε να σταματήσει η εκτροπή του Αχελώου, ισχυριζόμενος ότι αυτή "θα καταστρέψει τους αγρότες και το περιβάλλον της Θεσσαλίας"! Κάνει λόγο για " περιβαλλοντικές επιπτώσεις" και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (Κομισιόν), να ασκήσει την επιρροή της στην ΕΕ για να ματαιωθεί το έργο!!

Στον "αγώνα" για τη ματαίωση του έργου επιστρατεύονται και κάποιες άλλες εφεδρείες της ΕΕ και του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, που δηλώνουν "ενθουσιωδώς πρόθυμοι και πάντα έτοιμοι" να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Τέτοια εφεδρεία είναι και οι "Οικολόγοι - Πράσινοι", οι οποίοι περιφέρονται στην περιοχή των έργων - πρόσφατα στη Μεσοχώρα διοργάνωσαν και "αγωνιστική πορεία" κατά της εκτροπής του Αχελώου - διακηρύσσοντας την πίστη και την προσήλωσή τους στην πολιτική της ΕΕ που αποδεικνύεται καταστροφική και για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για το περιβάλλον.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας που συνεχίζουν την πάλη για τη υλοποίηση αυτού του έργου - κι αυτή η ασίγαστη πάλη τους ανησυχεί σφόδρα όλους όσοι "πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ" - πρέπει να βγάλουν και τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, καταδικάζοντας όλους εκείνους που ευθύνονται για το ξεκλήρισμά τους. Ο λαός της Θεσσαλίας πρέπει ν' απορρίψει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που με την πολιτική τους συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται σταθερά για την υλοποίηση του έργου εκτροπής του Αχελώου και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και την εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Από τον Ριζοσπάστη

Και μόνο η φωτογραφία που δημοσιεύει ο Ριζοσπάστης, αρκεί για να δείξει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται σήμερα. Τα τραγικά για το περιβάλλον αποτελέσματα αυτού του έργου (αν ολοκληρωθεί), θα τα δούμε στο μέλλον. Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά για την Πίνδο, το Δέλτα του Αχελώου, την χλωρίδα και την πανίδα που συντηρεί ο ποταμός. Οι σημερινοί "υπηρέτες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τον Ριζοσπάστη, ουδεμία σχέση έχουν με τα κέρδη των μεγαλοτσιφλικάδων του Θεσσαλικού κάμπου, που άλλαξαν τα φώτα στον υδροφόρο ορίζοντά του, με υδροβόρες καλλιέργειες και περιμένουν τον Αχελώο για να ξεδιψάσουν τα χωράφια και τα κέρδη τους! Όπως επίσης ουδεμία σχέση έχουν με τα τεράστια κέρδη των ιδιωτών που έχουν εμπλακεί (κατασκευαστικές), αλλά και εκείνων που θα εμπλακούν στο μέλλον για να το εκμεταλλευτούν!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

buzz it!

2 σχόλια:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ on 14 Αυγούστου 2009 στις 10:15 π.μ. είπε...

18 χιλ. η σήραγγα ! Έχει τρυπηθεί και απομένει να επενδυθεί ! Τα πιο πολλά έργα στην Μεσοχώρα έχουν τελειώσει ! Τα έργα στο φράγμα έχουν προχωρήσει αρκετά !
Μήπως ξέρεις τί κόστος έχουν όλα αυτά ;
Να τα αφήσουμε τώρα και να πούμε στον Έλληνα φορολογούμενο ότι το έργο σταματά ;
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !!!!

magnitis on 14 Αυγούστου 2009 στις 12:25 μ.μ. είπε...

Έλεος για το περιβάλλον που "κληρονομήσαμε" απ' τα παιδιά μας, ποιός θα δείξει;
Έλεος για τους φορολογούμενους που πληρώνουμε έργα για να θησαυρίζουν οι "μεγαλοκαρχαρίες", ποιός θα δείξει;
Έλεος για τον Θεσσαλικό κάμπο, που επί δεκαετίες βιάστηκε ο υδροφόρος του ορίζοντας και για να τον "αναστήσουμε", βιάζουμε σήμερα τον Αχελώο, ποιός θα δείξει;
Έλεος στα μέλη και τους φίλους ενός κόμματος, που αντιπαλεύει τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και γενικότερα στους αριστερούς, που βλέπουν το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς να γίνεται "θλιβερός απολογητής" τους (των μεγάλων συμφερόντων), ποιός θα δείξει;
Και τελικά αν πιστεύουμε και καταλαβαίνουμε ότι το "έργο" αυτό είναι λάθος, ΝΑΙ να το σταματήσουμε και ν' αναλάβουν τις ευθύνες και το κόστος αυτοί που το προχώρησαν παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις αντιδράσεις!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template